У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Світова організація торгівлі (СОТ)

ПЛАН

Створення світової організації торгівлі...............................................3

Структура СОТ.......................................................................................6

Членство в організації............................................................................9

Сфера діяльності СОТ..........................................................................13

Вступ України до СОТ.........................................................................17

Світова організація торгівлі (СОТ) – це найбільша міжнародна торгова організація, яка покликана регулювати стосунки учасників організації в сфері міжнародної торгівлі на основі пакету угод так званого Уругвайського раунду багатосторонніх переговорів (1986-1994 рр.), що має тривалу історію.

В 1920 р. в Брюсселі під егідою Ліги Націй відбулась фінан-сова конференція представників 30 країн. Прийняті цією конферен-цією резолюції стосувалися насамперед фінансових проблем. Від-носно міжнародної торгівлі конференція висловила побажання, щоб кожна країна поступово переходила до принципів вільної торгівлі.

Друга міжнародна конференція з економічних питань прохо-дила в Генуї в 1922 р. Вона набула великого історичного значен-ня, оскільки в ній брала участь радянська Росія. Конференція прийняла ряд резолюцій щодо розвитку міжнародної торгівлі, а також з охорони торгівлі.

У 1927 р. в Женеві відбулася Третя велика економічна конфе-ренція, на якій 50 країн представляли 200 делегатів і 150 експер-тів. Результатами цієї конференції було підписання через декіль-ка місяців на дипломатичній конференції Конвенції, в якій країни брали на себе зобов'язання в шестимісячний термін зняти всі за-борони і обмеження на імпорт та експорт і не замінювати їх жод-ними подібними заходами. Але ця Конвенція не була ратифіко-вана більшістю країн.

Позитивні результати згаданих міжнародних конференцій ви-явилися незначними, але саме в цей період було закладено осно-ву сучасного правового базису міжнародної торгівлі. Здійснювані між двома світовими війнами спроби лібералізації торгівлі не ма-ли великого значення, але після Другої світової війни всі питання, які обговорювалися раніше, знову опинилися в центрі уваги.

Проект статуту Міжнародної організації торгівлі, що був розроблений на конференція в Гавані (з 21 листопада 1947 р. по 24 березня 1948р.) своїм змістом виходив за межі проблем світової торгівлі, включаючи пра-вила найму на роботу, угоди з окремих видів товарів, обмежу-вальної торговельної практики, міжнародних інвестицій та торгівлі послугами. Хоча у березні 1948 р. в Гавані на Конферен-ції ООН з проблем торгівлі та зайнятості статут Міжнародної ор-ганізації торгівлі був затверджений, у подальшому його ратифі-кація деякими національними законодавчими органами виявилася неможливою: статут ратифікували лише дві країни, а самі США відмовились від свого проекту. Ця спроба виявилася невдалою — організація фактично припинила існування, так і не розпочавши своєї діяльності.

За пропозицією США в жовтні 1946 р. в Лондоні Економічною і Соціальною Радою ООН була скликана конференція для вивчен-ня американського проекту статуту Міжнародної торговельної ор-ганізації. В Лондоні був розроблений проект організації, який по-тім обговорювався на конференції у Женеві (серпень 1947р.). В роботі цих форумів брали участь лише 18 держав. Женевська кон-ференція розглядала дві проблеми: по-перше, статут міжнародної організації, який пізніше в листопаді 1947р. знову обговорювався на Гаванській конференції, по-друге, питання митних тарифів і Домовленості щодо їх скорочення. Остання проблема була вклю-чена в порядок денний нової конференції, яка почала роботу також У Женеві 20 жовтня 1947р. Саме на цій конференції представниками 23 держав була розроблена угода — Генеральна угода про тарифи і торгівлю (General Agreement on tariff and trade).

СОТ — це одна з наймолодших міжнародних організацій, яка є правонаступником Генеральної Угоди з тарифів i торгівлі (ГАТТ). ГАТТ як міжнародна організація вже не існує, але існує угода ГАТТ, яка значно доповнена i вже не є основним законодавчим актом міжнародної торгівлі. СОТ було засновано 1 січня 1995 р. у результаті Уругвайського раунду переговорів (1986 —1994 рр.). На сьогодні членами організації є 148 країн, які охоплюють понад 95% світової торгівлі та понад 85% населення світу. Кількість учасників постійно зростає. У черзі на вступ – майже 30 країн, в тому числі Україна, Росія, Казахстан. Фактично взагалі поза СОТ перебувають 19 країн: Афганістан, Ірак, Іран, Коморські острови, Північна Корея, Ліберія, Лівія, Маршалові острови, Мікронезія, Еритрея, Монако, Науру, Палау, Сан-Марiно, Сирія, Сомалі, Тімор-Лешеті, Тувалу, Туркменістан. Кожну з них можна віднести до однієї із чотирьох груп: 1) території, де нещодавно закінчилася війна або які перебувають на межі чергового збройного конфлікту; 2) країни, занесені США до «осі зла»; 3) влада в країні належить авторитарному режиму; 4) розміри країни досить незначні.

Створення СОТ фактично стало найбільшою реформою міжнародної торгівлі за період, що минув з кінця Другої світової війни, що реалізувала у сучаснішій формі спробу створення Міжнародної організації торгівлі (МОТ) у 1948 р. Цим було завершено формування основного комплексу універсаль-них договорів системи ГАТТ, що дозволяє говорити про створення нового глобального правового порядку в галузі торговельних, тарифних, митних, інвестиційних та інших сфер міжнародних економічних відносин, до якого держави-члени ГАТТ прагнули протягом останніх 50 років. Фактично наново створено організаційний (інституційний) механізм реалізації комплексу угод системи ГАТТ. Тобто, з моменту створення СОТ та підписання комплексу угод і домовленостей у рамках Уругвайського раунду система ГАТТ/СОТ виступає у вигляді торговельно-економічної ООН, де угоди — це правова основа, а СОТ — інституційний механізм забезпечення дії цієї системи.

Сторонами, що підписали угоду про заснування Світової організації торгівлі, визначено, що головною умовою набуття членства у СОТ є відповідність національного законо-давства базовим стандартам і нормам, що містяться в уго-дах системи ГАТТ/СОТ, метою яких є забезпечення кожному її члену безпечного і передбачуваного міжнародного торговельного середовища та продовження лібералізації торгів-лі, сприяння економічному зростанню і розвитку. При цьому правова система ГАТТ/СОТ є балансом між правами, виго-дами членства та зобов'язаннями,


Сторінки: 1 2 3 4 5