У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Наука — форма духовної діяльності людей, яка скерована на отримання істинних знань про світ (природу, суспільство, мислення), на відкриття об’єктивних законів світу і передбачення тенденцій його розвитку

ЗМІСТ

ВСТУП................................................................................................................ | 4

РОЗДІЛ 1. ПОНЯТТЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ (ІС).................. | 7

1.1 Інформація: аспекти поняття....................................................................... | 7

1.2 Інформаційна система: визначення і структура ....................................... | 8

1.3 Інформаційна система: моделювання і принципи побудови………… | 9

1.4 Комп'ютерна мережа як інформаційна система ……………………… | 11

1.4.1 Базові елементи комп’ютера ………...………………………………… | 12

1.4.2 Програмне забезпечення (ПЗ) …………………………………………. | 21

1.4.3 Види комп’ютерних мереж…………..………………………………… | 25

РОЗДІЛ 2. НОРМАТИВНО-ПРАВОВА БАЗА ІД ………..…………….. |

28

2.1 Законодавче регулювання інформаційної діяльності ………………….. | 28

2.2 Закон України «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах» ……………………………………………… |

30

РОЗДІЛ 3. СИСТЕМА ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРИВАТНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ДІМ ДИСТРИБУЦІЇ» .................. |

32

3.1 Загальна характеристика ПП «Дім Дистрибуції» ………………..…….. | 32

3.1.1 Короткі відомості з історії та сучасного стану підприємства ...…… | 32

3.1.2 Організаційна структура……………………………………………… | 33

3.2 Структура інформаційного забезпечення……………………………... | 34

3.2.1 Особливості документного забезпечення ………………………… | 35

3.2.2 Оцінка існуючої інформаційної системи установи….………………. | 39

3.3 Вивчення структури та методів оцінки інформаційних потреб…..…… | 41

3.4 Розробка концептуальної моделі інформаційного забезпечення підприємства …………………………………………………………………. |

43

3.4.1 Основні принципи побудови ………………………………………….. | 44

3.4.2 Програмна платформа …………………………………………………. | 45

3.4.3 Набір модулів …………………………………………………………… | 45

ВИСНОВКИ....................................................................................................... |

57

ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ НА ДЖЕРЕЛА....................................................... | 61

ДОДАТКИ..........................................................................................................

ВСТУП

Важко переоцінити ту роль, яку відіграє у розвитку сучасного суспільства інформація. Можна без перебільшення сказати, що сучасне суспільство є суспільством інформації, її ерою. Ця ера настала з ХХ століття. Інформація дозволяє людству активно працювати з природою, допомагає провести інтеграцію людських зусиль. Причому не тільки у певних галузях, а в усій людській діяльності в цілому. Сьогодні інформація стала основним ресурсом людства, базою соціального і технічного розвитку.

У наш час проблеми інформації – одні з найпопулярніших у науці. Зі створенням теорії інформації посилання на неї часто трапляються в працях учених найрізноманітніших спеціальностей - Г.Д.Ласвел, Д.І.Дубровський [6], Р. Акоф і Ф. Емері [1], К. Черрі [30], Н. Вінер [4] та ін.

Проблеми інформації досліджують інженери, історики, біологи, соціологи, журналісти та представники багатьох інших галузей науки. Вчені-соціологи розглядають інформацію «як соціальне явище, тобто певний феномен, пов'язаний з діяльністю тих чи інших суб’єктів соціальних спільнот (наприклад, груп) чи соціальних інститутів (наприклад, установ і організацій, які функціонують у суспільстві)» [19]. Норберт Вінер, «батько кібернетики», вважав, що «інформація — це позначення змісту, який надходить з зовнішнього світу в процесі нашого пристосування до нього і пристосування до нього наших почуттів» [4].

Тема даної роботи «Концептуальна модель системи інформаційного забезпечення у харчовій промисловості (на прикладі приватного підприємства «Дім Дистрибуції»)» дає можливість втілити набуті теоретичні знання з таких навчальних дисциплін як документознавство, діловодство, аналітико-синтетична переробка інформації (АСПІ), інформаційний менеджмент та маркетинг у процесі ознайомлення із існуючими інформаційними потребами, системою їх забезпечення, а також практичному їх застосуванні при розробці моделі ІС. Тема є актуальною для таких галузей науки, як документознавство, діловодство, АСПІ та інформаційний менеджмент, а також вказує конкретні підходи для вивчення та організації роботи по розробці концепції та моделі системи інформаційного забезпечення.

Актуальність даної роботи випливає з її практичного значення – адже основним завданням є розробка концептуальної моделі системи інформаційного забезпечення підприємства харчової промисловості.

Об’єктом дослідження роботи є інформаційне забезпечення.

Предметом дослідження виступає система інформаційного забезпечення конкретного підприємства (ПП «Дім Дистрибуції»).

Матеріалом для роботи стали такі законодавчі акти як Основний Закон – Конституція України, Закони України «Про інформацію» (1992), «Про науково-технічну інформацію» (1993), «Про авторське право і суміжні права» (1993), «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах» (1994) тощо.

Під час ознайомлення із засадами інформаційних систем, комп’ютерних мереж використовувалася різна фахова література. Серед авторів статей про інформацію та інформаційну діяльність слід відзначити Іванова В.Ф. «Поняття інформація у різних науках», викладачів ДУ «Львівська політехніка» Пелещишина А.М. та Бурова Є.В. «Принципи формального моделювання інформаційних систем на основі Web-технологій» (1999) тощо.

Для розкриття даної теми у процесі роботи було застосовано такі методи пізнання, як спостереження, порівняння, вимірювання (емпіричні), аналізу та синтезу, індукція/дедукція, моделювання (емпірично-теоретичні), історичний, метод формалізації (теоретичні).

Метою даної роботи є вивчення існуючого стану системи інформаційного забезпечення на прикладі окремого представника харчової промисловості України, а саме ПП «Дім Дистрибуції».

Цю мету відображають такі завдання:

- розглянути поняття інформації, інформаційної системи;

- вивчити методами моделювання інформаційних систем, базові елементи та топологію комп’ютерних мереж;

- проаналізувати правові засади здійснення інформаційної діяльності визначених правовим полем України;

- ознайомитися із станом інформаційного забезпечення підприємства;

- проаналізувати стан роботи по розробці концепції системи інформаційного забезпечення, можливі проблеми та шляхи їх вирішення.

Структура дипломної роботи випливає з її мети та завдань. Робота складається із трьох розділів. Перший розділ розкриває поняття інформації та інформаційної системи, розглядає основні методи моделювання інформаційної системи та топологію комп’ютерних мереж.

Другий розділ роботи присвячений ознайомленню із нормативно-правовою базою здійснення діяльності в інформаційній сфері, зокрема питанням законодавчого регулювання інформаційної безпеки.

У третьому розділі описується сучасний стан документаційного та інформаційного забезпечення ПП «Дім Дистрибуції», а також розроблена можлива концептуальна модель інформаційної системи.

 

РОЗДІЛ 1. ПОНЯТТЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ

1. Інформація: аспекти поняття

Інформація (від informatio роз'яснення, виклад) – це первинні відомості, що передаються людьми усним, письмовим або іншим способом (за допомогою умовних сигналів, технічних засобів і т. д.) [32]; а з середини – це загальнонаукове поняття, яке включає обмін відомостями між людьми, людиною і ом, автоматом і автоматом; обмін


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Проходження практики на ДП «3-Студія-Телевиробництво» ТзОВ ТРК «3-Студія» - Курсова робота - 41 Стр.
Створення, розвиток та перспективи Державного казначейства України (на прикладі управління Державного казначейства у Верховинському районі) - Магістерська робота - 137 Стр.
Використання облікових документів при виявенні та розслідуванні розкрадань у деяких галузях агропромислового комплексу - Контрольна робота - 22 Стр.
Системний підхід до задоволення інформаційних потреб при прийнятті корпоративних управлінських рішень (на прикладі ВАТ«Івано-Франківський Агрохімцентр»)» - Дипломна робота - 104 Стр.
Управлінські рішення - Дипломна робота - 68 Стр.
Особливості розвитку документально-інформаційних ресурсів Галичини - Реферат - 22 Стр.
Інформаційні ресурси : питання формування, використання та інтеграції - Курсова робота - 33 Стр.