У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ДИПЛОМНА РОБОТА

На тему:

“Погляди на державу і право в Київській Русі”

ЗМІСТ

ВСТУП _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _3-6

РОЗДІЛ 1 Становлення державноті Київської Русі _ _ _ _ _ _ __7

1.1 Основні передумови утворення Київської Русі та початок формування союзу слов’янських племен під назвою Русь _ 8-10

1.2 Остаточне формування державності Київської

Русі _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __12-15

Джерела та система права Київської Русі _ _ _ _ _ _ 16-27

РОЗДІЛ 2 Зародження та розвиток поглядів на державу і право

Княжої доби

 

2.1 Основи передумови винекнення і розвтку державно-равової

думки в Київській Русі _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __28-34

2.2 Держава і право у літературній та історико

– філософських пам’ятках _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _35-45

РОЗДІЛ 3 Державно – правова думка Галицько – Волинського

князівства

3.1 Передумови утворення та піднесення Галицько-Волинського

князівства _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 46-49

3.2 Видатні політичні діячі Галицько-Волинської землі. Основні

напрямки зовнішньої та внутрішньої політики _ _ _ _ _ _ __50-58

3.3 Роль Галицько-Волинського князівства в історії української

державності _ __ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 59-61

ВИСНОВКИ _ _ __ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 62-65

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 66-70

 

 

ВСТУП

Незінним для різних часів і народів у всі епохи було прагнення увінчити і донести до нащадів свою історію. На широкому полотні історії людської цивілізації політико-правовіїтематиці завжди відводилось окремемісце належала неповторна роль. Для нас, зокрема, найважливіше є знання щодо становлення Української держави та історії творення і змісту державно-правової думки для використання їх в сучасних державотворчих процесах.

Актуальність теми дослідження.Історія політичних і правових вчень України – одна з важливих частин духовної культури українського народу, його традицій і ментальності. Уній сконцентрований великий політико-правовий досвід минулого, відбиті основні напрямки, віхи і підсумки проблем, законодавства, політики і держави в Україні. Досягнення політичної думки Української держави нерідковипереджують політичну правктику, служать їй, формуючи інструментарій політики.

Вагоме значення має державно-правова думка в період Київської Русі та Галицько-Волинськї держави. Політична думка українських мислителів ІХ-ХІІІст. Є узагальнюючою цілеспрямованою діяльнстю у формі понять, категорій, доктрин таких державних діячів, як Володиир Мономах, Ярослав Мудрий, мислителів Іларіона, Нестора та інших з метою пізнання зв’язків суспільства і влади, політичної стратегії і тактики вищезгаданго періоду.

Звичайно, політичні вчення цих мислителів не всі реалізувались в практичному житті, але раціональне ”зерно” цих не пропало і може бути використане на даний момент. Практичне значення вчень про державу і право у тому,що вони спрямовані на вирішення таких глобальних проблем, як пошук шляхів державотворення, що є дуже актуальн для сьогодення. Українські вчені і нині продовжують вивчати наскрізні проблеми теорій ІХ-ХІІІ ст., що свідчить про либинні положення державно-правової думкицих часів.

Проголошення самостіїної незалежної держави – України в 1991році по суті стало продовженям багатовікової традицї нашої державності. Ця подія поставила перед українським народом ряд творчих завдань – побудовудемократичної, правової держави і громадянського суспільства. К вирішенні цих завдань можуть слугувати і державно-правові вчення періоду Київської Русі і Галицько-Волинського князівства.

Предметом дослідження даної роботи виступають іеї, концепції, теорії і погляди політиків, юристів, філософів, літописців, які були притаманні Київській Русі і Галицько-Волинській державі.

Хронологічні раки висвітлення даної теми охоплюють період з Іхст. По ХІІІст.

Ступінь наукової рохробки.дослідження певнох питань розвитку політико-правових концепцій Київської Русі і Галицько-Волинської держави здійснювали багато науковців. Значний внесок у цю спрву зробили такі українські вчені, як Салтовський, Кухта, Танцюра, Рогожин, Огородник, Скиба та інші. Але, на сьоьгодні, відсутні комплексні монографічні дослідження з питань становлення державно-правових теорій в Київській Русі і в Галицько-Волинсько князівстві в повному об’ємі/

Методологічна основа кваліфікаційної роботи. При виконанні роботи викоритстовувались наступні методи дослідження: метод порівняльного аналізу, логічно- історичний метод, догматичний метод, аналіз і синтез, пізнавальний метод, системно-структурний метод.Вони застсовані як окремо так і комплексно, зметою всебічного дослідження теми роботи.

Метою роботи є: прослідковувати і осмилити становлення та розвиток державно-правової дуки в Київській Русі та в Галицько –Волинському князівстві.

Для цього ставляться наступні завдання:

розглянути зародження української державно-правової думки в період становлення української державності;

проаналізувати перші пам’ятки політико-правовоїдумки в історико- політичних і літературно-історичних творах цього періоду(в ”Руській Правді”, ”Повчанні дітям”, ”Слові о полку Ігорєвим”, ”Повісті врем’яних літ”, ”Слові про Закон і Благодать”);

долідити державно-правову думку в Галицько-Волинському князіві.

Головними завданнями стали:  

розкриття взаємовпливу між процесами, що відбувалися в давньоруській правовій та релігійній сферах та суспільними відносинами Київської


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16