У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст:

Зміст

Вступ………………………………………………………………………..3

Розділ 1. Теоретичні основи функціонування бюджетної системи України………………………………………..….6

1.1. Сутність місцевих бюджетів та їх значення в соціально-економічному розвитку……………………………………………………….…..6

1.2. Особливості побудови бюджетної системи України……………........9

1.3. Бюджетний процес: особливості його здійснення………….….....…13

Розділ 2. Аналіз формування та виконання

місцевого бюджету м. Києва………………..……………………..…24

2.1. Особливості та тенденції соціально-економічного розвитку міста Києва. …………………………………………………………………………….24

2.2. Доходна частина місцевого бюджету: формування та виконання.....…………………………………………………………………..…31

2.3. Аналіз формування та виконання видаткової частини місцевого бюджету………………………….………………………………………….……55

2.4. Міжбюджетні відносини при формуванні та виконанні бюджету м. Києва…………………………………………………………………………….102

Розділ 3. пропозиції щодо удосконалення

управління місцевими бюджетами…………………….………..110

3.1. Зарубіжний досвід розвитку доходів місцевих бюджетів…………110

3.2. Напрями реформування бюджетної системи України…………..…122

Висновки…………………………………………………………….…126

Список використаної літератури……………………….........129

ВСТУП

Сьогодні питання децентралізації бюджетної системи України виходять на перший план, адже фінансова децентралізація є однією з фундаментальних умов незалежності та життєздатності органів місцевої влади: децентралізація процесів ухвалення рішень збільшує можливості участі місцевої влади у розвитку підконтрольної їй території; фіскальна децентралізація сприяє ефективному забезпеченню суспільними послугами шляхом ретельнішого узгодження видатків органів влади з місцевими потребами і уподобаннями.

Але реалізація законодавчо закріплено права кожного адміністративно-територіального утворення на економічну самостійність неможлива без наявності у кожного органу влади власного бюджету і права його складання, затвердження і виконання без втручання ззовні. А це означає, що органи місцевого самоврядування повинні володіти своїми фінансовими джерелами, достатніми для організації управління економікою і соціальною сферою на підвідомчій території. Одночасно з цим вони повинні володіти відносною самостійністю в управлінні податками та іншими обов’язковими платежами, що надходять до відповідного бюджету.

Тому саме місцевим бюджетам, як основній фінансовій базі органів місцевого самоврядування, належать особливе місце в бюджетній системі нашої держави. Важлива роль відводиться місцевим бюджетам і у соціально-економічному розвитку території, адже саме з місцевих бюджетів здійснюється фінансування закладів освіти, культури, охорони здоров’я населення, засобів масової інформації; також фінансуються різноманітні молодіжні програми, видатки по упорядкуванню населених пунктів. Саме з місцевих бюджетів здійснюються видатки на соціальний захист та соціальне населення.

На жаль, у цій ланці бюджетної системи зберігається безнадійно застарілий механізм централізованого регулювання вищестоящими органами доходів місцевих бюджетів. Це позбавляє місцеві органи влади фінансової самостійності, на довгі роки закріплює залежність розвитку місцевої економіки і соціальної сфери від можливостей і бажання вищестоящих органів влади вирішувати проблеми, що знаходяться на даній території районів, міст, селищ і сіл.

Враховуючи складність і неоднозначність проблеми, що досліджується, існують питання, які потребують поглибленого вивчення, стосовно формування та виконання місцевих бюджетів в сучасних умовах. Вагомої уваги заслуговує аналіз доходів і видатків місцевого бюджету м. Києва.

Тому, метою роботи є аналіз формування та виконання бюджету м. Києва. Для досягнення якої ставляться наступні завдання:

дослідження економічного змісту місцевих бюджетів та їх ролі у соціально-економічних процесах; розгляд процесу складання, затвердження та виконання місцевих бюджетів; критичне вивчення зарубіжного досвіду у вирішенні проблем місцевих бюджетів; дослідження проблем формування і використання бюджету м. Києва; розробка пропозицій щодо вдосконалення існуючого механізму функціонування місцевих бюджетів.

Предметом дипломної роботи є теоретичні та практичні аспекти формування та виконання місцевих бюджетів, їх роль у програмах соціально-економічного розвитку регіону.

Об’єкт дослідження - бюджет м. Києва за останні три роки.

Теоретично-методичну основу написання дипломної роботи складають законодавчі та нормативні акти, стосовно питань формування та виконання місцевих бюджетів (Бюджетний кодекс України, Закони України “Про місцеве самоврядування”, “Про місцевий бюджет м. Києва” та ін.), наукові роботи О.Д. Василика, О.П. Кириленко, Ю.В. Пасічника та ін., матеріали періодичного друку, Інтернет-джерела, тощо. Робота складається з вступу, трьох розділів, висновків та списку використаних джерел.

Розділ 1. теоретичні основи функціонування бюджетної системи України

Сутність місцевих бюджетів та їх значення в соціально-економічному розвитку

Місцеві бюджети посідають винятково важливе місце в економічному та соціальному житті суспільства, що знаходить відображення у різноманітних зв’язках, які виникають в процесі їх формування та використання між органами державного управління, місцевого самоврядування, юридичними та фізичними особами.

Місцевий бюджет може розглядатися в трьох аспектах. По-перше, це правовий акт, згідно з яким виконавчі органи влади отримують легітимне право на розпорядження певними фондами грошових ресурсів. По-друге, це план (кошторис) видатків і доходів, що здійснюються в певній громаді. По-третє, це економічна категорія, оскільки бюджет є закономірним економічним атрибутом будь-якої самостійної територіальної одиниці, наділеної відповідним правовим статусом.

Найважливіші аспекти складної та багатогранної ролі місцевих бюджетів полягає у тому, що місцеві бюджети стають головним інструментом реалізації регіональної політики та вирішення таких важливих завдань, як структурна перебудова економіки, вирівнювання економічного розвитку регіонів та ефективності територіального поділу праці, розвиток місцевого господарства, здійснення житлового будівництва, благоустрій міст, проведення природоохоронних заходів тощо.

Місцеві бюджети в нинішніх умовах є одним із джерел задоволення житлових потреб населення. Коштами місцевих бюджетів проводяться додаткові виплати населенню на покриття витрат з оплати житлово-комунальних послуг, допомог і пільг ветеранам війни та праці, сім’ям з дітьми, малозабезпеченим верствам населення, одиноким престарілим громадянам, які потребують догляду тощо. За рахунок коштів місцевих бюджетів утримуються заклади культури, фізичної культури та спорту, фінансуються молодіжні програми [20].

Місцеві бюджети виконують наступні функції:

розподіл і перерозподіл грошових фондів між галузями економіки, що фінансуються з місцевих бюджетів;

контроль за фінансово-господарською діяльністю суб’єктів економічної діяльності, які фінансуються з місцевих бюджетів.

Місцеві бюджети є важливим інструментом макроекономічного регулювання, за їхньою допомогою перерозподіляється приблизно 1/6 виробленого валового внутрішнього продукту України. Доходи, які акумулюються в місцевих бюджетах, використовуються на утримання установ соціально-культурної сфери, підприємств житлово-комунального господарства, виплати допомог із соціального захисту та соціального забезпечення. Місцеві бюджети, як інструмент регулювання економіки, характеризують досить широку сферу впливу (через їхній


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34