У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зовнішньоекономічна діяльність.

Розвиток зовнішньої торгівлі та сучасна схема товарообігу.

Зовнішньоекономічна політика країн в умовах ринкової економіки.

Участь України у світовій торгівлі.

Суб’єкти і об’єкти ЗЕД

Державне управління ЗЕД.

1 Кожна держава має власну економіку, а взаємостосунки між національними економіками утворюють міжнародну економічну систему.

Якщо визначальною рисою політичних стосунків поміж державами є влада, то характерною ознакою їхніх економічних відносин є ринкові операції. Міжнародні економ. відносини виступають як результат обміну товарними послугами та фінансовими активами, що має ринкову ціну. Сума економ. операцій держави із світом протягом певного часу знаходять своє відображення в платіжному балансі. Уряди країн формують свою ЗЕ політику з метою врегулювання, обмеження, торгівлі чи іншого впливу на міжнар. торгівлю та інвестиції. Основною мотивацією ЗЕ операції є отримання вигоди або прибутку.

2. При проведені ЗЕ операції держава намагається досягти певних цілей:

1) автократія (ставить за мету позбавлення націю всіх форм залежності від міжнарод. Торгівлі та інвестиції; Не сумісна із стійкими економ. відносинами з іншими країнами)

аналогом автократії є „ізоляція”. Більшість нації не володіє достатніми ресурсами, необхідних для здійснення автократії в будь-якій значній мірі. Тому більш поширеною автократією є лише в деяких напрямах.

Друга мета – економічний добробут ЗЕ політика в якій ціль стоїть економічний добробут відіграє провідну роль, намагається розширити міжнародну торгівлю та інвестиції шляхом зниження або обмеження тарифів та інших бар’єрів, довільного обміну товарів та послуг. Інша ціль – протекціонізм (захист вітчизняних виробників від вільної конкуренції імпорту шляхом введення квот, обмеження або ліцензій. Рівень зайнятості – багато сучасних урядів намагаються зменшити інфляцію, але відомим протиріччям, коли мета стабільно високої зайнятості переважає ЗЕ політику нації міднарод. торгівлі та інвестиції розглядається як джерело перешкод для внутрішньої економіки і в цьому випадку стимулювання або обмеження будь-якого руху капіталу будуть залежними від поточних рівнів ділової активності).

Багато урядів держав ставлять за мету регулювання платіжного балансу. Економ зростання багато з урядів країн, що розвиваються розглядають міжнародну торгівлю як елемент зростання при виключенні інших цілей. Тому тарифи на обмеження можуть використовуватися для захисту молодих галузей промисловості.

Економічна війна – введення санкцій на торгівлю з окремо взятою торгівлею.

3 Досягнення соціального та економічного відродження у Україні в значній мірі пов’язано з інтеграцією держави в міжнародну економічну систему. Активною і зростаючою участю не лише в регіональному, але й в міжнародному поділі праці використання його переваг та недоліків. Можливості будь-якої країни щодо включення у світовий економічний простір та міжнародну економічну систему визначаються показником відкритості її економіки. Суть цих умов зводиться до створення в Україні такої соціально-економічної та політичних систем, яка була б сполученою з міжнародними інтеграційними системами, тобто економіка України повинна бути здатною до функціонування міжнародними угрупуваннями в одній системі координат. Відзначена сполученістю досягається за допомогою встановленням в Україні адекватних міжнародним інтеграційними угрупуванням політико-правових економічних, соціально-культурних та інфраструктурних відносин.

Сприятливими чинниками для розвитку дво- та багатосторонніх відносин в Україні з іншими державами є:

наявність неконфліктних кордонів між сусідніми державами;

спільність історичної долі

традиційність взаємних, економічних та гуманітарних зв’язків

єдність природного середовища

інтеграційні процеси та встановлення зв’язків міжнародними господарськими суб’єктами і транснаціональними корпораціями.

участь України в роботі міжнародно-економічних організацій.

4) Відповідно до ЗУ „Про ЗЕД” суб’єктами ЗЕД в Україні є:

- фізичні особи

- юридичні особи зареєстровані і Україні

об’єднання фізичних і юридичних осіб, які не являються юридичними особами, але яким згідно ЗУ не заборонено проводити господарську діяльність.

структурні одиниці іноземних об’єктів господарської діяльності, які не є юридичними особами.

На сьогоднішній день в Україні проводяться наступні операції ЗЕД:

1) експорт товарів іноземним суб’єктам господарювання, який пов’язаний з виведенням товарів з митної території України, включаючи реекспорт товарів. При цьому реекспорт включає експорт товарів без митного оформлення на території України.

2) експорт, імпорт капіталу (виведення або введення за межі України капіталу з метою отримання прибутків від виробничої або господарської діяльності)

3) надання об’єктам ЗЕД України послуг іноземним суб’єктам (виробничих, транспортних, аудиторських, брокерських, юридичних)

4) наукова та науково-технічна, та науково-виробнича кооперація і іноземними об’єктами господарювання

5) міжнародні фінансові операції на операції з цінними паперами у випадках, що передбачені в ЗУ

6) кредитні та розрахункові операції між об’єктами ЗЕД України та іноземними суб’єктами господарювання, створення ними банківських та страхових установ за межами України

7) спільне підприємство між управлінням підприємствами та іноземними партнерами

8) підприємницька діяльність на території України, яка пов’язана з видачею ліцензії, патентів, ноу-хау, продажу торгової марки

9) організація та проведення міжнародних виставок симпозіумів, що проводяться на комерційній основі

10) товарообмінні операції та інша діяльність побудована на формах зустрічної торгівлі між об’єктами ЗЕД та іноземними об’єктами господарювання

11) операції по придбанню, продажу та обміну валюти на валютних аукціонах, валютних біржах та на міжбанківському валютному ринку

12) робота фізичних осіб України з іноземними об’єктами господарської діяльності, як на території України так і за її межами.

При проведенні ЗЕД суб’єктами і об’єктами господарської діяльності, всі об’єкти і суб’єкти користуються принципами:

умовами суверенітету України у здійсненні ЗЕД, який передбачають виключне право громадянина території України та неухильно виконувати всі договори і зобов’язання

умовами свободи зовнішньоекономічного підприємства права вступати у зовнішньоекономічні зв’язки, здійснювати їх у будь-яких формах, які незаборонені законом

забезпечення юридичної рівності і неприпустимості дискримінації заборонами будь-яких дій, крім дій передбачених законами України

забезпечення верховенства закону, заборона на застосування підзаконних актів

забезпечення державною однакового захисту всіх об’єктів ЗЕД

принципи еквівалентності обміну, неприпустимості демпінгу за умовами, що низький рівень цін


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14