У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Дипломна робота

на тему:

Виникнення та періодизація історії міжнародного права

ЗМІСТ

ВСТУП …………………………………………………………………………................3

РОЗДІЛ 1. Поняття і виникнення міжнародного права…………….....6

1.1. Поняття міжнародного права………………………………………………………..6

1.2. Виникнення міжнародного права……………………………………….................21

РОЗДІЛ 2. Основні етапи розвитку міжнародного права…………..44

2.1. Етапи розвитку міжнародного права………………………………………………44

2.1.1. Міжнародне право від Вестфальського миру 1648 року до першої Гаазької

конференції миру…………………………………….……....................................44

2.1.2. Міжнародне право періоду Гаазьких конференцій миру ……………………...50

2.1.3. Міжнародне право між двома світовими війнами ……………………………...56

2.1.4. Розвиток міжнародного права після Другої світової війни…………………….69

2.1.5. Формування сучасного міжнародного права……………………………………78

2.2. Україна і розвиток міжнародного права…………………………………………..79

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………………..95

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ…………………………………………….99

Вступ

Актуальність теми. Людство впродовж свого історичного розвитку пройшло етапи руйнівних війн, і дійшло висновку про необхідність компромісного врегулювання спірних питань, що виникали у міжнародній практиці. Як свідчить історія, різноманітні соціальні спільноти, міжнародні організації, визвольні рухи і, насамперед, держави, завжди були зацікавлені в тому, щоб їх економічні і культурні обміни, співробітництво, конфлікти і, навіть, війни здійснювалися відповідно до визначених правил та принципів.

Основними соціальними регуляторами суспільних відносин на міжнародній арені спочатку були моральні і звичаєві норми, а пізніше - міжнародне право як загальне, так і регіональне.

Останнє десятиріччя XX-го століття було проголошено Організацією Об’єднаних Націй десятиріччям міжнародного права. На зламі тисячоліть міжнародне право покликано піднятися на новий, вищий , рівень; держави повинні використовувати на благо народів той величезний позитивний потенціал, який накопичувався сторіччями в міжнародному праві. І це неможливо втілити у практику без поваги до міжнародного права. В сучасному світі все частіше виникають питання, належне розв’язання котрих неможливе без міжнародно-правового співробітництва. Висловлене стосується не лише спроб щодо реалізації глобальних проблем сучасності, де мають бути об’єднані зусилля всіх держав: екологічна проблема, проблема народонаселення, енергетична проблема, проблема розвитку та деякі інші. Без міжнародного права у сучасному світі неможливі також повноцінний захист прав людини, ефективна боротьба зі злочинністю, продуктивне співробітництво в галузях міжнародних перевезень, освоєння океану та ін. При цьому держави повинні визнати для себе пріоритет міжнародного співробітництва і, таким чином, пріоритет міжнародного права.

Для того, щоб краще розуміти міжнародне право XXI століття, необхідно перш за все дослідити історію становлення та розвитку міжнародного права, яка тривала впродовж багатьох століть, і, відповідно, мала значний вплив на формування сучасного міжнародного права.

Україна як самостійна держава, після здобуття нею незалежності, задекларувала своє прагнення до інтеграції у європейське та світове співтовариство. Така інтеграція можлива за умови дотримання та виконання норм міжнародного права. В свою чергу, ефективна правозастосовча діяльність може базуватися лише на глибокому розумінні суті та змісту міжнародного права, його витоків, історії та умов, в яких розвинулось сучасне міжнародне право.

Рівень опрацювання даної теми. Слід зазначити, що дослідження вітчизняних фахівців у галузі міжнародного права є значними. Це зокрема праці таких вчених як: Лукашука І.І., Дмитрієва А.І., Муравйова В.І., Баймуратова М.О., Буткевича В.Г. та зарубіжних вчених - Тускоза Ж., Маланчука П., Чапутовіча Й., Ґоральчука В., Савіцького С., Квєчня Р. та ін.

Мета і завдання. Мета дослідження - на основі опрацьованих нормативних актів та наукової літератури з’ясувати особливості правової природи міжнародного права, проаналізувати наявні в науковій літературі визначення міжнародного права, окреслити витоки міжнародного права та визначити етапи його розвитку як правової системи та притаманні кожному з них особливості.

Виходячи з мети, при написанні роботи були поставлені наступні завдання:

визначити важливість міжнародного права для регулювання міжнародних відносин.

проаналізувати наявні в теорії міжнародного права визначення міжнародного права;

визначити співвідношення міжнародного права з національним правом держав;

дослідити витоки формування міжнародного права;

визначити етапи розвитку міжнародного права від його витоків і до сучасного стану;

проаналізувати особливості і характерні риси, притаманні міжнародному праву на різних етапах його розвитку.

Об’єктом даного дослідження є правова природа міжнародного права, визначення поняття міжнародного права, процес виникнення та основні етапи розвитку міжнародного права як правової системи.

Предметом дослідження є норми міжнародних договорів та конвенцій, положення декларацій, статутів міжнародних організацій, які мали значний вплив на процес виникнення та розвитку міжнародного права як правової системи.

При написанні роботи було використано цілий ряд методів: загальнофілософські, зокрема діалектичний, методи об’єктивізму та історизму. Щодо загальнонаукових, то в нагоді стали: методи індукції, дедукції, аналізу, синтезу і прогнозування. Не можливо було обійтися і без ряду спеціальних методів, таких, як порівняльно-правовий, статистичний та інші.

Структурно робота складається зі вступу; двох розділів: «Поняття і виникнення міжнародного права», «Основні етапи розвитку міжнародного права»; висновку, списку використаних джерел.

Розділ 1. Поняття і виникнення міжнародного права

1.1. Поняття міжнародного права

В науці міжнародного права існує безліч різноманітних визначень міжнародного права і його сутності. Іноді навіть складається враження, що майже кожен вчений або навіть юрист-практик має власне уявлення стосовно того, чим є за своєю суттю це право. Одразу ж треба зазначити, що питання про те, чим є міжнародне право безпосередньо випливає з відповіді на питання, чим є право як таке. Тут не можна не пригадати відомі слова філософа Емануїла Канта, який свого часу сказав, що юристи впродовж двохсот років продовжують безплідні дискусії стосовно поняття права.

У цьому сенсі ситуація як з правом взагалі так і з міжнародним правом зокрема виглядає дещо парадоксальною: преважна більшість правників і просто громадян визнають їх існування і той факт, що вони діють, тобто впливають на наше життя, однак у той самий час ніхто з абсолютною достовірністю не може однозначно сформулювати поняття права, яке б стало загальноприйнятим. В самому міжнародному праві немає норми, яка б визначала це


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34