У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





План

Реферат

на тему:

«Різновиди наукових текстів:

дипломна робота»

Вступ

У добу творення незалежної Української держави, коли прийнято закон про надання українській мові статусу державної, питання культури мови набувають особливої ваги. Ширшає коло тих, хто пише, читає та розмовляє української мовою як рідною. Писемне спілкування в державному, суспільному, політичному, господарському житті, в ділових відносинах між між організаціями та установами, в органах управління, переходить на українську мову. Часто недосконале володіння українською мовою спричиняє появу чималої кількості типових помилок, хибних висловів, слів-покручів і знижує рівень культури мовлення у загальнонаціональному вимірі.

За таких умов дуже важливо озброїти знанням про ділові папери студентів вищих закладів освіти, адже саме за допомогою ділових документів, листів установлюються офіційні, службові, ділові, партнерські контакти між закладами, підприємствами, а також налагоджуються приватні стосунки між людьми.

Отже, завданням мого реферату є сформувати уміння й навички складання, написання та оформлення наукової роботи (дипломної роботи).

Мета і значення дипломних робіт

Виконання дипломних робіт є заключними етапом навчання студентів у ВНЗі. Мета дипломної роботи полягає у: систематизації, закріпленні розширенні теоритичних і практичних знань зі спеціальності, застосування цих знань при рішенні конкретних наукових, технічних, економічних і виробничих завдань, а також завдань культурного будівництва; розвиток навичок самостійної роботи і оволодіння методикою дослідження та експериментів до самостійної роботи в умовах сучасного виробництва.

Перевага підготовки та захисту дипломних робіт полягає передусім у тому, що їх підготовка і захист органічно входять до змісту навчання майбутнього фахівця, забезпечують поглиблення та розширення (вгалузі певної проблеми) теоритичних знань, практичних умінь, удосконалення нивиків самостійної роботи студентів, творчої діяльності і наукових досліджень, вбирають вивчення та узагальнення економічного досвіду, літературне оформлення реультатів виконаної роботи.

Вимоги до дипломних робіт

До дипломних робіт пред’являється низка вимог, найважливішими з яких є наступні:

- актуальність тематики, відповідність її сучасному стану і перспективам розвитку певної галузі науки, практичним задачам і загальним цілям виконання дипломних робіт у ВНЗ;

- вивчення і критичний аналіз монографічної і періодичної літератури теми дипломних робіт;

- вивчення і характеристика історії проблеми, яка підлягає дослідженню, та її практичного стану;

- чітка характеристика предмету, цілей і методів дослідження, опису і аналізу проведених автором експериментів;

- узагальнення результатів, обгрунтування висновків і практичних рекомендацій.

Слід зауважити, що студент не може обмежуватися реферуванням літературних джерел або простим описом тієї чи іншої проблеми, він відтворює творчу роботу на основі глибокого вивчення теорії та історії питання практики, предового та особистого досвіду, виходячи з результатів проведених ним спостережень, лабораторних або виробничих екмпериментів.

Підготовка дипломних робіт до захисту

Організацію підготовки щодо виконання дипломних робіт проводять ті кафедри ВНЗу, що є випускними (спеціальні, педагогічні, методичні та ін.), які практикують постановку цих робіт. Відповідно до діючих положень, випускові кафедри визначають тематику дипломних робіт, яка повинна щорічно поновлюватися та затверджуватися радою факультету.

У процесі вибору тематики рекомендується враховувати відповідності її рівню розвитку сучасної науки, напрямкам наукових досліджень, які склалися на кафедрах, а також тими можливостями забезпечення студентів-дипломників кваліфікованими науковими керівниками.

Тематика дипломних робіт, яка визначається випусковими кафедрами ВНЗу, є приблизною (на початку начального року) як за змістом , так і за формулюванням. Прблизна тематика може міститив в собі достатньо широкі проблеми для того, щоб, по-перше, запобігти надмірному перевантаженню рекомендованого студентам переліку тем дипломних робіт і, по-друге, надати диплломникам можливість за допомогою наукових керівників уточнювати формулюванння обраних тем (у межах позначених тематикою широких проблем), з урахуванням умов, можливостей та інтересів кожного студента.

Разом з тим досвід переконує у тому, що виконанння дипломних робіт за досить широкою тематикою, загального характеру буває не ефективним. Набагато краще проходить підготовка робіт на найбільш конкретні і порівняно вузькі теми, в яких розкривається певна частина поставленої проблеми. В цьому випадку з’являється можливість організації спільної роботи над проблемою і колективного пошуку кількох студентів –дипломників, ефективного використання спецкурсів і колективних консультацій для підвищення теоретичного рівня виконуваних робіт. Багаторічні спостереження приводять до висновку про доцільність початку роботи студента над дипломною темою значно раніше, на других, третіх курсах за чотирирічним, та на третіх-четвертих курсах за п’ятирічним строком навчання у ВНЗ.

Звичайно великою продуктивністю характеризується дипломні роботи, які є логічним продовженням виконаних студентами в попередні роки навчання курсових робіт, або активної діяльності в наукових гуртках, проведення досліджень за тематикою кафедри, господарчо-бюджетною тематикою та ін.

До обов’язкових випускових кафедр входять, поряд з підготовкою тематики дипломних робіт, розробка методичних рекомендацій, в яких встановлюється обов’язковий обсяг вимог, які пред’являють до дипломної роботи з урахуванням спеціальності. Такі методичні вказівки повинні бути розроблені і передані студентам до початку виконання дипломної роботи.

При виборі теми дипломної роботи слід враховувати вимоги до дипломних робіт, рівень теоритичної і практичної підготовленості студента-дипломника, його наукових інтересів і здібностей, навичок наукового дослідження і таких факторів, як ступінь вивчення проблеми та освітленості її у літературі, умов проведення спостережень та експерименту.

Підготовлений таким чином попередній розподіл тем дипломних робіт затверджується кафедрами, які здійснюють керівництво цими роботами.

Випускові кафедри ВНЗів доручають керівництво підготовкою дипломних робіт найбільш кваліфікованим викладачам: професорам, докторам наук і доцентам, кандидатам наук.

Згідно до Інструкції про підготовку дипломних робіт керівники дипломних робіт з числа професорів та доцентів інституту затверджуються наказом ректора, або, за його дорученням, деканом факультету. В тих випадах, коли керівництво здійснюється двома викладачами, подання ректору інституту (або декуну факультету) здійснюється завідуючими кафедрами.

Закріплення за студентом теми дипломної роботи повинне оформлюватися відповідно


Сторінки: 1 2 3