У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зараз, коли поняття демократії увібрало в себе й ліберальну ідею, основною її проблемою у великих країнах є забезпечення рівноваги між ви могами проводити політику відповідно до єдиних критеріїв та необхідністю виражати інтереси різних груп

Магістерська робота

на тему:

Місцеве самоврядування в Україні в умовах адміністративної реформи

ЗМІСТ

Вступ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _с.3

Розділ І. Концептуальні основи місцевого самоврядування_ _ _ _ _ _ _ _ _ с.6

1.1.Історичний розвиток місцевого самоврядування _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ с.6

1.2.Розвиток теорії місцевого самоврядування _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _с.12

1.3.Сучасні концепції місцевого самоврядування _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ с.19

Розділ ІІ. Аналіз сутнісних характеристик місцевого самоврядування_ _ _с. 25

2.1. Поняття і суть місцевого самоврядування _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __с. 25

2.2. Правове регулювання місцевого самоврядування в Україні :

проблеми і перспективи _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ с.30

2.3. Принципи місцевого самоврядування_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ с.39

2.4. Ознаки місцевого амоврядування _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _с. 44

2.5. Гарантії місцевого самоврядування _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ с.46

2.6. Матеріальна основа місцевого самоврядування _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ с. 50

Розділ ІІІ. Структура і повноваження органів місцевого самоврядування_ _с.59

3.1. Структура органів місцевого самоврядування_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ с.59

3.2. Повноваження та форми діяльності суб»єктів місцевого самоврядування _ с. 66

3.3. Місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування: взаємодія і проблеми розмежування повноважень_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ с.80

Висновки_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ с.88

Список використаних джерел_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ с.92

ВСТУП

Сучасну цивілізовану демократичну державу неможливо уявити собі без повноцінної та дієвої системи місцевого самоврядування. Адже якою б досконалою не була державна влада у центрі, вона ніколи не стане життєздатною та ефективною, якщо не буде здійснюватися самоврядування на місцях. Світовий досвід підказує : чим розвиненими є держава та громадянське суспільство, тим більшими є децентралізація держави, роль та значення місцевого самоврядування.

Місцеве самоврядування є інститутом, що притаманний країнам зрілої демократії. Україна, вставши на шлях демократичного розвитку, і прагнучи до подальшої інтеграції у Європейські і світове співтовариство, сприйняла світові і Європейські стандарти місцевого самоврядування, закріплені Всесвітньою декларацією місцевого самоврядування 1985р., Європейською хартією місцевого самоврядування 1985 р., Європейською декларацією прав міст 1992 р.

Сьогодні нормативна база правового регулювання потребує змін і оновлення, яке має ґрунтуватися на належній науковій основі. І першим кроком такого оновлення є розробка законопроектів, що стосуються місцевого самоврядування у межах адміністративної реформи. Станом на даний час назріла необхідність прийняття єдиної Концепції місцевого самоврядування, у межах якої і має в подальшому відбуватися реформування цього інституту.

Інститут місцевого самоврядування є предметом досліджень багатьох науковців, серед яких Бутко І., Головченко В., Корпань О., Кампо В., Краснов М. , Чиркин В. та інш. Проте, не зважаючи на інтерес до вказаної теми, окремі положення не є достатньо розробленими.

Актуальність обраної теми зумовлена необхідністю наукового осмислення історичного розвитку місцевого самоврядування та теорій місцевого самоврядування, а також сучасних концепцій місцевого самоврядування для обгрунтуваня вибору оптимальної моделі подальшої розбудови місцевого самоврядування в Україні; необхідністю аналізу сутнісних характеристик місцевого самоврядування: його поняття, суті, ознак, гарантій функціонування місцевого самоврядування та його фінансування; структури органів місцевого самоврядування; повноважень цих органів та їх співвідношення з повноваженнями місцевих державних адміністрацій для виявлення стану правового регулювання місцевого самоврядування та шляхів його покращення.

Таким чином, актуальність обраної теми спричинена необхідністю вироблення конкретної науково – обґрунтованої концепції подальшого розвитку місцевого самоврядування в Україні в умовах проведення в Україні адміністративної реформи.

Предметом дослідження є статус територіальної громади та органів місцевого самоврядування в державі і суспільстві, їх діяльність, взаємовідносини органів місцевого самоврядування та органів державної виконавчої влади на місцях.

Об’єктом дослідження виступає правове регулювання структури і повноважень органів місцевого самоврядування, співвідношення повноважень органів місцевого самоврядування та місцевих державних адміністрацій в умовах здійснюваної адміністративної реформи, його недоліки та перспективи удосконалення.

Мета дослідження - на основі опрацьованих нормативних актів та наукової літератури з’ясувати особливості і проблеми правового регулювання місцевого самоврядування в Україні в умовах адміністративної реформи та перспективи його удосконалення.

Виходячи з мети, були поставлені завдання:

охарактеризувати історичний розвиток місцевого


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33