У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





“Соціолінгвістична та етимологічна специфіка американських топонімічних назв.”

ВСТУП

Як кожна сучасна наука мовознавство характеризується інтенсивним розвитком тих галузей, які стикаються з суміжними науковими дисциплінами . До таких інтердисциплінарних напрямків лінгвістичного дослідження відноситься топоніміка, в розвитку якої разом з мовознавством, значну роль відіграють географія і історія.

Топоніми займають особливе місце в лексичній системі мови. Не викликає сумніву, що, представляючи собою визначену групу слів, вони наділені парадигматичними і синтагматичними характеристиками, властивими слову взагалі. Безсумнівно також і те, що категорії, встановлені для власних імен, як спеціального підкласу слів, розповсюджуються і на топоніми.

Разом з тим імовірно, що топоніми не просто різновид власних імен, а власні імена особливого роду, своєрідні якості яких роблять неможливим їх вивчення тільки в межах мовознавства, навіть в самому ширшому його розумінні, тобто як дисципліни, що включає до себе соціолінгвістику, психолінгвістику і етнолінгвістику. Залежно від величини і значення географічних об'єктів розрізняють три види топонімії : мікротопонімія, власне топонімія і макротопонімія .

Мікротопонімія включає назви об'єктів, які з'явилися внаслідок господарської діяльності обмеженої кількості людей на одній території. Назви ці, як правило, живуть в усному мовленні і можуть змінюватися зі змінами в самій мові. Характерною рисою їх є те, що в лінгвістичному плані вони походять від апелятивної, загальної лексики, але

поступово уособлюються і за певних умов можуть стати іменами власними.

Цей процес номінації відбувається тоді , коли слова загального поняття внаслідок закріплення їх за географічними обєктами конкретизуються, індивідуалізуються і переходять у розряд специфічних власних імен, які виражають одиничне поняття – географічну назву. Їхня доля – або зникнути, або стати звичайними топонімами..

Ця праця виконана базуючись на працях вчених які зробили свій внесок в розвиток топоніміки взагалі і у вивчення топоніміки США таких як: П.Г.Зеленський, В.Д.Бєлєнькая, В.Ф.Барашков, Е.М.Мурзаєв, В.А.Ніконов, Є.М.Поспєлов, Mallery R.D, Marckwardt A.H, Robert O'Neill,та багато інших.

Об’єктом дослідження є топонімічна система США.

Предметом дослідження є класифікація та особливості утворення топонімів США на різних ступенях її історичного розвитку.

Мета дослідження – виявити основні принципи утворення топонімів в даній країні на різних її територіях.. В процесі дослідження вирішувались такі завдання:

1.) проаналізувати і описати різні класифікації топонімічних назв, виходячи з історичного та лінгвістичного аспектів;

2.) оцінити співвідношення форми і змісту топонімів на різних територіях країни;

Теоретичне значення - систематизація і класифікація топонімів США спрямовані на поглиблення знань з мови та історії цієї країни.

Практичне значення роботи полягає в тому, що її результати можуть використовуватись студентами і викладачами при вивченні історії, культури та мови США.

1

Топоніміка США бере свої початки від часу колонізації Американського континенту після відкриття його Колумбом 12-го жовтня 1492 .Вона подібно до топоніміки інших країн, являє собою змішування різних за часом утворення географічних назв, які присвоювались обєктам різними народами, зокрема корінним населенням, індіанцями і переселенцями з Європи й інших частин світу: голландцями, іспанцями, французами, англійцями, росіянами, українцями та ін.

Різноманітність географічних назв і ті обставини, за яких вони виникали, створюють значні труднощі при аналізі і визначенні їх походження.

Американський лінгвіст Меллері поділяє топоніми США на пять великих груп:

Назви, які присвоювались обєктам на честь окремих осіб або груп людей , видатних подій, повязаних з даною місцевістю. Наприклад, міста Binghamton, Rochester (штат Нью-Йорк) названі так на честь окремих осіб; Red Jаcket – на честь індіанського вождя, який носив британський червоний плащ; Voluntown(скор.Volunteers Town, штат Коннектікут) - на так би мовити, честь добровольців, що брали участь у повному знищенні індіанського племені , яке жило в цій місцевості; Tin Cup(район у штаті Колорадо ) - у звязку з тим що там в один час кількість золота міряли жерстяними коробками. Назви, що відбивають фізичні, природні властивості обєкта: Split Rock, Cherry Valley, Oyster Bay, Long Island, Elk Park, Cornville. Назви, запозичені з інших країн:Brazil(штат Індіана), Jerusalem(штат Нью-Йорк). Назви, що виникли у звзку з господарською діяльністю населення: Valley Forge, Linoleumville, Gloversville. Назви, які є перекрученням колишніх назв або фантастичними видумками: Wellfleet-перекручення від whal fleet; Pen Yan- скорочено від Pennsylvanians and Yankees- назв перших поселенців у штаті Нью-Йорк

Таке групування і така класифікація назв хоч і дають певне уявлення про характерні риси американських топонімів, але не завжди можуть бути адекватним джерелом їх походження , що визнає і сам Меллері. Зрозуміло , що розгадати походження всіх назв навряд чи можливо.

Крім цього, не всі початкові назви були закріплені на

письмі, оскільки у ранньоамериканський період індіанські племена і народності мали лише зародкове піктографічне, або, як у племені майя, складне ієрогліфічне письмо, багато памяток якого європейські колонізатори знищили. Вже у наш час для деяких індіанських мов (ацтекської, кечуа, гуарані) створено письмо на латинській графічній основі.

Існує також певна тенденція представляти деякі назви в романтичному ореолі, який не завжди має відношення до первинного значення наприклад, довгі роки американці вважали, що індіанська назва річки Міссісіпі відображає поетичне поняття "родоначальник вод" і відповідно перекладена англійською мовою father of waters. Тільки пізніше виявилось, що для індіанців ця назва означала "велика річка", а попередній переклад був неточним.

Топоніми – це факти мови, які закріплені територіально і є щедрим джерелом, неоціненним матеріалом для історії народу, його мови. Вони зберігають невживані у живому мовленні слова, їх форми і навіть звуки, вивчення яких дає можливість зрозуміти розвиток мови. Історії відомі факти


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7