У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВСТУП ПЛАН

ВСТУП.................................................................................................................3

1. Функції держави: поняття, види, їх співвідношення з її задачами та цілями...................................................................................................................... 4

2. Основні зовнішні та внутрішні функції сучасної держави.....................................................................................................................8

3. Форми та методи здійснення функцій держави...................................................................................................................19

ВИСНОВКИ......................................................................................................23

ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ..................................................24

 

ВСТУП

Наукове пізнання держави будь-якого історичного типу обов’язково ставить за мету розгляд її цілей, задач та функцій, що представляють собою найважливіші якісні характеристики та орієнтири не тільки власне держави як особливої організації публічної влади, але й суспільства в цілому.

Питання про функції держави, форми та методи їх здійснення має не тільки теоретичне, а й практичне значення. Воно дозволяє розглянути державу не тільки з боку її форми, внутрішньої побудови та змісту, але з точки зору різнобічності діяльності, функціонування. Це дозволяє з достатньо високою точністю визначити характер діяльності держави, доцільність та правильність вибору нею на тому чи іншому етапі розвитку приоритетів, зрештою, рівня її організованості та ефективності.

Мета даної роботи полягає у розкритті суті функцій держави. Предметом роботи є безпосередньо самі функції держави. Основні задачі роботи:

1. Необхідно розкрити поняття і зміст функцій держави.

2. Розкрити суть форм і методів здійснення функцій держави.

3. Охарактеризувати види функцій держави.

4. Охарактеризувати функції держави в сучасних умовах.

1 ФУНКЦІЇ ДЕРЖАВИ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ЇХ СПІВВІДНОШЕННЯ ЗЇЇ ЗАДАЧАМИ ТА ЦІЛЯМИ

Перед будь-якою державою завжди постає коло завдань, на вирішення яких вона спрямовує свої матеріальні ресурси, ідеологічні та політичні зусилля. З-поміж усієї сукупності зусиль можна виділити деякі, які виражають сутність держави і без котрих вона не може повноцінно діяти як найважливіша складова частина
політичної системи суспільства. Ці основні напрями діяльності держави, в яких знаходять свій вираз її сутність, завдання і цілі, називаються функціями держави.

Головні завдання і цілі держави, на тій або іншій стадії її розвитку, обумовлюються економічними, політичними, соціальними та іншими умовами її існування. Виходячи з цього, основні напрямки її діяльності, тобто її функції, мають об'єктивний характер, обумовлений потребами життя суспільства.

Здійснення функцій держави має постійний, систематичний характер і відбувається протягом всього часу існування об'єктивно обумовлених завдань, що стоять перед державою.

У той же час державні функції не є щось раз і назавжди застигле і незмінне. Вони виникають, здійснюються і розвиваються у відповідності з тими завданнями, що належить виконувати державні у конкретних історичних умовах.

Таким чином, функції держави знаходяться в тісному зв'язку між собою і з тими суспільними відносинами, на які держава намагається активно впливати у відповідності зі своїми потребами, всією своєю політикою. Саме функції держави характеризують саму суть державного, впливу на суспільні відносини.

Необхідно, однак відмітити, що сучасною юридичною наукою запропонована трактована функція держави не тільки як напрямків її діяльності, але й механізму державного впливу на суспільні процеси. І це вірно, так як виконуючи деякі функції в тих чи інших сферах життя суспільства, держава одночасно за допомогою реформ, які проводяться, різного роду перетворень, правового регулювання суспільних відносин, впливає на стан суспільних процесів.

Термін “функції держави” застосовується для визначення основних, найбільш важливих напрямків діяльності держави, в яких виявляється її соціальне призначення. Основні напрямки діяльності законодавчої, виконавчої та судової влади в правовій державі мають спільну природу. Їх першорядною ціллю є забезпечення гармонійної життедіяльності суспільства.

В функціях держави виражається її сутність, та реальна роль, яку держава відіграє у вирішені основних питань суспільного розвитку і перш за все у задоволені різноманітних інтересів населення країни. Функції держави встановлюються в залежності від основних задач, які постають перед державою на тому чи іншому етапі її розвитку, і являють собою засіб реалізаціїцих задач. Зміст задач держави визначається різними внутрішніми та зовнішніми факторами. Так, кризові явища в економічному житті країни потребують концентрації зусиль держави, всіх його органів на рішенні економічних задач. Зростання злочинності змушує державу своєчасно уживати серйозних практичних дій, направлених на посилення боротьби проти неї, виявлення та усунення причин та умов, що її породжують. Загроза зовнішньої агресії мобілізує державний механізм на підготовку населення країни до її відбиття.

Державні функції характеризуються деякими загальними ознаками:

Зміст кожної функції держави складається з сукупності однорідних аспектів державної діяльності. Подібні сторони державної діяльності об’єднуються в одну функцію виходячи з специфіки і характеру тих суспільних відносин, на які вони впливають.

На відміну від функцій багаточисельних державних органів (фінансових, народної освіти, прокуратури), спеціально призначених для визначеної діяльності, функції держави охоплюють її діяльність в цілому. Таким чином, функції держави необхідно відрізняти від функцій її окремих органів. Якщо функції держави відповідають основним, суспільно значущим напрямкам ії діяльності, яким підпорядкована робота всього державного апарату і кожного з його органів, то далеко не завжди в функціях окремих державних органів знаходить вираження соціальне призначення та сутність держави.

Функції держави носять комплексний характер. В них уособлюється зосередження зусиль держави на вирішальних життево важливих напрямках її внутрішньої чи зовнішньої діяльності

Функції держави необхідно також відрізняти від різновидів державної діяльності, які можуть здійснюватися або спеціально уповноваженими на це органами, або структурними підрозділами різних органів держави. Різновидами державної діяльності є, наприклад, розслідування кримінальних справ, митний контроль.

Функції держави неможна ототожнювати з формами та методами їх реалізації. Основними правовими формами здійснення функцій сучасної держави є правотвочість, виконавчо-розпорядча та правоохоронна діяльність. Держава згідно з тими задачами, які стоять перед нею на тому чи іншому етапі розвитку, може використовувати методи переконання, заохочення чи примусу в їх різних сполученнях. Конкретна ж функція держави представляє собою єдність


Сторінки: 1 2 3 4 5