У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат з ДРЕ

1. Структура місцевих бюджетів

Місцеві бюджети включають бюджет Автономної Республі-ки Крим, обласні, районні бюджети, бюджети районів у містах та бюджети місцевого самоврядування.

Бюджети місцевого самоврядування — це бюджети терито-ріальних громад сіл, селищ, міст та їх об'єднань.

Місцеві бюджети — це фонди фінансових ресурсів, приз-начені для реалізації завдань і функцій, що покладаються на органи самоврядування. Як складова бюджетної системи дер-жави і основа фінансової бази діяльності органів самовряду-вання місцеві бюджети забезпечують необхідними грошовими засобами фінансування заходів економічного і соціального розвитку, що здійснюються органами влади і управління на відповідній території.

Через місцеві бюджети складаються певні фінансові взаємо-відносини органів самоврядування практично з усіма підприєм-ствами, установами, що розташовані на їх території, і населен-ням даної території у зв'язку з мобілізацією й витрачанням коштів цих бюджетів. Між місцевими бюджетами різних рівнів, а також між цими бюджетами і державним бюджетом виника-ють фінансові відносини з приводу перерозподілу фінансових ресурсів для забезпечення ефективного функціонування кож-ного бюджету.

Органам місцевого самоврядування надано широкі права для здійснення економічного і соціального розвитку на своїй території. У статті 43 Конституції України зазначено, що місце-ві органи самоврядування управляють майном, що є в кому-нальній власності; затверджують програми соціально-економіч-ного та культурного розвитку і контролюють їх виконання; затверджують бюджети відповідних адміністративно-територі-альних одиниць і контролюють їх виконання; встановлюють місцеві податки та збори відповідно до закону; утворюють, реорганізовують та ліквідують комунальні підприємства, організа-ції, установи.

Частка місцевих бюджетів у перерозподілі валового внут-рішнього продукту, а також у зведеному бюджеті поряд з еко-номічним і соціальним має важливе політичне значення. Вона свідчить про участь місцевого самоврядування у розв'язанні ак-туальних проблем розвитку держави, про певну обмеженість функцій центральних органів влади. У цьому зв'язку необхідно враховувати, що однією із важливих передумов побудови де-мократичної держави є самостійність і незалежність органів місцевого самоврядування. Європейська хартія місцевого самоврядування передбачає його - відокремленість від державної влади, повну незалежність і самостійність покладених-на нього функцій у межах своєї компетенції.

Основними положеннями Європейської хартії місцевого са-моврядування, які мають безпосереднє відношення до функці-онування бюджетів самоврядування, є положення про те, що:—

місцева влада має право на свої власні фінансові ресурси;—

обсяг фінансових ресурсів має відповідати функціям, які виконує місцева влада;—

місцева влада має право вільно розпоряджатися власни-ми фінансовими ресурсами;—

частина фінансових ресурсів повинна формуватися за ра-хунок місцевих податків і зборів;—

розміри місцевих податків і зборів місцева влада уповно-важена встановлювати в межах закону;—

порядок формування фінансових ресурсів повинен бути гнучким і забезпечувати відповідність наявних ресурсів зрос-танню вартості виконання завдань місцевої влади;—

захист слабкої у фінансовому розумінні місцевої влади проводиться за допомогою процедур усунення фінансових дис-пропорцій (фінансового вирівнювання);—

перевага у виборі форм фінансової допомоги надається дотаціям, які не призначаються для фінансування конкретних проектів і не обмежують свободи місцевої влади.

Нині до Європейської хартії місцевого самоврядування приєдналося понад 30 країн, у 1996 році — Україна.

Прийняття Бюджетного кодексу України є важливим кро-ком у напрямі наближення до загальноприйнятих стандартів у цій сфері. Однак ряд важливих питань реального забезпечен-ня незалежності органів місцевого самоврядування ще чекають на своє вирішення. Насамперед це стосується фінансової бази місцевого самоврядування.

Не буде перебільшенням сказати, що фінансовий бік еконо-мічної самостійності місцевих органів влади є визначальним: Від фінансових можливостей залежать в кінцевому підсумку їхні реальні владні функції. Не можна бути справді, а не формально самостійним, будучи залежним у фінансовому відношенні.

Ступінь фінансової самостійності органів місцевого само-врядування характеризує незалежність держави в цілому, потен-ційні можливості її економічного, розвитку, рівень демократичних прав і свобод громадян. Держава не може успішно розви-ватись і процвітати, не даючи гарантій фінансової незалежнос-ті органам місцевого самоврядування.

У складі місцевих бюджетів формується бюджет розвитку. Надходження до бюджету розвитку місцевих бюджетів вклю-чають:—

кошти від відчуження майна, яке перебуває у комуналь-ній власності, в тому числі від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення;—

надходження дивідендів, нарахованих на акції (частки, паї) господарських товариств, що є у власності відповідної те-риторіальної громади;—

кошти від повернення позик, які надавалися з відповід-ного бюджету до набрання чинності Бюджетним кодексом, та відсотки, сплачені за користування ними;—

кошти, які передаються з іншої частини місцевого бюд-жету за рішенням відповідної ради;—

запозичення, здійснені у порядку, визначеному Бюджет-ним кодексом та іншими законами України;—

субвенції з інших бюджетів на виконання інвестиційних проектів.

До витрат бюджету розвитку місцевих бюджетів належать:—

погашення основної суми боргу відповідно Автономної Республіки Крим і місцевого самоврядування;—

капітальні вкладення;—

внески органів влади Автономної Республіки Крим і ор-ганів місцевого самоврядування у статутні фонди суб'єктів під-приємницької діяльності.

Бюджет розвитку місцевих бюджетів є складовою частиною спеціального фонду місцевих бюджетів.

Бюджет Автономної Республіки Крим і міські бюджети мо-жуть прийматися з дефіцитом виключно у частині дефіциту бюджету розвитку. Дефіцит бюджету Автономної Республіки Крим та міських бюджетів покривається за рахунок запозичень. Затвердження обласних, районних, районних у містах, сільсь-ких і селищних бюджетів із дефіцитом не допускається.

Для покриття тимчасових касових розривів, що виникають під час виконання загального фонду місцевого бюджету, Рада Міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адмі-ністрації, виконавчі органи відповідних рад за рішенням Верховної Ради Автономної Республіки Крим чи відповідної ради можуть отримувати короткотермінові позички у фінансово-кре-дитних установах на термін до трьох місяців, але у межах по-точного бюджетного періоду. Порядок отримання таких пози-чок визначається Міністерством фінансів України. Надання позичок з одного бюджету іншому забороняється.

Запозичення до місцевих бюджетів здійснюються на визна-чену мету і підлягають обов'язковому поверненню. Запозичен-ня до відповідних місцевих бюджетів можуть бути здійснені ли-ше до бюджету розвитку. Держава не несе


Сторінки: 1 2