У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





“Визначення валового внутрішнього продукту регіону”

Загальні положення визначення валового внутрішнього продукту регіону

Валовий внутрішній продукт (ВВП) є узагальнюючим показником результатів економічної діяльності країни та регіону за рік. У залежності від стадії економічного обороту цей показник може бути визначений: як вартість вироблених товарів і послуг для населення та інвестиційної сфери (ВВП вироблений), як сума первинних доходів учасників суспільного виробництва (ВВП за категоріями доходів) і як сума витрат на кінцеве споживання населення і державних органів та нагромадження основних і оборотних фондів (ВВП за категоріями використання).

На рівні регіону результати економічної діяльності найбільш повно відображаються у показниках виробництва і доходів. Узагальнюючим показником виробництва у регіоні є валова додана вартість (ВДВ), яка визначається по кожній галузі господарства регіону. Розрахунок ВДВ по кожній галузі включає визначення цього показника на підприємствах, в установах і організаціях всіх форм власності, що розташовані на території області, включаючи кооперативи і малі підприємства, а також виробництво продукції і послуг у домашніх господарствах (особисте підсобне сільське господарство, індивідуальне будівництво тощо).

Вказаний показник характеризує ту частину вартості виробленої продукції (робіт, послуг), яка безпосередньо створена трудом працівників на даному підприємстві з використанням його основних фондів. Вартість купованих матеріалів, комплектуючих, всіх видів енергії, робіт, і послуг, споживчих в процесі виробництва, є результатом діяльності інших підприємств, а для даного підприємства - проміжним споживанням.

Валова додана вартість по j-тій галузі (ВДВj) розраховується за різницею між валовим випуском (ВВ j) і проміжним споживанням (ПСj):

BДBj-BBj-ПСj (1)

Сума валових доданих вартостей усіх галузей складає ВВП регіону, тобто

?ВДВj= ВВП регіону (2)

1. Визначення валової доданої вартості регіону за звітний період

Початковим етапом розрахунків є визначення валового випуску. Валовим випуском галузей матеріального виробництва є обсяг виробленої ними продукції. Валовий випуск визначається в основних Цінах, тобто в цінах підприємств, за виключенням податку на додану вартість і акцизного збору. При цьому, за методологією системи національних рахунків, загальним принципом оцінки валового випуску є слідуючий:

- за умов прибутковості виробництва (коли вартість продукції, робіт, послуг перевищує витрати на виробництво), валовий випуск дорівнює вартості продукції, робіт, послуг;

- за умов збитковості виробництва (коли витрати на виробництво перевищують вартість продукції, робіт, послуг), валовий випуск оцінюється величиною витрат на виробництво.

У галузях економіки, валовим випуском яких є вартість послуг розрізнюється ринковий і неринковий випуски. Ринковий випуск характеризує надання (виробництво) послуг за цінами ринку що свідчить про госпрозрахункові принципи господарювання. Неринковий випуск характеризує надання послуг безоплатно чи за цінами що не покривають витрат на виробництво і з точки зору ринку є .незначущими. Неринковий випуск притаманний бюджетним організаціям і установам і визначається за величиною фактичних витрат, за виключенням витрат на придбання обладнання, капітальні вкладення » капітальний ремонт та з додаванням амортизації (зносу). З метою висвітлення особливостей формування валового випуску в окремих галузях надається коротка характеристика цього показника по всіх галузях економіки.

Валовий випуск промисловості обраховується як обсяг продукції промислових підприємств і промислової продукції, виробленої підприємствами інших галузей, де промислове виробництво є неосновним видом діяльності, включається обсяг продукції малих підприємств і кооперативів, що займаються промисловою діяльністю, а також зміна залишку незавершеного виробництва, який не включається у вартість продукції.

Валовим випуском сільського господарства є вартість продукті рослинництва і тваринництва, виробленої всіма категоріями господарств, включаючи особисті підсобні господарства, а також вартість послуг підприємств, що обслуговують сільське господарство (ветеринарне обслуговування, агрохімічне, ремонтне тощо).

Валовий випуск лісового господарства визначається: по госпрозрахункових підприємствах - вартістю продукції, робіт, послуг; за рахунок коштів бюджету - за сумою фактичних поточних витрат. Включається також вартість заготівлі населення продуктів лісокористування, рибальства і мисливства та вартість послуг підприємств, що обслуговують лісове господарство.

До валового випуску рибного господарства відносяться вартість продукції риболовства, робіт по риболовству та послуг по обслуговуванню рибного господарства (рибоохорона, рибнагляд, повітряна розвідка тощо).

Валовий випуск будівництва оцінюється вартістю робіт по новому будівництву та капітальному ремонту будівель і споруд і враховує такі види діяльності: будівельно-монтажні, проектно-пошукові, інші капітальні роботи і витрати; витрати, що не збільшують вартості основних фондів, збитки від ліквідації основних фондів будівництва, витрати на вирощування багаторічних насаджень та на глибоке розвідувальне буріння на нафту і газ.

Валовий випуск транспорту визначається як виручка транспортних підприємств від перевезення вантажів, пасажирів та інших робіт, пов’язаних з транспортуванням вантажів та обслуговуванням пасажирів. Розрахунок валового випуску здійснюється по всіх видах транспорту - залізничному, автомобільному, міському (електричному (тролейбус, трамвай, метрополітен), авіаційному, водному, трубопроводному, а також по шляховому господарству.

Валовим випуском зв’язку є виручка підприємств галузі від надання відповідних послуг підприємствам і населенню. Доходи від реалізації послуг зв’язку визначаються по видах виробничої діяльності: по передачі поштових, телефонних, телеграфних повідомлень, використанню технічних засобів радіомовлення і телебачення, наданню інших видів послуг зв’язку.

Валовий випуск галузей сфери обігу - торгівлі і громадського харчування, заготівлі і матеріально-технічного постачання розраховується за величиною реалізованого накладання, за виключенням витрат на оплату послуг найманого транспорту. До розрахунку валового випуску галузей сфери обігу включається також валовий випуск по торговельній діяльності кооперативів, малих підприємств, підприємств, що надають посередницькі послуги щодо купівлі - продажу товарів народного споживання, продукції виробничо-технічного призначення та сільського господарства.

Валовий випуск інформаційно-обчислювального обслуговування дорівнює обсягу робіт за відпускною вартістю, виконаних на сторону підприємствами, що знаходяться на самостійному балансі.

Валовий випуск операцій з нерухомим майном визначається за вартістю послуг по продажу і здачі


Сторінки: 1 2 3 4