У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





У відповідності до Конституції України, законів України "Про місцеві державні адміністрації", "Про місцеве самоврядування в Україні" важливою функцією місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування є управління (регулювання) соціально-економічними процесами на відповідній території.

Одним з інструментів управління цими процесами є програми соціально-економічного розвитку регіонів - Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя. Вказані програми мають статус регіональних програм обласного рангу (затверджуються обласними (міськими) радами), є комплексними, оскільки включають завдання і показники по здійсненню найважливіших відтворювальнйх процесів в економічній, соціальній, науково-технічній та інших сферах.

Програма соціально-економічного розвитку регіону є організаційно-економічним та інформаційно-аналітичним документом втілення положень економічної політики держави, вміщує систему цільових завдань і заходів органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з метою досягнення поставлених цілей у відповідному прогнозному періоді.

Найважливішими завданнями програми є:

забезпечення збалансованого соціально-економічного розвитку відповідної території;

удосконалення структури господарського комплексу регіону; досягнення раціонального використання усіх територіальних ресурсів;

забезпечення надійного функціонування соціальної та виробничої інфраструктури;

послідовне зростання якості життя населення регіону,

У залежності від визначених цілей та послідовності вирішення соціально-економічних проблем такі програми розробляються на короткостроковий (1-2 роки), середньрстроковий (3-5 років) та довгостроковий (понад 5 років) періоди. (див схему)

ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ РОЗРОБЛЕННЯ ПРОГРАМИ

Організаційно-методичну роботу з розробки проектів регіональних програм здійснюють економічні управління обласних, Київської і Севастопольської міських держадміністрацій та Міністерство економіки Автономної Республіки. Крим у тісному контакті з Міністерством економіки України.

Для розроблення проектів регіональних програм управління економіки обласних і міських держадміністрацій та міністерство економіки Автономної Республіки Крим залучають відповідні - відділи і управління облдержадміністрацій, економічні підрозділи районних держадміністрацій та виконкомів міських Рад, а також міністерства і відомства Ради Міністрів Автономної Республіки Крим.

З цією метою до цих організацій надсилаються переліки відповідних форм і показників, повідомляються окремі вихідні дані (економічні орієнтири), проводяться організаційно-методичні наради та робота по організації розгляду проектів планів (намірів) та заходів підприємств і організацій.

Розроблення проекту програми рекомендується проводити у такій послідовності:

1) аналіз досягнутого стану соціально-економічного розвитку регіону на початок прогнозного періоду, виявлення найбільш гострих проблем і диспропорцій у господарському комплексі та причин їх виникнення;

2) обґрунтування цілей, завдань й пріоритетів у соціально-економічному розвитку на прогнозний період, визначення засобів вирішення виявлених проблем, розроблення відповідних заходів і кількісних характеристик по напрямах розвитку продуктивних сил регіону з урахуванням формування ринкових відносин, раціонального використання природно-ресурсного та виробничо-технічного потенціалів;

3) узгодження основних завдань і параметрів проекту програми з намірами центральних та місцевих органів виконавчої влади і самоврядування та з поданими підприємствами і організаціями проектами планів і заходів, які пов’язані з обслуговуванням населення або можуть призвести до негативної зміни екологічного, Демографічного стану та інших наслідків;

4) складання проекту програми і подання її у встановлений термін на розгляд Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, обласних (міських) держадміністрацій;

5) після розгляду проекту програми виконавчими органами влади та визначення уточнених обсягів фінансових ресурсів до неї вносяться необхідні корективи і вона подається на розгляд та затвердження обласної (міської) ради, Верховної ради Автономної Республіки Крим.

Розрахунки основних показників проекту програми доцільно здійснювати, як мінімум, у двох варіантах (мінімальний і максимальний), в залежності від визначених завдань та обсягів очікуваних фінансових ресурсів і можливостей їх маневрування.

Процес розгляду проектів планів і заходів підприємств і організацій доцільно проводити спеціальною робочою групою з числа спеціалістів економічних, фінансових та інших підрозділів місцевих держадміністрацій та міськвиконкомів у встановлені термінів щодо розроблення проекту регіональної програми. Вказаний процес полягає в поетапному розгляді робочою групою основних показників проектів планів та заходів підприємств, їх аналіз, та оцінка впливу на демографічний, екологічний, економічний стан регіону, задоволення соціальних потреб населення тощо.

По результатах розгляду готуються пропозиції до планів підприємстві організацій, регіональної та місцевих цільових програм, а також до відповідних міністерств і відомств України з метою вирішення на центральному рівні найбільш складних питань соціально-економічного та культурного розвитку регіону.

Для обґрунтування завдань і показників програми використовуються нормативний і .балансовий методи прогнозування, аналітичний метод, методи екстраполяції, експертних оцінок та інші.

Нормативний метод спирається на систему науково обґрунтованих норм і нормативів - соціальних, виробничо-технічних, фізіологічних тощо. Цей метод дає можливість здійснювати розрахунки потреб у об’єктах соціальної і виробничої інфраструктури, оцінити рівень соціального захисту населення та задоволення його потреб у матеріальних благах і послугах.

Балансовий метод використовується для обґрунтування територіальних і галузевих пропорцій у виробництві і споживанні продуктів харчування, паливно-енергетичних ресурсів, у збалансуванні доходної і витратної частин місцевих бюджетів, використанні трудових, природних та матеріальних ресурсів.

Аналітичний метод найбільш прийнятний для виявлення тенденцій і проблем у розвитку продуктивних сил регіону у ретроспективному періоді та на сучасному етапі, дає можливість визначати цілі й пріоритети у соціально-економічному і культурному розвитку регіону на майбутнє, формувати необхідну систему показників.

На основі методів кореляційно-регресивного аналізу регіональних факторів (природних, виробничих, соціально-демографічних, інфраструктурних) можна кількісно оцінити їх вплив на стан регіональних проблем та можливостей їх вирішення у прогнозному періоді.

Метод екстраполяції полягає у поширенні на майбутнє самих тенденцій і напрямків у розвитку окремих галузей і сфер економіки, що виявлені на сучасному етапі.

Метод експертних оцінок використовується для прогнозування зрушень у структурній перебудові господарського комплексу, розвитку підприємництва, обґрунтування доцільності будівництва окремих об’єктів виробничого, природоохоронного призначення тощо.

Показники програми соціально-економічного розвитку


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7