У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

Вступ

Поняття про систему національних рахунків.

Сутність ВВП в системі національних рахунків.

Методи обчислення ВВП:

метод обчислення ВВП за витратами;

метод обчислення ВВП за методом доходів;

метод обчислення ВВП за виробничим методом.

Реальне та номінальне ВВП.

ВВП в Україні. Його структура та динаміка.

Висновок

Список використаної літератури.

Вступ

Дана курсова робота написана на тему «Валовий внутрішній продукт і методи його розрахунку».

Метою вивчення курсової роботи є дослідження ВВП на різних стадіях розвитку.

Завданням є: визначення за допомогою реальних даних структури та динаміки ВВП, а також аналіз теперішньої ситуації.

Ефекти від економічної діяльності країни підраховують зараз за методикою системи національних рахунків. Ця система була створена міжнародною статистичною організацією, яка є при ООН. В системі національних рахунків передбачені такі макроекономічні вимірники:

Валовий внутрішній продукт – вимірює обсяг національного виробництва товарів і послуг;

Валовий національний дохід;

Валовий використовуваний національний дохід.

Головним макроекономічним показником обсягу національного виробництва є ВВП.

Виробництво здійснюється для задоволення потреб людей. У кожній країні за деякий проміжок часу (наприклад за рік) створюється певна кількість різних товарів і послуг. Як виміряти сумарний обсяг продукції, яка вироблена у вітчизняній економіці? Для цього обчислюють валовий внутрішній продукт.

ВВП – це вартість кінцевих товарів і послуг, виготовлених в країні за рік національними фірмами або резидентами.

ВВП включає ринкову вартість товарів і послуг, зроблених вітчизняними підприємствами, але й фірмами, що належать іноземному капіталу.

ВВП визначає сукупний дохід нації та загальний обсяг видатків на придбання вироблених товарів та послуг.

ВВП часто вважають найкращим показником стану економіки. Кожні три місяці Бюро економічного аналізу (підрозділ Міністерства торгівлі США) обчислює цей показник, використовуючи велику кількість джерел первинних даних. Завдання ВВП - виразити результати економічної діяльності за певний період часу в єдиному вартісному показникові.

Структура роботи:

Зміст

Поняття про систему НР

Сутність ВВП в СНР

Методи обчислення ВВП:

метод обчислення ВВП за витратами;

метод обчислення ВВП за методом доходів;

метод обчислення ВВП за виробничим методом

Реальне та номінальне ВВП.

ВВП в Україні. Його структура та динаміка

Висновок

Список використаної літератури

Отже, ця курсова робота складається з 5 розділів, в кожному з яких висвітлюється актуальність даної теми та її проблеми.

1. Поняття про систему національних рахунків

З травня 1992 року за Указом Президента в Україні також впроваджується СНР, тобто наші статистика і облік переходять на так звані міжнародні стандарти. Це стало актуальним у зв'язку з проведенням ринкових реформ, внаслідок яких централізовано-планова економіка має бути трансформова-на у ринкову. Зрозуміло, що для описування та аналізу ринкової економіки потрібно мати систему статистичних показників, яка адекватно моделює економічні процеси.

Формування нової економічної системи, заснованої на ринкових відносинах, матеріалізація національних цілей через державну економічну політику потребують широкого використання системи макроекономічних показників. Вони покликані відображати складні взаємопов’язані процеси, що відбуваються в економіці й безпосередньо визначають динаміку економічного зростання та важливі пропорції розширеного відтворення.

Розрахунки макроекономічних показників та важливих пропорцій розширеного відтворення здійснюються на основі відповідних економічних моделей, що відображають річний економічний оборот на макрорівні. Вони є також важливим інструментом державного регулювання і прогнозування національної економіки. Країни з ринковою економікою, а також ті, що здійснюють перехід до ринкових відносин, як таку економічну модель використовують систему національних рахунків, що затверджена ООН і рекомендована для використання з метою забезпечення міжнародних зіставлень, порівнянь.

Система національних рахунків (СНР) — це система взаємо-пов'язаних показників і класифікацій, які використовуються для описуван-ня та аналізу найзагальніших результатів і аспектів економічного процесу на макрорівні. СНР сформульована в категоріях і термінах ринкової еконо-міки, її концепції та визначення передбачають, що економіка, описана за її допомогою, функціонує на основі дії ринкових механізмів та інститутів. Однією з важливих особливостей СНР є її всеосяжний характер. Це означає, що СНР містить впорядковану певним чином інформацію про:

* всі господарські суб'єкти, які беруть участь в економічному процесі: юридичні особи (підприємства, корпорації, банки, страхові компанії, органи державного управління тощо) та домогосподарства;

* всі економічні операції, пов'язані з виробництвом, розподілом і пере-розподілом доходів, накопиченням активів та іншими аспектами еко-номічного процесу;

* всі економічні активи і пасиви, які формують національне багатство (основні фонди, матеріальні обігові кошти, монетарне золото та інші фінансові активи, вартість землі і корисних копалин тощо).  

Головним показником при розробці СНР, основним показником резуль-татів економічної діяльності на макрорівні є валовий внутрішній продукт (ВВП), який характеризує сукупну ринкову вартість кінцевих товарів і послуг, вироблених підприємствами, організаціями та установами в поточному періоді на економічній території країни.

СНР базується на відповідних методологічних принципах. Розглянемо, зокрема, ті її принципи, які впливають на методологію обчислення макроекономічних показників. Серед них основними методологічними принципами СНР є такі:

Продуктивною є будь-яка економічна діяльність, котра приносить доход суб’єктам цієї діяльності. Тобто критерієм продуктивності праці є одержання доходу. Це стосується економічної діяльності як у сфері матеріального, так і нематеріального виробництва.

Згідно з СНР валовий продукт і сукупний доход створюють не тільки галузі матеріального виробництва, а й галузі нематеріального виробництва, такі як торгівля, житлово-комунальне господарство, фінансово-кредитні організації, органи державного управління, армія, наукові установи, освіта.

В основі СНР лежить, концепція про тотожність між витратами на виробництво сукупного продукту і доходом, одержаним від його продажу.

Це означає, що вартість продукту, з одного боку – це сума витрат факторів виробництва (праці, природних ресурсів, капіталу), з іншого боку – це сума доходів, одержаних власниками виробничих факторів. Отже, одна й та сама величина для виробників продукту є витратами, а для власників виробничих факторів – доходами. Тому витрати дорівнюють доходам. Такий


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10