У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат:

Організація митного контролю

Діяльність митних органів України пов'язана із здійсненням митно-го контролю та митного оформлення товарів, речей, валюти, цінностей, транспортних засобів, які переміщуються через митний кордон України.

Митне оформлення та митний контроль здійснюються особовим складом підрозділів регіональних митниць, митниць, і є його повсяк-денною роботою. Як і будь-яка діяльність, робота з виконання мит-ного контролю та митного оформлення потребує належної органі-зації. Тобто всі операції, які здійснюються в процесі митного оформ-лення та контролю, мають бути належним чином упорядковані та відображені в нормативних актах (документах), технологічних схе-мах, порядках, що визначають правову основу та послідовність дій співробітників митниці. Така робота проводиться в митних органах України Управлінням організації митного контролю Держмитслужби України та відділами організації митного контролю регіональних митниць. У митницях функція з організації митного контролю по-кладається на одного із заступників начальника митниці або на один чи декілька спеціально створені підрозділи (відділ, сектор).

Управління організації митного контролю Державної митної служ-би України підпорядковується заступнику Голови ДМСУ, відділ органі-зації митного контролю регіональної митниці — начальнику регіональ-ної митниці та одному із його заступників. Структура Управління органі-зації митного контролю затверджується Головою ДМСУ (рис, 2.1), відділу організації митного контролю — начальником регіональної митниці.

Основними завданнями і напрямками організації митного контро-лю є:—

підготовка проектів законодавчо-нормативних актів з питань організації та розвитку митної інфраструктури;—

аналіз діючих та впровадження передових форм і методів мит-ного контролю та заходів підвищення їх ефективності;—

запровадження технологій митного контролю та митного оформ-лення;—

організація взаємодії митних органів (підрозділів) зі службами прикордонного, санітарного, фітосанітарного, радіологічного, ветери-нарного, екологічного контролю, іншими контрольними службами та правоохоронними органами при здійсненні митного контролю;—

розробка і запровадження нових систем захисту результатів митного оформлення;—

удосконалення видів особистих митних забезпечень, форм їх застосування.

Підготовка проектів законодавчо-нормативних актів з питань органі-зації та розвитку митної інфраструктури здійснюється на регіональ-ному (регіональні митниці, митниці) та центральному (центральний апарат ДМСУ) рівнях. Регіональні митниці на підставі практичної роботи оперативних підрозділів збирають, узагальнюють, системати-зують та аналізують інформацію щодо діючого порядку митного оформ-лення та контролю, розвитку інфраструктури регіональної митниці та підпорядкованих їй митниць, виявляють проблемні питання, ви-значають передовий досвід і готують пропозиції ДМСУ щодо вирішен-ня проблемних питань, розповсюдження передового досвіду, вдоско-налення порядку митного контролю та митного оформлення. Пере-дові форми та методи митного контролю, а також заходи з підвищення їх ефективності впроваджуються регіональною митницею у практику роботи підпорядкованих митниць. На підставі отриманої від мит-ниць інформації ДМСУ (управління центрального апарату) готує про-екти законодавчих актів і нормативні акти з питань митної справи й організації та розвитку митної інфраструктури. Одним з елементів митної інфраструктури є пункт пропуску через державний кордон України — це територія або частина території прикордонної заліз-ничної, автомобільної станції, морського, річкового порту (аеропорту) з комплексом будівель, споруд та інженерно-технічних засобів, де здійснюються визначені законодавством види контролю з метою про-пуску через державний кордон осіб, транспортних засобів, вантажів та іншого майна. Пункти пропуску поділяються:—

за видами транспортного сполучення — на залізничні, авто-мобільні, морські, річкові, повітряні, пішохідні;—

за категоріями поїздок — на міжнародні (пропуск через кор-дон громадян і транспортних засобів усіх держав), міждержавні (про-пуск через кордон громадян і транспортних засобів України і суміж-ної держави), місцеві (спрощений пропуск через кордон громадян України і суміжної держави, які проживають у прикордонних облас-тях, районах, та транспортних засобів, що їм належать);—

за характером транспортних перевезень — на пасажирські, вантажні, вантажно-пасажирські;—

за режимом функціонування — на постійні, тимчасові, цілодо-бові й такі, що працюють у визначений на підставі двосторонніх договорів час.

Приклад поділу пунктів пропуску, розташованих у зоні діяльності Східної регіональної митниці (далі — РМ) та підпорядкованих їй митниць, наведено на другому форзаці.

Одним із напрямків організації митного контролю є розробка і запровадження в дію технологічних схем митного контролю та мит-ного оформлення.

Технологічна схема — це встановлена керівництвом митного орга-ну, обов'язкова для виконання послідовність дій співробітників підрозділів митного органу під час здійснення операцій митного кон-тролю та митного оформлення. Технологічна схема може регламен-тувати діяльність як одного окремо взятого підрозділу, так і декіль-кох підрозділів митного органу в комплексі, а також взаємодію підрозділів митного органу з підрозділами інших контролюючих органів (служб): ветеринарної, санітарної, фітосанітарної, екологічної, підрозділами прикордонних військ України та ін. За допомогою тех-нологічних схем, погоджених з відповідними службами, врегульову-ються питання взаємодії під час здійснення митного контролю та митного оформлення.

Взаємодія — це комплекс організаційних заходів, спрямованих на узгодженість дій різних підрозділів, служб, посадових осіб під час здійснення митного контролю та митного оформлення.

Результати митного оформлення, з метою виключення підробок, фальсифікації, потребують спеціального захисту. Такий захист пе-редбачений на особистих митних забезпеченнях особового складу (осо-бистій номерній печатці, штампі «Під митним контролем»). Також використовується захист у вигляді нумерації бланків митних доку-ментів (митних декларацій, протоколів про порушення митних пра-вил тощо), нанесення на такі бланки спеціального малюнка, водяних знаків. Робота із запровадження нових систем захисту результатів митного оформлення є одним із напрямків організації митного конт-ролю. Одним із нових видів захисту, впровадженим Управлінням організації митного контролю ДМСУ, є нанесення на відбитки особи-стих митних забезпечень та митні документи спеціальних гологра-фічних етикеток з декількома ступенями захисту. Самі митні забез-печення та порядок їх застосування також постійно вдосконалюють-ся Держмитслужбою України. Так, у 1997 р. повністю було змінено

форми митних забезпечень на більш досконалі. В митній системі України використовується чотири типи митних забезпечень (рис. 2.2):

а — тип 1 — особиста номерна печатка інспектора; * б


Сторінки: 1 2 3 4 5 6