У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Дипломна робота

на тему:

„Фінансування розпорядників бюджетних коштів із місцевого бюджету та його вдосконалення”

(на матеріалах фінансового управління Коломийської районної державної адміністрації)

Зміст

ВСТУП

Розділ 1. Роль розпорядників бюджетних коштів у виконанні місцевого бюджету

1.1. Розпорядники коштів місцевого бюджету і їх функції, права та обов’язки.

1.2. Встановлення бюджетних асигнувань розпорядникам бюджетних коштів на основі затвердженого бюджетного розпису.

1.3. Затвердження і виконання кошторису розпорядником бюджетних коштів та взяття бюджетних зобов’язань.

Розділ 2. Аналіз виконання місцевого бюджету фінансовим управління Коломийської райдержадміністрації.

2.1. Організаційно-економічна характеристика об’єкту дослідження фінансового управління Коломийської райдержадміністрації.

2.2. Аналіз фінансування розпорядників бюджетних коштів фінансовим управлінням Коломийської РДА за 2001-2002 рр.

Висновки

Список використання джерел

додатки

Вступ

Основною проблемою при виконанні місцевих бюджетів є недоотримання доходів. Це загальна проблема виконання бюджету, навіть у розвинутих країнах. Двома основними загальними проблемами недоотримання доходів є

1) економіка не працює так добре, як очікувалось, коли формувався бюджет, і 2) затверджений бюджет засновувався на нереалістичних (занадто оптимістичних) прогнозах надходжень. Інколи третьою причиною є незадовільний збір податків, що часто поєднується з існуванням великого сектору тіньової економіки. Розмір недоотриманих доходів чітко визначає серйозність впливу на бюджет, а значимість визначає тим заходів, які вживає уряд для подання проблеми. Велике недоотримання доходів може бути і не визначене на початку бюджетного року. Нездатність зреагувати швидко неодмінно спричинить фінансову кризу, що часто набуває більших масштабів дещо пізніше. Існує лише два прийняті і розумні способи подолання проблеми недоотримання доходів, - зменшення видаткової частини і отримання додаткових надходжень. Часто використовується поєднання цих способів.

Найпростішим рішенням проблеми є зменшення фінансування усіх програм на однаковий відсоток. Хоча цей не є добре продуманим рішенням, що засновується на пріоритетності видатків, таким підходом найлегше керувати, і він є найбільш прийнятим, оскільки „біль” від зменшення фінансування в рівній мірі розподіляється між усіма бюджетними організаціями.

При формуванні бюджету основні цілі й завдання визначаються й обговорюються місцевою радою. Результатом етапів складання та затвердження бюджету є прийняття бюджетних призначень, на основі яких розпорядники бюджетних коштів беруть бюджетні зобов'язання.

В процесі виконання бюджету важливо, щоб фінансові ресурси, надані головному розпоряднику бюджетних коштів, спрямовувалися і контролювалися з метою досягнення цілей та завдань затвердженого бюджету. Періодичні звіти повинні містити інформацію щодо рівня ефективності використання розпорядниками коштів з метою досягнення запланованих цілей, пов'язаних з виконанням програм і наданням послуг. Оскільки відхилення обсягів фактичного фінансування від запланованих показників у процесі виконання бюджету трапляється досить часто, виникає потреба внесення змін. Моніторинг видатків в процесі виконання місцевих бюджетів дозволяє дещо виправити допущені прорахунку і скоригувати плани фінансування відповідно до реалій і поточних потреб. Саме спроможність забезпечувати гнучкість у рамках контролю відрізняє успішні системи виконання бюджету від невдалих. Управління видатками потребує чітких правил і процедур, відповідних аналітичних систем і методів багаторазового застосування, періодичного надання фінансовим управлінням важливої інформації в своїх звітах. Підвищення ефективності та результативності видатків вимагатиме нових децентралізованих до управління видатками, які передбачатимуть встановлення цілей, стандартів якості та засобів контролю за видатками замість додаткових управлінських повноважень обласної ланки щодо розподілу коштів на досягнення цих цілей.

Недавні зміни, спричинені прийняттям Бюджетного кодексу, вимагають використання бюджету як управлінського інструмента разом з інформацією про результати діяльності і відходу від традиційного поняття бюджету як бухгалтерського документа. У майбутньому виконання місцевих бюджетів вимагатиме здійснення моніторингу діяльності постачальників, що надають послуги, які раніше надавалися місцевими органами влади. Це потребуватиме застосування нових технічних навичок і процедур звітності. Для підвищення результативності діяльності міст та областей вирішальною є здатність використовувати аналітичну інформацію при розробці планів видатків і оцінці результатів виконання бюджетів.

Належне виконання бюджету вимагає дотримання таких принципів:

моніторингу виконання бюджету на основі чітко визначених цілей фінансування;

відповідності зобов'язань розміру бюджетних асигнувань, встановлених кошторисами;

вчасності та достовірності звітності.

В основу виконання бюджету необхідно закласти стратегію досягнення цілей та завдань, що вимірюється показниками результативності. Завданням дипломної роботи:

визначити роль розпорядників бюджетних коштів у виконанні місцевого бюджету і їх функції, права та обов'язки.

пояснити як порядок встановлення бюджетних асигнувань розпорядникам коштів на основі затвердженого бюджетного розпису.

показати порядок затвердження і виконання кошторису розпорядникам бюджетних коштів.

провести аналіз фінансування розпорядників бюджетних коштів Фінансовим управлінням Коломийської районної державної адміністрації.

дати організаційно-економічну характеристику об'єкту дослідження Фінансового управління Коломийської райдержадміністрації.

показати шляхи вдосконалення механізму фінансування розпорядників коштів з місцевого бюджету.

Об'єктом дослідження дипломної роботи є Фінансове управління Коломийської районної державної адміністрації яке є місцевим органом виконавчої влади, що утворюється відповідно до чинного законодавства і підпорядковується обласному головному фінансовому управлінню та голові районної державної адміністрації. Фінансове управління складає проект і організовує виконання районного бюджету, реалізує державну фінансову, бюджетну та податкову політику на території району, розробляє пропозиції по удосконаленню діючих форм фінансових взаємовідносин держави з підприємствами, установами організаціями усіх форм власності, методів фінансового і бюджетного планування та фінансування витрат, забезпечує дотримання законодавства у фінансовій сфері на відповідній території.

Основна інформація яка використана у дипломній роботі взята з матеріалів об'єкту дослідження Фінансового управління Коломийської райдержадміністрації, пояснюючі записки, звіти, положення, інструкції. Також використана інформація з Бюджетного кодексу України, Кримінального кодексу України. Використані Нормативні акти, наукова навчально-методична, спеціальна література.

РОЗДІЛ 1. РОЛЬ РОЗПОРЯДНИКІВ БЮДЖЕТНИХ КОШТІВ

У ВИКОНАННІ МІСЦЕВОГО БЮДЖЕТУ

1.1 Розпорядники коштів місцевого бюджету і їх функції права та обов’язки

Для здійснення програм та заходів, які проводяться за рахунок коштів бюджету, бюджетні асигнування надаються розпорядникам бюджетних коштів.

Кошти бюджету, які отримують фізичні особи та


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11