У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Дипломна робота

ДИПЛОМНА РОБОТА

Тема: «Системний підхід до задоволення інформаційних потреб при прийнятті корпоративних управлінських рішень (на прикладі ВАТ«Івано-Франківський Агрохімцентр»)»

«Документознавство та інформаційна діяльність»

 

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………. 7

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ДОСЛІДЖЕННЯ СИСТЕМНОГО

ПІДХОДУ ДО ІНФОРМАЦІЙНИХ ПОТРЕБ В УПРАВЛІННІ …………………….11

1.1 Поняття „системний підхід” і „система”……………………….11

1.2 Інформаційна потреба – основа системи управління…………14

1.3 Зміст, основні характеристики процесу управління…………..19

1.4 Суть управлінських рішень, їх функції та класифікація……...30

 

РОЗДІЛ 2. ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ

ВАТ „ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ АГРОХІМЦЕНТР"………………………………..39

2.1 Діяльність та структура ВАТ „Івано-Франківський

Агрохімцентр”……………………………………………………39

2.2 Системний виклад інформаційних потреб для здійснення

управлінських рішень…………………………………………...44

2.3 Шляхи вдосконалення надання інформації

для здійснення управлінських рішень…………………………63

ВИСНОВКИ…………………………………………………………………..66

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………………68

ДОДАТКИ……………………………………………………………………73

КАЛЕНДАРНИЙ ПЛАН

№ п/п | Назва етапів

дипломної роботи | Термін

виконання етапів роботи | Примітки

1 | Збір матеріалу, перший огляд літератури, складання картотеки літератури, вибір і вивчення методів дослідження. | 15.11.08-18.11.08 |

виконано

2 | Представлення концепції роботи, включаючи постановку проблеми і робочих гіпотез, а також попередніх письмових начерків. | 18.11.08-10.12.08 |

виконано

3 | Проведення дослідження. Вироблення детального плану дипломної роботи. | 14.01.09-28.02.09 |

виконано

4 | Основні тези та положення до окремих розділів. Оцінка дослідження та аналіз інформації. | 29.02.09-10.03.09 |

виконано

5 | Подання чорнового варіанту роботи керівнику. | 17.04.09 |

виконано

6 | Перероблення чорнового варіанту і подання на кафедру остаточного варіанту роботи. | 18.04.09-10.05.09 |

виконано

Дата видачі завдання на дипломну роботу «15 » листопада 2008 р.

Керівник | ст.викл. М.В.Якібчук

Завдання прийняв до виконання | Н.П. Лилак

 

АНОТАЦІЯ

У роботі розкриті питання: що таке управлінське рішення, яке місце займає інформація в управлінні та в підготовці управлінського рішення, які джерела допомагають керівнику організації або підприємства отримати інформацію необхідну для керування та прийняття правильних рішень. Подано необхідне системне представлення про сутність, структуру, функції та вплив джерел інформації на прийняття управлінського рішення.

ANNOTATION

The paper discovered the issue: what is the management decision, which took the

information management and training management solutions that help source head

the firm to obtain information necessary for management and decisions. System were necessary to understand the nature, structure, function and impact of sources of information on management decisions.

ВСТУП

Актуальність дослідження. Управління будь-якою соціальною системою передбачає цілеспрямований вплив суб'єкта управління на виробничо-господарську діяльність об'єкта управління для забезпечення оптимального функціонування та розвитку останнього, створення нормальних умов праці та задоволення соціальних потреб членів колективу. Цей вплив здійснюється насамперед розробкою планової програми діяльності соціальної системи. Однак, у зв'язку з динамічним характером виробничо-господарського процесу, умови функціонування системи постійно змінюються, що проявляється у виникненні різноманітних виробничо-господарських ситуацій, відхиленні від планової програми розвитку об'єкта управління.

Виробничо-господарські ситуації можуть бути передбачуваними (мати плановий характер) або виникати випадково, у зв'язку з не передбачуваними обставинами. У будь-якому випадку виникнення певної господарської ситуації супроводиться порушенням зв'язків, що склалися у підприємстві, зміною окремих елементів об'єкта управління: трудових ресурсів, основних і оборотних фондів, технології діяльності тощо. Все це зумовлює потребу втручання в хід господарського процесу, тобто прийняття і реалізації управлінського рішення у зв'язку з виникненням ситуації, що характеризується певними кількісними та якісними параметрами.

Вихід з ситуації, що склалася, може бути здійснений у різні строки, різними шляхами та із залученням більших чи менших засобів. Усі ці аспекти мають бути враховані при розробці управлінського рішення.

Для ефективної діяльності людей, які працюють спільно при виробництві матеріальних благ чи послуг в організаціях, важливою умовою їх діяльності є чітке розуміння визначених цілей і завдань, методів їх здійснення. Інакше кажучи, щоб колективні зусилля були успішними, люди повинні знати, чого від них очікують.

Економічний потенціал суспільства переважно визначається обсягом інформаційних ресурсів та рівнем розвитку інформаційної інфраструктури. Інформація постійно ускладнюється, змінюється якісно, зростає кількість її джерел і споживачів. Водночас зростає уразливість сучасного інформаційного суспільства від недостовірної (а іноді й шкідливої) інформації, її несвоєчасного надходження.

Відомо, що роль інформації в управлінському процесі надзвичайно велика. Циркуляція інформації в суспільстві це головний показник, завдяки якому можна судити про необхідність і потенційність цілісності її існування. Потік інформації, з яким кожен день зустрічається індивід, представляє собою дуже складне, багаточисленне та полісемантичне утворення. Вивчення його структури призводить до аналізу взаємодії людей в процесі виробництва, передачі та використання інформації.

Отже, актуальність даної теми полягає в дослідженні джерел інформації під впливом яких відбувається планування та прийняття управлінських рішень. Розкриваючи поняття управлінського рішення, ми показали важливість інформації в цьому не простому процесі.

Об'єктом дипломної роботи є управлінські рішення як основний засіб впливу керуючої системи на певну діяльність.

Предметом дипломної роботи є особливості застосування системного підходу при прийнятті управлінських рішень ВАТ „Івано-Франківський Агрохімцентр”.

Метою дослідження в дипломній роботі є розроблення системи інформаційного забезпечення ВАТ „Івано-Франківський Агрохімцентр” для прийняття управлінських рішень.

Відповідно до мети визначено такі завдання дипломної роботи:

розкрити сутність системного підходу, інформаційних потреб;

з’ясувати зміст, основні характеристики процесу управління та управлінських рішень;

проаналізувати діяльність та структуру ВАТ „Івано-Франківський Агрохімцентр”;

визначити види та призначення інформації для здійснення управлінських рішень;

Методи дослідження. Для досягнення мети й успішного вирішення завдань дипломної роботи застосовано комплекс загальнофілософських, загальнонаукових підходів і методів дослідження. Основу дослідження склав системний підхід та його різновиди (системно-структурний, системно-функціональний, системно-діяльнісний) – дозволив розкрити сутність, структуру, функції та вплив джерел інформації на прийняття управлінського рішення.

На різних етапах дослідження використовувалися відповідні методи: джерелознавчий пошук та аналіз основних публікацій з теми дослідження і суміжних з нею – для визначення стану дослідження обраної наукової проблеми; порівняльний – для виявлення загального та специфічного в змісті інформаційних потреб


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34