У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ДИПЛОМНА РОБОТА

 

Тема: Державний класифікатор управлінської документації в структурі нормативно-методичної бази діловодства (на прикладі Івано-Франківської дирекції державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта»)

АНОТАЦІЯ

У дипломній роботі розглянуто «Державний класифікатор управлінської документації» як складову частину державної системи класифікації (на прикладі Івано-Франківської дирекції Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта»), охарактеризовано завдання державної політики в галузі діловодства та проблеми організації систематизації документів, проаналізовано практичне застосування «Державного класифікатора управлінської документації» у Івано-Франківській дирекції державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта», запропоновано шляхи вдосконалення ведення управлінської документації організації.

Ключові слова: «Державний класифікатор управлінської документації», структура, нормативно-методична база, діловодство.

ABSTRACT

In this diploma parer the state classifier of managerial documentation is considered as a component of state system classification (given as an example Ivano-Frankivsk branch of Ukrainian state enterprise of postal services “Ukrposhta”), the tasks of the state policy in the field of documentation and problems of organization systematization of documents are characterized, the practical application of the state classifier of managerial documentation by the management of Ivano-Frankivsk state enterprise of postal services “Ukrposhta” is analyzed, the ways of improvement of managing the documentation in it are introduced.

Keywords: State classifier of managerial documentation, structure, normative-methodical substruction, clerical work.

Зміст

вступ………………………………….……………………………………………7

розділ 1 Законодавча та нормативно-правова база як регулятор у сфері управлінської документації………………………………………….…………..12

1.1 Політика держави в галузі діловодства та інформації………………...12

1.2 Основні принципи класифікації управлінської документації………...25

1.3 Державний класифікатор управлінської документації (ДКУД) ……...33

розділ 2 Практичне застосування Державного класифікатора управлінської діяльності в Івано-Франківській дирекції УДППЗ «Укрпошта»………………………………………………………………………..37

2.1 Основні напрямки діяльності та структура Івано-Франківської дирекції УДППЗ «Укрпошта»……………………………………………..………37

2.2 Використання ДУКД в Івано-Франківській дирекції УДППЗ «Укрпошта»…………………………………………………………………….…...40

2.3 Шляхи вдосконалення ведення управлінської документації в Івано-Франківській дирекції УДППЗ «Укрпошта»…………………..…………………49

вИСНОВКИ……………………………………………………………………….55

Список використаних джерел…………………………..…………..59

ДодаткИ

ВСТУП

Актуальність дослідження. Організація діловодства є однією з форм управлінської діяльності, що здійснюється в органах державної влади, орга-нах місцевого самовря-ду-вання, а також на підприємствах, в установах і організаціях усіх форм власності. Її нормативне та забез-печення завжди було в центрі уваги не лише документознавців і архіво-знавців, а і суспільства в цілому, оскільки від організації діловодних процесів залежить не тільки повнота репрезентації достовірних джерел істо-ричної інформації в архівах, а й якість керування будь-якою установою.

В останнє десятиліття організація діловодства в Україні і зокрема в галузі поштового зв’язку зазнала кар-ди-нальних змін, пов’язаних з процесами державотворення, формуванням влас-ної законодавчої бази, реорг-ані-зацією економічної інфраструктури, впровад-женням новітніх інформаційних технологій, впливом міжнародного досвіду з керування документацією тощо. Нині, розпочато створення вітчизняної нормативно-правової та методичної бази, що має регламентувати і забез-пе-чувати раціо-на-ль-не здійснення процесів документування управ-лінської інфор-мації та організації роботи зі службовими документами в дирекції поштового зв’язку, започат-ко-вано й розгорнуто діяльність наукових інституцій, спрямовану на наукове опрацювання проблем організації діловодства.

Розу-міння сучасного стану організації діловодства в Україні, його тради-цій-них форм та можливостей впровадження у ньому інновацій має спиратися на науковий аналіз розвитку цієї сфери у попередній історичний період. Це доз-волить не тільки простежити динаміку проблем, що виникали у роботі служб діловодства установ, і завдань, окреслюваних того-часними нормативними доку-ментами, ознайомитися зі змістом рекомендованих методик з організації діло-вод-них проце-сів та їх впровадженням в Україні, але й визначити, що пози-тивного і нега-тив-ного було у тих процесах, який досвід був набутий у сфері діловодства за остан-ні півстоліття. Незважаючи на наявність значного масиву вітчизняних публі-ка-цій з історії діловодства, узагальнююче дослід-ження цих питань на сьогодні в Україні відсутнє.

Роки незалежності України пройшли під знаком невпинних пошуків оптимальних класифікаційних схем. Класифікація здобула нові позиції у документознавстві як метод пізнання документів, що робить можливим зображення непростого, суперечливого досвіду розкриття їх ознак і властивостей. Практичних пропозицій виявилося багато. Одні із них провадяться у руслі загального документознавства і претендують на всеохопність, інші – спеціального, упривілейовуючи увагою певний вид документів і варіативну ознаковість їх градуювання. Зі здобуттям Україною незалежності, в умовах реорганізації системи державного управління, одним із першочергових питань раціонального документообігу стало формування систем документації, у тому числі – управлінської. Відтак, потребував заміни «Общесоюзный классификатор управленческой документации». 1997 р. Держстандарт України опублікував «Державний класифікатор управлінської документації» (ДК 010–96) (далі – ДКУД), розроблений госпрозрахунковим науково-дослідним центром «Економіст» та Державним науково-дослідним інститутом інформатизації і моделювання економіки (ДНДІІМЕ) при Президентові України за участю відповідних міністерств і відомств України та згодом він зазнав доопрацювання ДКУД і перевидання його Держстандартом України. Цей захід було зумовлено істотними змінами у складі та змісті ряду класів управлінської документації, пов’язаних із суттєвими суспільно-політичними й економічними зрушеннями.

Неабияку увагу документознавцями було приділено класифікації управлінських документів, яка стала на часі у зв’язку із розробленням і впровадженням ДК 010–98 «Державного класифікатора управлінської документації» та «Переліку типових документів, що створюються в діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, інших установ, організацій і підприємств, із зазначенням термінів зберігання документів». Основоположним моментом класифікації управлінської документації давно визнано функції управління.

Мета дослідження – проаналізувати Державний Класифікатор управлінської діяльності, на прикладі Івано-Франківської дирекції УДППЗ «Укрпошта»-.

Джерельну базу дослідження складають опублі-ко-вані нормативно-правові акти, навча-ль-ні та практичні посібники і довідники, наукові, методичні та інформаційні публікації в періодичних виданнях, а також архівні документи. Необхідними для дослідження стали офіційні видання нормативно-пра-вових ак-тів Ук-ра-їни, а саме – “Відо-мості Верховної Ради України”, “Офі-цій-ний віс-ник України” та “Вісник Державного комітету архівів України. Деякі ві-до-мо-сті було взято із загаль-но-союзних пе-ріо-дичних ви-дань, зокрема, “Студії з архівної справи та документознавства”, яке є


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24