У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Ознаки та види актів тлумачення.

Інтерпретаційні акти (акти тлумачення) – це юридичні документи, що приймаються відповідними органами держави в рамках їх повноважень з метою конкретизації правових норм шляхом роз’яснення змісту норм законів та підзаконних актів.

Інтерпретаційні акти приймаються в процесі офіційного тлумачення та дають можливість не лише єдиного розуміння змісту акту чи припису, а і офіційного посилання на документ у випадку його використання в процесі правореалізаційної діяльності.

ОЗНАКИ:

Це акти, що мають формально визначений характер, тобто мають чітку назву та атрибути; Їх юридична сила визначається компетенцією суб’єктів, що ці акти; Ці акти складають систему, що характеризується ієрархічним підпорядкуванням; Приймаються на основі акту що тлумачиться, - тому мають допоміжний характер і повинні відповідати цьому акту; Приймаються лише по тих актах, які мають суперечливий чи загальний зміст; Діють впрордовж дії акту, що що тлумачиться, та змінюється разом з ним.

Інтерпретаційні акти класифікуються за п’ятьма критеріями.

І. В залежності від юридичної природи:

Інтерпретаційні акти правотворчості, що приймаються в процесі аутентичного чи легального тлумачення; Інтерпретаційні акти правозастосування, що вміщують правила застосування норм і є формою узагальнення юридичної практики (роз’яснення колегії ВСУ);

ІІ. За суб’єктами прийняття:

Акти органів влади; Акти органів управління; Судових органів; Прокуратури; Правоохоронних органів.

ІІІ. За сферами тлумачення:

Акти аутентичного тлумачення, що приймаються органом, який видав нормативний акт; Акти делегованого тлумачення, що приймаються органом держави у випадку офіційного уповноваження;

IV. За поширеністю на суб’єктів:

Нормативні інтерпретаційні акти, що поширюються на невизначене коло суб’єктів; Казуальні інтерпретаційні акти, що поширюються на окрему ситуацію чи окремих суб’єктів. В залежності від обсягу тлумачення: Акти буквального тлумачення, текст яких повністю співпадає з текстом припису, що тлумачиться: Акти розширеного тлумачення, текст яких ширший словесного виразу норми, що тлумачиться; Акти обмеженого тлумачення є вужчими змісту норми, що тлумачиться.

ЗНАЧЕННЯ ІНТЕРПРЕТАЦІЙНИХ АКТІВ.

Розкривають дійсний зміст актів; Сприяють реалізації правових приписів всіма суб’єктами; Сприяють ліквідації неточностей правових норм; Заповнюють прогалини в праві.

Поняття та структура законодавства.

В юридичній літературі розрізняють поняття “система права” та “система законодавства” які не є тотожними і характеризують правову норму та способи її зовнішнього виразу.

Система права – це внутрішня структура права, що характеризується певним співвідношенням таких елементів як норма права, інститут права та галузь права.

Система законодавства – є зовнішнім виразом права і характеризується як система нормативних актів.

Норма права

Інститут права

Галузь права

Інститут – інститут власності

Галузь – цивільне право

В юридичній літературі існують три аспекти поняття “законодавство”:

Це система нормативних актів, що приймаються вищим представницьким органом держави; Це система нормативних актів, що приймаються вищими органами влади та управління; Це система всіх нормативно-правових актів, що приймаються державними структурами.

Система законодавства має складну структуру і характеризується наявністю трьох рівнів:

Вертикальна (ієрархічна) структура законодавства – характеризується розміщенням нормативних актів в залежності від їх юридичної сили.

Конституція

Конституційні закони

Підзаконні нормативні акти

Горизонтальна (галузева) структура законодавства – характеризує співвідношення нормативних актів за юридичною силою в рамках чітко визначеної сфери суспільних відносин (джерела будь-якої галузі права); Державна структура – характеризує співвідношення нормативних актів в залежності від особливостей форми державного устрою. федеральна структура законодавства характеризується наявністю загальнофедеральних актів і актів суб’єктів федерації, та співвідношенням, заснованим на верховенстві загальнофедеральної конституції; Унітарна система законодавства характеризується єдністю, а отже наявністю лише ієрархічної та галузевої структур;

Отже, система законодавства – це система нормативних актів, особливості співвідношення яких визначається такою категорією як “структура законодавства.”

Система права та законодавства: співвідношення.

Системи права і законодавства є взаємодіючими, але різними явищами.

СПІЛЬНІ РИСИ:

Системи права і законодавства будуються на єдиних принципах; Залежать від особливостей устрою держави; Відображають національні особливості держави; Охороняються державою в рівній мірі.

ВІДМІННІ РИСИ:

Система права |

Система законодавства

1. Є внутрішньою структурою права; | 1. Є зовнішньою формою права;

2. Визначає зміст права, характеризуючи права та обов’язки суб’єктів; | 2. визначає систему форм права та належність держави до певної правової системи;

3. На формування та розвиток впливають суспільні відносини, що мають об’єктивний характер та залежать від рівня розвитку суспільства; | 3. На формування та розвиток впливають фактори суб’єктивного значення, що визначають рівень свідомості та культури окремих суб’єктів;

4. Визначає ефективність системи законодавства, оскільки його змістом правовий припис, що вміщає правову норми як елемент системи права; | 4. Є способом виразу правової норми та надання їй рис системності, обов’язковості та формальної визначеності;

5. Основним елементом є норма права. | 5. Основним елементом є нормативно-правовий акт.

68. Систематизація законодавства.

Система законодавства характеризується певним рівнем узгодженості нормативних актів, що постійно потребує свого вдосконалення. Це вдосконалення здійснюється шляхом систематизації.

Систематизація – це діяльність та недержавних структур по забезпеченню системності законодавства шляхом приведення діючих нормативних актів в єдину узгоджену систему.

Систематизація законодавства досягається двома основними і якісно різноманітними по юридичній природі способами:

Кодифікацією; Інкорпорацією діючих нормативних актів.

Особливою формою систематизації є консолідація, що визначається як діяльність суб’єктів по зведенню близьких за змістом нормативних актів в єдиний акт (підготовка систематичного зібрання діючих нормативних актів Уряду України).

Ознаки та види кодифікації.

Кодифікація – різновид систематизації законодавства, що вміщає елементи правотворчості, який забезпечує системне нормативне регламентування певного виду суспільних відносин шляхом видання єдиного юридично узгодженого нормативного акту.

В результаті кодифікації створюються наступні акти:

Кодекси, що є результатом кодифікації галузей права; Положення та статути, що регламентують певні питання в рамках сфери суспільних відносин.

Кодифікація характеризується наступними рисами:

Це діяльність виключно органів держави; Це діяльність, яка не може бути делегованою чи санкціонованою; Це діяльність, що вміщує елементи правотворчості; Це нормативно рнгламентована діяльність, що здійснюється в особливих процесуальних формах; Це діяльність, що завершується прийняттям єдиного нормативного акту; Ці акти мають вищу юридичну силу в рамках галузі.

Розрізняють наступні різновиди кодифікації:

Галузева, що характеризується упорядкуванням норм виключно однієї галузі (КЗПП); Міжгалузева,
Сторінки: 1 2 3