У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Тема: Державне програмно-цільове планування

Сутність програмно-цільового методу планування, цільові комплексні програми

Наявність вад ринкового саморегулювання та вад державного втручання в економіку породжує складні соціально-економічні проблеми, вирішення яких пов’язане з використанням так званого програмно-цільового методу планування.

Використання програмно-цільового методу планування перед-бачає:*

визначення проблеми та формулювання цілей;*

розробку й реалізацію програми, спрямованої на досягнення цілей;*

систематичний контроль за якістю та результатами робіт, передбачених програмою;*

коригування заходів, спрямованих на реалізацію цілей. Застосування програмно-цільового підходу зумовлене ба-гатьма факторами: наявністю незадоволеного попиту на продукцію (роботи, послуги); надмірними витратами ресурсів і, як наслідок, виникненням негативних зовнішніх ефектів (екстерналій); потребою в глибоких структурних перетвореннях; реакцією на політичний тиск або підприємницьку ініціати-ву і т. п.

Програмно-цільовий метод планування реалізується через цільові комплексні програми. Цільова комплексна програма (ЦКП) — це документ, в якому міститься визначений за ресур-сами, виконавцями та строками здійснення комплекс заходів, спрямованих на досягнення цілей. Цілі, на які має бути спрямована ЦКП, обумовлені стратегією соціально-економічної політики держави, наявністю певної конкретної або кількох су-міжних соціально-економічних проблем.

Класифікація ЦКП

Класифікація ЦКП здійснюється за такими основними ознаками: за рівнем, складом, сферою впливу та реалізації; за характером і специфікою проб-лем і цілей; за термінами виконання.

За рівнем, складом, сферою впливу та реалізації виділяють та-кі програми: міждержавні, державні, міжгалузеві, галузеві, між-регіональні, регіональні, локальні.

За характером і специфікою проблем і цілей розрізняють програми:—

соціально-економічні, спрямовані на вирішення проблем розвитку й удосконалення способу життя, підвищення матері-ального й культурного рівня населення, поліпшення виробни-чих і соціальних умов праці та відпочинку, зростання масшта-бів та ефективності функціонування суспільного сектору і т. п.

Виробничі, орієнтовані на збільшення виробництва певних видів продукції (робіт, послуг), розвиток прогресивних вироб-ництв, підвищення якісних характеристик продукції, зростання ефективності використання ресурсів.

Науково-технічні, націлені на розвиток наукових досліджень, вирішення проблем розробки та впровадження в практику новіт-ньої техніки і технології.

Екологічні, спрямовані на ресурсозбереження, здійснення при-родоохоронних і природоперетворювальних проектів.

Інституціональні, орієнтовані на вдосконалення організації управління господарськими системами, трансформацію відносин власності.

Регіональні, націлені на господарське освоєння нових районів, перетворення структури економіки сформованих соціально-еко-номічних комплексів регіонів.

За термінами виконання програми поділяють на: довгостро-кові (розраховані на період 5-10 років); середньострокові (1-5 років); і короткострокові (до 1 року). Ця класифікація зумовлена характером цілей, на досягнення яких спрямовано програму. Дов-гострокові програми спрямовано на досягнення стратегічних ці-лей. Як правило, досягнення стратегічної цілі — це тривалий про-цес, пов'язаний із суттєвими структурними зрушеннями в еко-номіці, які через інерційність економіки не можна здійснити швидко. Середньострокові програми розв'язують тактичні зав-дання. Короткострокові програми спрямовані на вирішення по-точних проблем (оперативних цілей).

Нині в Україні реалізуються науково-дослідні та конструктор-ські роботи за понад 60-ма державними та міжнародними ЦКП. Найбільш відомими з них є: «Програма стабілізації та розвит-ку АПК», «Національна програма виробництва технологічних комплексів машин і устаткування для сільського господарства, харчової та переробної промисловості», «Комплексна програма модернізації та розвитку паливно-енергетичної промисловості («Енергетика»)», «Програма розвитку вугільної промисловості та її соціальної сфери («Вугілля»)», «Програма розвитку та техніч-ного переозброєння підприємств чорної і кольорової металургії», «Програма конверсії військово-промислового і машинобудівельного комплексів», «Програма розвитку авіаційної промисловос-ті», «Програма розвитку хімічної, нафтохімічної та нафтоперероб-ної промисловості», «Програма розвитку транспортного ком-плексу», «Програма розвитку лісового господарства і лісопроми-слового комплексу», «Програма ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС», «Програма екологічного оздоровлення басейну Дніпра», «Програма в галузі охорони здоров'я і медичної техніки», «Наці-ональна програма відродження освіти («Україна — XXI століт-тя»)», «Програма основних напрямків розвитку культури», «Прог-рама розвитку матеріально-технічної бази книговидання і преси», «Національна космічна програма», «Державна програма привати-зації» тощо.

Програмування як спосіб вирішення економічних проблем за-стосовується в різних ланках організаційної структури економі-ки. Найважливіші програми, спрямовані на розв'язання загально-державних і загальносуспільних проблем, які формуються, вихо-дячи з стратегічних цілей держави, здобувають статус національ-них програм. В Україні національні ЦКП розробляються і реалі-зуються згідно з Постановами Верховної Ради, Указами Прези-дента, Розпорядженнями Кабінету Міністрів.

Розробка та реалізація ЦКП потребують виконання певної су-купності робіт (заходів), пов'язаних з техніко-економічним об-грунтуванням, плануванням, виробництвом, фінансуванням і т.п. Сукупність заходів, передбачених програмою, для зручності роз-гляду можна згрупувати у два блоки: основна діяльність та її за-безпечення.

До основної діяльності належать: передінвестиційні до-слідження, планування, розробка проектно-кошторисної доку-ментації, укладання контрактів, капітальний ремонт, будівель-но-монтажні роботи, технічне переозброєння, реконструкція, виробництво, надання послуг, уведення в експлуатацію об'єк-тів і т. п.

Діяльність із забезпечення включає організаційне, право-ве, кадрове, фінансове, матеріально-технічне, маркетингове, інформаційне забезпечення.

Етапи програмно-цільового планування

Кожна ЦКП, незалежно від її складності, обсягів фінансування та масштабів робіт, перебуває в різних станах: від стану, коли програми ще немає, до стану, коли про-грами вже немає. Проміжок часу від моменту виникнення про-грами до моменту її ліквідації має назву життєвого циклу ЦКП. Згідно з існуючою практикою стани, через які проходить ЦКП, називають етапами (фазами, стадіями) ЦКП. У свою чергу, кожен етап може підрозділятися на — підетапи (під-фази, підстадії).

Відповідно до системного підходу й основних принципів про-грамно-цільового планування (цільова спрямованість на досяг-нення кінцевих результатів, комплексність, альтернативність, ке-рованість) передування етапів розробки та реалізації ЦКП здійснюється за такою схемою.

1. Відбір переліку проблем, що підлягають програмному роз-в'язанню.

2. Формування та видача вихідного завдання на розробку програми.

3. Розробка проекту програми.

4. Затвердження програми.

5. Реалізація програми.

6. Звіт про виконання програми.

Розглянемо сутність, завдання і перелік необхідних видів ро-біт та обґрунтувань кожного етапу розробки і реалізації цільових Комплексних програм (рис. 1.).

Рис. 1. Етапи розробки та реалізації ЦКП

1. Відбір переліку проблем, що підлягають програмному розв'язанню.

Згідно з теорією менеджменту всю сукупність проблем мож-на класифікувати за двома типами. По-перше,


Сторінки: 1 2 3