У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ПЛАН

Дипломна робота

На тему: “Валютний ринок України, його оцінка та напрями розвитку”.

ЗМІСТ

ВСТУП

РОЗДІЛ І Загальна характеристика валютного ринку України

Характеристика та структура валютного ринку .

Види валютних операцій, що виконуються на валютних ринках України.

Валютна політика в Україні.

РОЗДІЛ ІІ Аналіз валютного ринку України

2.1. Діяльність посередників на валютному ринку України.

2.2. Аналіз динаміки і структури валютних операцій.

2.3. Валютний контроль і стабілізація валютного ринку України.

РОЗДІЛ ІІІ Основні напрямки розвитку валютного ринку України

3.1. Загальні тенденції розвитку валютного ринку України.

3.2. Стан та можливі напрями вдосконалення валютного контролю в Україні.

3.3. Інвестиційна діяльність на валютний ринок України.

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів

НБУ | Національний банк України

США | Сполучені Штати Америки

МВФ | Міжнародний валютний фонд

РОК | Реального обмінний курс

СПЗ | Спеціальні права запозичен-ня

РЄОК | Реальний ефективний обмінний кур-с

ВВП | Валовий внутрішній продукт

ПКС | Паритет купівельної спроможності

ВНД | Валовий національний дохід

ВКВ | Вільно конвертована валюта

НВ | Національна валюта

МКАС | Міжнародний комерційний арбітражний суд

ДМСУ | Державна митна служба України

ВСТУП

У сфері валютної політики Національний банк ставить задачу мати реальний курс української гривні відносно вільно конвертованих валют на рівні збалансованості попиту та пропозиції. Для рішення цієї задачі й упорядкування ситуації на валютному ринку, для захисту національної валюти паралельно з заходами для стабілізації внутрішнього грошового обігу НБУ здійснює скорочення звертання на території України іноземної валюти як засіб платежу.

У найбільш узагальненому виді валютний ринок - це організаційно оформлена система стійких взаємозв'язків між уповноваженими структурами по купівлі-продажу іноземної валюти. Інфраструктура Українського валютного ринку перебуває в стадії формування й уособлена комерційними банками, що одержали ліцензію на проведення операцій з іноземною валютою, і тендером Центра клірингових міжбанківських розрахунків, що початків роботу після тимчасового припинення діяльності Української міжбанківської валютної біржі.

До валютного ринку як системи входить підсистема валютного механізму (правові норми і інститути) і валютних відносин (щоденні зв’язки, в які вступають фізичні та юридичні особи з метою здійснення міжнародних розрахунків, кредитних та інших операцій, спрямованих на придбання або продаж іноземної валюти).

У системі валютного ринку можна виділити міжнародний валютний ринок та національний валютний ринок. Функціонування валютного ринку пов’язане з використанням деяких економічних категорій та понять. Валютний курс - співвідношення між грошовими одиницями двох країн, яке використовується для обміну валют при здійсненні валютних та інших економічних операцій. Валютний курс виконує низку важливих функцій. З його допомогою долається національна обмеженість грошової одиниці певної

країни. Локальна її цінність перетворюється в міжнародну. Відповідно до цього валютний курс виступає засобом інтернаціоналізації грошових відносин, утворення цілісної світової системи грошей.

Попри все валютний курс і надалі залишати-меться важливим фактором стабільності гривні, її подальша курсова динаміка значною мірою залежатиме від ефективності національного виробництва: зниження його енергоємності, технологічного оновлення виробничих потужностей, поліпшення інвестиційного клімату в країні та ство-рення умов для стійкого підвищення продуктивності праці.

Вглибивши більш детальніше у розкриття дипломної роботи ви зможете розглянути показники які дають загальну інформацію про діяльність банку на валютному ринку, які є орієнтиром для подальшого більш детального аналізу валютних операцій за їх напрямами.

І коли завершувати структурний аналіз банку то побачиш:

По-перше банк проводить значні обсяги операцій з валютними цінностями в основному з резидентами. У розрізі валют найбільшу частку становлять валюти вільно конвертовані, ресурсна база банку в основному складається із залучених коштів юридичних та фізичних осіб на внутрішньому валютному ринку. Динаміка показників структури активів та пасивів банку позитивна та стабільна, а різновидність операцій з валютними цінностями забезпечує сучасні потреби клієнтів банку та є додатковим джерелом прибутку.

На сьогоднішній день є ще проблема відпливу капіталу, яка охоплює широку сферу питань. При застосуванні тих чи інших важелів державного регулювання важливо розрізняти поняття втечі та ви-везення капіталу. Проведений аналіз руху капіталу свідчить, що значний його відплив із банківської системи України потребує посилення контролю за цим явищем та використання сучасніших методів і механізмів виявлення зазначених процесів.

Головним інструментом при здійсненні регулятивних дій, на нашу

думку, є валютний контроль, спроможний за допомогою наявно-го комплексу заходів вирішувати завдання, що стоять нині перед економікою України. Питання стосовно ефективності цих заходів у вирішенні проблеми вивезення капіталу залишається відкритим. Парадокс у тому, що варто лише запустити той чи інший регулюючий механізм запобігання порушенням, як з'являються інші лазівки. Так, скорочення обсягів неповернення валютної виручки спровокувало відплив капіталу іншими каналами. Практика свідчить, що застосування лиш окремих механізмів контролю є неефективним — потрібно вживати комплексних заходів.

Загалом, проблема відпливу капіталу в будь-якому його прояві пов'язана з недовірою до вітчизняного ринкового середовища. Закордонні банки для вивезених грошей — усього-на-всього надійний сейф.

Отже, наявність гарної бізнес-ідеї і передумов для її реалізації ще не га-рантує одержання фінансування про-екту. Необхідно привернути увагу по-тенційного інвестора, переконати йо-го в до цільності участі в проекті за допомогою конкретного документа, яким є бізнес-план інвестиційного проекту і розробці якого потрібно приділяти серйозну увагу.

РОЗДІЛ І . Загальна характеристика валютного ринку України

1.1. Характеристика та структура валютного ринку

Валютний ринок, як економічна категорія - це система стійких економічних та організаційних відносин, пов’язаних з операціями купівлі-продажу іноземних та платіжних документів в іноземних валютах;
Як інституціональний механізм - це сукупність установ і організацій, валютні біржі, брокерські фірми, що забезпечують функціонування валютних ринкових механізмів. [ 26, 19-21 ]

Першим таким ринком був ринок золота як грошового товару, де золото продавалось на основі офіційної


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31