У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





1

Тема: „Пенсійний фонд, його формування та використання”

Зміст

Вступ……………………………………...…………………………..….......4

1. Пенсійниий фонд: вчора і сьогодні...............................................................5

2. Пенсійний фонд України: порядок його формування і використання.............................................................................................................9

3. Формування бюджету Пенсійного фонду України..................................13

4. Проблеми пенсійного забезпечення в Україні і шляхи їх вирішення.................................................................................................................17

Висновок………………………………………………………………........24

Список використаної літератури………….................................................26

1.Пенсійниий фонд: вчора і сьогодні.

Минулого року Пенсійний фонд України відзначив свою 17-ту річницю. Його було створено 21 грудня 1990 року як Українське республіканське відділення Пенсійного Фонду СРСР, яке у січні 1992 року було перетворене на Пенсійний Фонд України.

Поява структури, яка постала за мету своєї роботи покращення добробуту людей похилого віку шляхом їхнього пенсійного забезпечення, була покликана життям. Адже з проголошенням України незалежною державою постала необхідність розбудови нової, національної пенсійної системи, заснованої на принципах соціальної справедливості, фінансової міцності та економічно ефективної. Таке завдання було покладено на Пенсійний фонд України.

Сьогодні Пенсійний фонд України – найбільш розгалужена фахова структура, яка здійснює багатогранну діяльність щодо пенсійного забезпечення громадян України, найпотужніша інституція в державі, яка акумулює і розподіляє значні за обсягом кошти, структура з могутнім кадровим потенціалом, які розвиваються і вдосконалюються.

Головними напрямками фонду з реалізації пенсійної реформи є насамперед:

взяття на облік платників страхових внесків;

збір, акумулювання та розподіл коштів, призначених на пенсійне забезпечення;

забезпечення повного і своєчасного фінансування пенсійних витрат;

персоніфікований облік пенсійних справ громадян за допомогою сучасних інформаційних технологій;

організація, призначення та виплата пенсій;

створення організаційно-технічної бази функціонування накопичувального фонду другого рівня пенсійної системи;

інформаційно-розўяснювальна робота з питань пенсійного забезпечення.

З вересня 1993 року Пенсійний фонд очолював заслужений економіст України – Віктор Петрович Тентюк – відомий фахівець у галузі фінансів, який багато зробив у справі становлення і розвитку системи Фонду. Це був період, коли Пенсійний Фонд переживав своє становлення і для подальшої ефективної роботи потребував глибокого реформування. Вагомий внесок зробив він і для зміцненнЯ кадрового потенціалу, запросивши на роботу до органів фонду та його центрального апарату досвідчених, висококваліфікованих працівників.

Діяльність Пенсійного Фонду у середині 90-тих років минулого століття, повўязана з початком компўютеризації органів Пенсійного Фонду, зокрема, введення автоматизованого обліку надходження страхових внесків, приймання відповідної звітності, а згодом складних програмних комплексів, без яких сьогодні важко собі уявити Пенсійний Фонд України.

Унікальність Пенсійного фонду України як центрального органу виконавчої влади полягає в тому, що на відміну від інших державних установ він є одночасно і соціальною, і фінансовою інституцією.

Крім того Фонд опікується пенсійним майбутнім майже 20 млн. нині працюючих українців, ведучи персоніфікований облік їхніх пенсійних внесків. За великим рахунком майже все доросле населення країни користується соціальними послугами, що їх надає Пенсійний фонд.

Найчастіше пересічні громадяни спілкуються з тими працівниками фонду, які займаються призначенням і нарахуванням пенсії. Організовує їх роботу департамент пенсійного забезпечення фонду. У пенсійній службі працює понад 15 тисяч фахівців.

Громадяни України мають право працювати за кордоном, змінювати країну проживання та громадянство. Управління міжнародного співробітництва міжнародного фонду України сьогодні здійснює перекази пенсій в 21 країну світу.

Здійснювати реформування пенсійної системи неможливо без належної нормативно-правової бази, без висококваліфікованих юристів. А тому юридична служба в структурі Пенсійного Фонду посідає одне з провідних місць. Сьогодні в юридичній службі фонду працює понад 900 юристів. Саме вони – досвідчені фахівці і талановита молодь – забезпечують реалізацію державної правової політики у пенсійній сфері.

Робота Пенсійного фонду є чіткою, якісною і адекватною вимогам часу завдяки людям, що її виконують. Завдяки специфічності роботи працівників фонду – з людьми і для людей – в його колектив, приходять лише ті, для кого милосердя, людяність, безкорисливість, самовіддача і високий професіоналізм є основними якостями спеціаліста. Навчити працівника бути чуйним не можливо.

Аби створити умови для якісного виконання певних функцій пенсійний фонд України організував роботу двох підприємств: Спеціалізованого державного підприємства пенсійного фонду України і Державного підприємства “Інформаційно-обчислювальний центр Пенсійного фонду України”, також створено навчально-методичний центр.

Отже, за 17 років у державі сформувався стійкий, потужний, фінансовий та організаційний механізм, що забезпечує функціонування національної пенсійної системи, яка сьогодні продовжує вдосконалюватися, аби досягти світових стандартів, зробити життя наших пенсіонерів кращим, заможнішим.

Завдання Пенсійного фонду України:

1) забезпечення фінансування витрат на виплату пенсій відповідно до Законів України “Про пенсійне забезпечення” та “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, “Про пенсійне забезпечення військовослужбовців…”, допомоги на дітей, а також інших витрат, покладених чинним законодавством на ПФУ;

2) збір і акумуляція внесків призначений для пенсійного забезпечення і виплати допомоги;

здійснення розширеного відтворення коштів ПФУ на основі принципів самофінансування;

участь у фінансуванні державних, регіональних і обласних програм соціальної підтримки пенсіонерів, інвалідів, інших категорій населення та страхуванні здоров’я пенсіонерів через страхові компанії.

Організація міжнародного співробітництва у сфері пенсійного забезпечення, зокрема виплати пенсій громадянам, які виїхали за межі України.

Обов’язкові страхові внески працюючих громадян до ПФУ встановлені в розмірі 1% заробітної плати.

За громадян, працюючих у окремих осіб за угоди, наймач сплачує внески за тими ж нормами, як і підприємства.

Всі підприємства, а також громадяни, які займаються підприємницькою діяльністю, і особи, що наймають окремих громадян за угодами, зобов’язані зареєструватись як платники внесків в органах ПФУ у містах і районах.

Реєстрації також підлягають відокремлені підрозділи підприємств, що мають окремий баланс і рахунки в банках чи інших кредитних установах.

Новостворені підприємства зобов’язані зареєструватися як платники внесків у 10-денний строк від дня заснування.

Для проведення реєстрації платники внесків подають органам ПФУ в містах і районах заяву по встановленій формі. Кожному платнику внесків


Сторінки: 1 2 3 4 5 6