У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Вступ

Зайнятість населення

Для всіх країн світу зайнятість населення в системі економічних та соціальних проблем займає провідне місце разом з показниками рівня життя, виступає своєрідним індикатором соціальних процесів. І це зрозуміло, тому що робота для людини є джерелом доходу, можливістю реалізувати свої здібності, навички, вміння і, відповідно, зайняти певне місце в суспільстві. Існування проблеми безробіття у світі є беззаперечним фактом. Так, за даними ООН сьогодні в світі кожний третій працездатний не має роботи взагалі або має випадковий чи сезонний заробіток ( приблизно 750 млн. чол.). Тому безробіття є центральною соціальною проблемою сучасного суспільства.

Найгострішою ця проблема постає в країнах з перехідною економікою. В Україні до 90 – х років панувала повна зайнятість, безробіття не існувало навіть як соціально – економічної категорії. Це досягалося, в основному, за рахунок невисокої продуктивності праці, низького рівня заробітної плати, неефективного використання робочого часу.

Переводячи економіку на ринкові рейки, влада України, схоже, сподівалася на те, що безробіття обмине нашу країну. Хоча б з тієї причини, що ринкові перетворення відкривали простір приватній ініціативі, а наш народ завжди вважався одним із найбільш підприємливих у СРСР.

Проте становище у сфері зайнятості погіршилося: скорочується чисельність населення, рівень освіти та фахової підготовки не відповідають потребам ринкової економіки, зберігається приховане безробіття, посилюється декваліфікація робочої сили, недостатній рівень зайнятості населення, який поглиблюється внаслідок подальшого вивільнення працівників з галузей економіки, збільшується чисельність безробітних, які під час недостатньої соціальної захищеності сприяють маргіналізації суспільства, поширюється “тінізація зайнятості”, ускладнюються проблеми працевлаштування молоді, жінок, інвалідів та інших соціально – незахищених категорій населення.

Україна вже сьогодні зіткнулася із загрозливим для суспільства явищем – масовим безробіттям. Разом із валовим внутрішнім продуктом та інфляцією безробіття є одним із трьох важливих показників функціонування економіки. Його динаміка характеризує здатність економіки забезпечити робочими місцями економічно активне населення країни.

Неконтрольоване зростання безробіття вимагає невідкладних заходів для його регулювання. Слід також врахувати специфіку безробіття в регіонах, адже вони істотно відрізняються за соціально – економічним розвитком, стартовими умовами входження до ринкового середовища, рівнем зовнішньоекономічних зв’язків, ресурсним потенціалом, наявністю транспортних комунікацій тощо.

Тому тема даної магістерської роботи є досить актуальною. Метою роботи є пошук шляхів зниження рівня безробіття у Варвинському районі.

Предметом дослідження є сучасний стан безробіття в районі. Об’єктом дослідження є Варвинський район Чернігівської області. У процесі виконання магістерської роботи будуть використані дані за 2002 – 2006 роки.

Основними завданнями даної роботи є:

1) визначення причин та наслідків безробіття;

2) аналіз та оцінка предмета дослідження;

3) аналіз та оцінка сучасного стану безробіття в районі;

4) загальна характеристика людського потенціалу у Варвинському районі;

5) визначення стану та динаміки трудових ресурсів у районі;

6) аналіз факторів впливу на рівень безробіття в районі;

7) оцінка ефективності роботи районного центру зайнятості;

8) визначення основних напрямків зниження рівня безробіття у Варвинському районі.