У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Львівський регіональний інститут державного управління

Дієвість функції контролю в органах державної влади (на прикладі Коломийської РДА)

В дослідженні висвітлено сутність функції контролю в державному управлінні. Розкрито основні напрямки удосконалення системи контролю на місцевому рівні, підвищення ефективності реалізації функції контролю органами виконавчої влади.

Проведено аналіз діяльності органів виконавчої влади по забезпеченню функції контролю, досліджено механізм контролю за діяльністю структурних підрозділів Коломийської РДА. Досліджено процес документообігу та звернено увагу на необхідність його автоматизації.

Матеріали роботи будуть корисними для удосконалення діяльності місцевих органів виконавчої влади щодо оптимізації своєчасного і дієвого контролю як засобу ефективного управління, при розробці нормативно-правових актів.

Ключові слова: дієвість контролю, забезпечення контрольної функції, виконавська дисципліна.

ЗМІСТ

ВСТУП 5

РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ КОНТРОЛЮ У СФЕРІ ДЕРЖАВНОГО

УПРАВЛІННЯ 8

1.1 Суспільна значимість контролю в державному управлінні 8

1.2 Сутність функції контролю як засобу ефективного управління 12

1.3 Види державного контролю на місцевому рівні 18

РОЗДІЛ 2

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНТРОЛЬНОЇ ФУНКЦІЇ ОРГАНАМИ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ 29

2.1 Діяльність місцевих органів виконавчої влади по забезпеченню

функції контролю 29

2.2 Зовнішній контроль за діяльністю місцевих державних

адміністрацій 32

2.3 Контроль за діяльністю структурних підрозділів Коломийської

райдержадміністрації 40

РОЗДІЛ 3

РОЛЬ ФУНКЦІЇ КОНТРОЛЮ В ПОКРАЩЕННІ ДІЯЛЬНОСТІ

ОРГАНІВ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ 60

3.1 Організація роботи з документами та організація

контролю за виконанням документів 60

3.2 Автоматизація документообігу як ефективний засіб оптимізації

контролю 65

3.3 Шляхи вдосконалення системи контролю на місцевому рівні 72

ВИСНОВКИ 77

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 81

ДОДАТКИ 84

ВСТУП

Актуальність теми. В Україні продовжується будівництво механізму сучасної держави як системи державних органів, установ і закладів для управління суспільними справами. Особливості суспільно-економічного розвитку України висунули проблему створення оптимальної системи органів виконавчої влади в центр розв’язання всіх інших завдань. Для забезпечення незворотності становлення української державності, зміцнення і подальшого розвитку всіх елементів державного регулятивного механізму, нарощування темпів реформування суспільства на засадах ринкової економіки та демократичних цінностей органам державної влади надається можливість окреслити і здійснити низку рішучих, виважених і логічно послідовних заходів як у внутрішній, так і у зовнішній політиці. Прийняті урядом України програми “радикального оновлення” економіки і всіх сфер суспільного життя не дали відчутних позитивних зрушень. Тому всі ділянки розгалуженого державного механізму мають постійно мобілізуватися і концентрувати зусилля з метою створення умов інтенсивного розвитку економічної, соціально-політичної і духовної сфери. В цьому механізмі виняткову роль відіграють органи виконавчої влади, їх структурні підрозділи від міністерств до відомств і до місцевих державних адміністрацій. Питання оптимізації структури державного управління на всіх рівнях виконавчої влади, розумного розмежування повноважень, прав і відповідальності по всій виконавчій вертикалі є дуже важливим на сьогодні.

Контроль в державному управлінні, його необхідність, обсяги – це саме ті питання, які все гостріше постають перед органами державної влади на сучасному етапі докорінних перетворень нашого суспільства. Існування і розвиток громадянського суспільства, процеси реформування економічних відносин на ринкових засадах, європейська інтеграція – безпосередньо залежать від процесу прийняття оптимальних рішень і здійснення ефективного державного контролю за їх своєчасною і повною реалізацією. Держава покликана служити всьому суспільству, надійно гарантувати права особи, стояти на сторожі додержання встановлених норм. Тому дедалі більше зростає роль держави та її інститутів як у соціально-економічних і політичних змінах, так і у контролі за їх ходом саме на правовій основі, у відповідності до юридичних норм.

Одним з основних елементів державного механізму є контроль. Сучасному державному управлінню має відповідати система контролю, яка дозволить забезпечити необхідною інформацією всі рівні управління.

Контроль дозволяє не лише виявити, але й попередити помилки та недоліки в роботі учасників управління, шукати нові резерви та можливості. Реформування державного апарату потребує розширення масштабів і сфер дії контролю на центральному, регіональному і місцевому рівні України. Зростає обсяг контрольної роботи, що пов’язано з виробленням нової методології контролю в системі державного управління, у роботі з апаратом органів державної влади.

Наукова новизна полягає у визначенні основних напрямків удосконалення системи контролю в сфері діяльності органів виконавчої влади, що дозволить підвищити ефективність державного управління та забезпечити дієвість управлінських рішень як на загальнодержавному, так і на місцевому рівнях.

Практична значимість дослідження полягає в можливості використання розроблених рекомендацій щодо удосконалення організації своєчасного і дієвого контролю місцевими державними адміністраціями.

Методи дослідження. В процесі роботи автор прагнув підходити до розв’язання дослідницьких завдань, керуючись принципами об’єктивності та науковості, використовував методи узагальнення і синтезу, статистичний, порівняльний аналіз, моделювання, метод індукції та дедукції, а також проблемно-хронологічний і системно-структурний виклад матеріалу.

Предметом дослідження є реалізація функції контролю в органах державної влади на рівні РДА.

Об’єктом дослідження є діяльність системи органів виконавчої влади.

Мета дослідження полягає в розкритті сутності функції контролю, аналізі діяльності органів виконавчої влади щодо реалізації функції контролю та дослідженні шляхів удосконалення системи контролю в сфері діяльності органів виконавчої влади на місцевому рівні.

Для досягнення поставленої мети слід виконати наступні завдання:

вивчення теоретичних засад контролю в державному управлінні;

аналіз діяльності органів виконавчої влади щодо забезпечення функції контролю на прикладі Коломийської РДА;

пошук шляхів оптимізації документообігу як фактору (ефективності) контролю;

розробка рекомендацій щодо удосконалення організації дієвого контролю в районній державній адміністрації.

РОЗДІЛ 1

КОНТРОЛЬ У СФЕРІ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ

1.1 Суспільна значимість контролю в державному управлінні

Роль державного управління, а точніше - регулювання, чи, з погляду перспективи, - суспільного регулювання та нових його


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23