У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Сутність і види міжнародної міграції робочої сили. Регулювання міжнародних міграційних процесів. Умови й особливості розвитку міжнародного бізнесу в Україні.

Зміст

Сутність і види міжнародної міграції робочої сили. Регулювання міжнародних міграційних процесів.

Умови й особливості розвитку міжнародного бізнесу в Україні.

Список використаної літератури

Сутність і види міжнародної міграції робочої сили. Регулювання міжнародних міграційних процесів.

Однією з необхідних умов ефективного функціонування рин-кової економіки є мобільність факторів виробництва, їхня здатність переходити з галузі в галузь у пошуках вищого рівня доходу. Різні фактори виробництва характеризуються різним ступенем мобільності і від нульової (земля, природні ресурси) до дуже високої (капітал). При розгляді теорії міжнародної торгівлі ми припускали, що об'єктом експорту-імпорту є лише товари і деякі послуги, у той час як фактори виробництва пе-реміщуються усередині країни, впливаючи на розподіл доходів, але не можуть експортуватися чи імпортуватися. У цих умовах, відповідно до теорії Хекшера-Оліна, пересування товарів з країни в країну компенсує низьку мобільність факторів вироб-ництва в масштабах світового господарства. Однак у міру розвит-ку світогосподарських зв'язків росте і ступінь міжнародної мобільності факторів виробництва — підсилюється міграція ро-бочої сили з країни в країну, формуються потужні потоки корот-кострокового і довгострокового капіталу, активно розвивається міжнародна передача технологій і т.д.

Важливо підкреслити, що міжнародна мобільність факторів виробництва, як правило, штучно обмежується державою, яка піддає її більш жорстким обмеженням, ніж торгівлю товарами і послугами. Це пояснюється тим, що переміщення факторів ви-робництва з країни в країну часто породжує не тільки економічні, а й значні політичні і соціальні проблеми.

Поширення продуктивних сил — об'єктивний процес неза-лежно від того, розвивається він стихійно чи регулюється держа-вою. Але історично за ним закріпилися два терміни: міграція — для стихійного або непрямого керованого процесу і переселен-ня — для організованого процесу.

Під міграцією населення розуміють зміну постійного місця проживання між різними адміністративними одиницями.

У залежності від тривалості переміщення класифікуються та-ким чином (рис. 1). Зміна місця;розташування індивіда можна аналізувати як що-до місця початку руху, так і щодо місця його завершення. Це ста-новить основу розподілу міграцій на еміграцію та імміграцію. У вітчизняній науці ці терміни стосуються тільки таких перемі-щень, які пов'язані з перетинанням державного кордону. У євро-пейських країнах вони стосуються й міжрайонних переселень.

Урахування у класифікації міграцій елементів кордонів призве-ло до розподілу на локальні — зміну місця проживання в межах однієї територіальної одиниці; внутрішні - у межах держави; закор-донні міграції. Якщо пункти початку і кінця міграції знаходяться по-за досліджуваною територією, а траса міграції її перетинає, то має місце транзитна міграція. Територія, обумовлена безліччю пар пунк-тів, між якими відбуваються міграції, називається полем міграції.

Як індивідуальні, так і групові міграції є формою задоволення потреб, реалізація яких вимагає зміни місця проживання. Незва-жаючи нате, що в деяких міграціях важливу роль може відіграва-ти випадковий фактор, вони, як масові явища, підкоряються пев-ним закономірностям. Міграції відображаюсь історію розвитку суспільства і прагнення окремих осіб, які сформувалися в кон-кретних соціально-політичних і економічних умовах.

Сукупність явищ і подій, під впливом яких виникають і про-тікають переміщення, визначаються як фактори міграції. Факто-ри, які служать пульсом прийняття самого рішення про міграцію, називаються стимулами міграції.

Серед найважливіших спонукальних мотивів і причин міжна-родної міграції трудових ресурсів знаходяться різні фактори еко-номічного і неекономічного характеру.

До причин економічного характеру слід віднести такі: 1) роз-біжності в рівні економічного і, зокрема, промислового розвитку окремих країн. Як свідчить практичний досвід, робоча сила мігрує в основному з країн з низьким рівнем життя в країни з ви-щим рівнем; 2) наявність національних розбіжностей у розмірах заробітної плати; 3) існування органічного безробіття в деяких країнах і насамперед слаборозвинених; 4) міжнародний рух капіталу і функціонування міжнародних корпорацій.

До причин міграції робочої сили неекономічного характеру фахівці відносять політичні, національні, релігійні, расові, сімейні й ін.

Помітний розвиток засобів зв'язку і транспорту, у свою чергу, здійснив стимулюючий вплив на активізацію процесів сучасної міжнародної трудової міграції.

Міграція як просторове явище — спрямована величина, вик-ликана розбіжностями соціальних, економічних, політичних і

культурних умов двох місць. У сучасному світі ці розбіжності ве-личезні і проявляються на рівні різних територіальних одиниць. Але, незважаючи на це, не скрізь спостерігаються переміщення, пропорційні масштабу розбіжностей, і навіть навпаки, найменші міграційні потоки існують між країнами з найбільшими розбіжностями економічних потенціалів (Індія й Австралія, Єги-пет і Західна Європа). Отже, поряд з факторами, які стимулюють міграції, необхідно враховувати також стримуючі фактори (інгібітори). У сучасних дослідженнях на перше місце висува-ється роль відстані, збільшення якої стримує міграції і скорочує їхні розміри. Серед стримуючих факторів можна назвати расові бар'єри, бар'єри соціально-економічного становища, економічні у вигляді високої вартості проїзду, психологічні, релігійні (у Бразилію до 1930 р. дозволялася імміграція тільки католиків).

Рис. 1. Класифікація переміщень

До числа найефективніших належать інституціональні бар'єри у вигляді офіційної міграційної політики. Прикладом таких об-межень є система імміграційних квот, яка діє в США з 1921 року, нині замінена так званою системою переваг.

Поряд з міграцією всього населення розрізняють міграцію ок-ремих груп — етнічних, статевовікових і т.д., виділяють міграцію робочої сили — переміщення працездатного населення, яке вик-ликається змінами в розміщенні виробництва, умовами існуван-ня. За класифікацією ООН, постійними працюючими мігранта-ми вважаються особи, які прибувають у країну, щоб знайти опла-чувану роботу на термін, що не перевищує одного року. Провідними економічними факторами трудової міграції є на-явність безробіття, експорт капіталу, діяльність ТНК, а також розвиток транспортних засобів.

Для сучасної міграції робочої сили характерні такі


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8