У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Грошова маса і швидкість обігу грошей

курсова робота з фінансів

ЗМІСТ

Вступ

Актуальність теми дослідження. Гроші – одне з найдавніших явищ у житті суспільства – відіграють важливу роль у його економічному і соціальному розвитку. Вони завжди привертали до себе пильну увагу науковців. Уже в працях Платона й Аристотеля є цікаві висловлювання про гроші. Часто згадується про них і в літописах періоду Київської Русі. Проте систематичні дослідження грошей і формування їх наукових теорій почалися з розвитком капіталізму. Вивчення грошей значною мірою визначило формування економічної теорії як науки.

Роль грошей визначається рівнем розвитку товарного виробництва та адекватних йому суспільних відносин. Вона не може бути реалізована там, де для цього немає відповідних умов. Не могла бути значною роль грошей у докапіталістичних формаціях, оскільки саме господарство тоді мало переважно натуральний характер. За допомогою грошей там набувала суспільного визнання лише незначна частка вироблюваної продукції. Тому не було залежності товаровиробника від ринку, а вплив грошей на його економічне становище і через нього – на розвиток виробництва був мало відчутним.

Подібне становище мало місце і в умовах командно-адміністративної економіки в колишньому СРСР та інших країнах Східної Європи. Хоч головна сфера економічних відносин тут мала грошову форму, сама суть цих відносин була нееквівалентною, нетоварною, що робило використання грошей формальним, а роль їх – обмеженою, швидше за все обліково-розподільною. Проте і така роль мала певний позитивний вплив на розвиток суспільного виробництва.

Серед понять, що характеризують грошові відносини в суспільстві, провідне місце займають грошовий оборот, грошовий обіг, фінанси, кредит, маса грошей, швидкість обігу грошей. Якщо останні чотири з них знайшли в літературі досить повне й однозначне тлумачення, то поняття грошового обороту і грошового обігу досі залишаються дискусійними. Дискусії ведуться щодо сутності цих понять, їх взаємозв'язку, сфер використання тощо.

Все сказане вище зумовлює актуальність теми даної курсової роботи, а також об’єкт, предмет та мету дослідження.

Об’єкт дослідження. Об’єктом дослідження даної курсової роботи виступає проблема вивчення грошової системи України.

Предмет дослідження. Предметом дослідження даної курсової роботи є грошова маса і швидкість обігу грошей.

Мета дослідження. Мета дослідження полягає дослідження економічної суті грошової маси і швидкості обігу грошей, а також в узагальнені висновків по даній проблемі.

Мета роботи зумовлює виконання таких завдань:

дослідити необхідність оцінки кількісних параметрів грошового обігу; дослідити поняття грошової маси та її структури; визначити сутність грошового агрегату, а також вітчизняну та зарубіжну методики поділу грошової маси на агрегати; дослідити методи визначення швидкості обігу грошей; охарактеризувати вплив динаміки грошової маси і швидкості обігу грошей на перебіг економічних процесів.

Розділ 1. Необхідність оцінки кількісних параметрів грошового обігу

1.1. Поняття грошового обороту

В умовах товарно-грошових відносин в процесі купівлі-продажу товарів, надання послуг, задоволення різного роду зобов'язань у грошовій формі, а також при розподілі та пере-розподілі грошових коштів виникають розрахунки і платежі.

Сукупність усіх грошових платежів утворює грошовий оборот

На мікроекономічному рівні грошовий оборот обслуговує кругооборот індивідуального капіталу. При цьому гроші ви-ступають однією з функціональних форм капіталу, є його складовою частиною і елементом багатства, яким володіє власник цього індивідуального капіталу.

На макроекономічному рівні грошовий оборот обслуговує кругообіг усього сукупного капіталу суспільства на всіх стадіях суспільного відтворення: у виробництві, розподілі, обміні і спо-живанні. Тому його називають ще сукупним грошовим оборотом. У сукупному грошовому обороті гроші функціонують ви-ключно як гроші і не є функціональною формою капіталу [4, 78].

Суб'єктами грошового обороту є всі юридичні та фізич-ні особи, які беруть участь у створенні, розподілі,, обміні та споживанні валового національного продукту, їх можна об'єднати в такі групи:

фірми – суб'єкти, що забезпечують створення і реалізацію ВНП;

домашні господарства – суб'єкти, які забезпечують вироб-ництво ВНП основними факторами (робочою силою, засобами виробництва тощо) і є кінцевими його споживачами;

державні структури – суб'єкти, які забезпечують розподіл та перерозподіл вартості створеного національного доходу та національного продукту, здійснюючи вплив на реалізацію та споживання останнього;

фінансові посередники – суб'єкти грошового ринку, що спрямовують потік грошових коштів від їх власників до позичальни-ків [4, 78].

Грошовим оборотом взаємопов'язуються такі основні рин-ки, через які здійснюється більшість грошових відносин між економічними суб'єктами:

ринок продуктів, на якому реалізується створений фірмами національний продукт; ринок ресурсів, на якому фірми купують необхідні для вироб-ництва ресурси (робочу силу, капітал, інформацію та природні ре-сурси); фінансовий ринок, де реалізуються вільні грошові кошти; світовий ринок, через який здійснюється зв'язок внутрішньої економічної системи із "зовнішнім" світом [4, 79].

Усі розрахунки і платежі, які становлять грошовий оборот, можна згрупувати в кілька великих потоків залежно від їх призначення у відтворювальному процесі. Це дає можливість схематизувати весь грошовий оборот у вигляді кількох взаємо-пов'язаних потоків руху грошей, які здійснюються циклічно, за колом (рис. 1.1).

У наведеній схемі для зручності показано лише грошові потоки і не показано зворотні потоки товарів і послуг. Крім того, допускається, що всі ресурси, необхідні фірмам для під-тримання їх діяльності, як і самі фірми, повністю перебува-ють у приватній власності сімейних господарств.

Рис. 1.. Схема грошового обороту [4, 80]

1.2. Грошовий обіг і його закони

Грошовий обіг – це рух грошей у готівковій і безготівковій формах, який обслуговує реалізацію товарів і нетоварні платежі в господарстві.

Грошовий обіг не є простим повторенням обігу товарів і підпорядковується своєму специфічному закону. Сутність його полягає в тому, що протягом даного періоду для обігу необхідна лише певна, об'єктивно обумовлена маса купівельних і платіжних засобів. Якщо формалізувати суть цього закону, то вона


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10