У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Засоби та резерви підвищення ефективності уроків іноземної мови (німецької)

Засоби та резерви підвищення

ефективності уроків іноземної мови

Для навчання спілкуванню на іноземній мові необхідно забезпечити мовну взаємодію його учасників: вчителя та учнів. Вчитель повинен бути не лише організатором, але і безпосереднім учасником мовної взаємодії з учнями. Для реалізації взаємодії з учнями необхідне виконання вчителем наступних професійних функцій: консультанта, координатора, ініціатора, лідера і рівноправного учасника спілкування.

Успішне виконання вказаних функцій при реалізації мовної взаємодії в її типових ситуаціях вимагає не лише індивідуальних якостей вчителя (товариськості, демократичності, доброзичливості і т.п.), але й високого рівня його професійної кваліфікації.

В плані реалізації практичних цілей навчання іноземній мові школярі повинні оволодіти основними видами мовної діяльності: говорінням, аудіюванням, читанням - як способами здійснення спілкування в межах, визначених програмою.

Спілкування здійснюється на основі інформації. Отже, один із важливих способів підвищення ефективності уроку - посилення його комунікативної і пізнавальної направленості.

Шлях до цієї мети - безпосереднє практичне користування мовою. Стараючись орієнтувати учнів при виконанні вправи не на проговорювання, а на говоріння, коли у того, хто говорить є визначене мовне завдання.

Дуже важливим фактором в цьому плані служить мобілізуючий початок уроку - мовна зарядка. Вона є одним із важливих засобів розвитку ініціативної мови учнів. На своїх уроках використовую різні види мовної зарядки:

1) розповідь вчителя або просто фразу-стимул;

2) розповідь (в грамзапису) з наступним обговоренням її;

3) бесіда про події в країні та за рубежем;

4) бесіда за картиною з нерозгорнутою ситуацією;

5) факти із конкретного життя класу, учнів.

Наприклад, розповідаю, як я провела літо в м.Адлері. Учні ставлять багато запитань. Їм цікаво, що вони помінялись ролями з учителем і мають право запитати про те, що їх цікавить. При цьому демонструю діапозитиви "Адлер курортний" та "Здравницы Сочи", показую фотографії. Або, наприклад, шестикласникам пропоную фразу-стимул: Ich liebe den Fruhling. Der Fruhling ist die beste Jahvesreif. Der Fruhling ist schoner als der Sommer.

Учні, використовуючи формули згоди чи незгоди, висловлюють свою точку зору, обгрунтовуючи її.

Z. B.:

I1: Ich bin mif Ihnen nichf einverstanden. Der Sommer ist schoner als der Fruhling. Das Wetter ist besser als im Fruhling. Wir gehen zum Fluв, um zu sehwimmen und zu badon. Win gehen in den Wald, um Bearen ?? sammeln.

I2: Meiner Meinung nuch ist der Herbst die schonste Jahreszeif. Die Blatter an den Baumen sind rot, gelb, grun, braun. Man nennt den Herbst "der goldene Herbst". Obst und Gemuse sind reif. Auf dem Lande ist es besonders schon.

Під час мовної зарядки відпрацьовуються структури, які вивчаються на даному етапі або повторюються вже вивчені раніше.

Наприклад, на урок в V клас приношу гарну сумочку і прошу учнів відгадати, що в ній є. Відпрацьовується питальна форма дієслова. Цей прийом не надоїдає учням. Дуже захоплює школярів робота з малюнками із нерозгорнутими ситуаціями. Наприклад: на малюнку зображена дівчина, яка сидить на лавочці в парку. Ось як описують цю ситуацію учні 6 класу:

Auf diesem Buld sehe ich ein Madchen. Es heiвt Inna. Inna ist ein schones Madchen. Innas Haar ist hell, die Augen sind blau. Das Madchen ist nicht hoch von Wuchs. Innas Kleid ist modern und schon. Meiner Meinung nach ist Inna Schulerin der 8 Klasse.

Дуже важливо використовувати на уроці конкретні факти із життя країни, школи, самих учнів. Для розвитку ініціативної мови школярів обов'язково використовую події, які відбуваються в країні. По черзі звертаюся до учнів, стимулюю їх до вживання в мові формул згоди, незгоди, заперечення, уточнення. Зав'язується невимушена розмова. Або, наприклад, приношу на урок листівку. Учні цікавляться, хто її написав, де живе ця людина, чим займається. Той, хто вгадав, стає переможцем. Варіанти тут різні, важливо, щоб вони не повторювались, завжди викликали у дітей зацікавленість і бажання говорити.

Використовую так звані "провокаційні" питання. Наприклад, звертаючись до учнів одного класу, говорю, що інший клас, напевне, буде переможцем в збиранні макулатури. Учні перебуваючи один одного, говорять, що їх клас зібрав більше, розповідають, де вони збирали макулатуру, хто зібрав більше, а хто взагалі не приймав участі. Зав'язується непідготовлена бесіда.

Дуже важливо при проведенні мовної зарядки використовувати різні режими.

Заздалегідь даю учневі певне індивідуальне завдання, наприклад, розповісти про друга по листуванню. Бесіда проводиться в режимі І1-І2, І3, І4. Вчителю потрібно вести таку бесіду, вміти підтримати розмову, знати можливі відповіді, учнів.

Втягнення всіх учнів в активну роботу на уроці - це важливий резерв підвищення його результативності. Використання на заняттях різних режимів (учитель-клас, учень-клас, учень-учень, учень-учень-учень-ланц.) сприяє активізації діяльності всіх учнів.

Я приношу на урок фотографії своїх друзів, листи, які я одержую і т.д. Учні розпитують мене про мій дім, про те як я провела вихідні дні і т.д. Найчастіше я використовую на уроках парну і групову форми роботи. Це позволяє втягнути в активну мовну діяльність всіх учнів класу, забезпечити оперативний контроль за роботою кожного, ефективного керувати діяльністю всього класу.

Дані форми роботи застосовую на всіх ступенях навчання, але привчаю дітей до них на початковій стадії, так як саме в цей період закладаються основи оволодіння мовної діяльності. Роботу в парах і групах організовую, виходячи із певних завдань по оволодінню яким-небудь видом мовної діяльності, найчастіше по оволодінню діалогічної та монологічної мови. При проведенні групової роботи ділю клас на групи по 3-4 учні.


Сторінки: 1 2