У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





План грошових над-нь і витрат (платіжний календар) підприємства, його зміст, призначення

В ринкових умовах немає єдиних вимог щодо змісту, форми та видів фін. планів, які розробляють п-ва. Тому на кожному з них можуть бути свої особливості у фін. плануванні. Але до найбільш поширених видів фін. планів можна віднести:
прогноз (план) фін. результатів;
плановий баланс;
баланс доходів і витрат;
план грошових потоків (cash-flow);

платіжнийи календар.
Платіжний календар – це оперативний фін. план. Гол. мета його складання – спрогнозувати фін. стан п-ва на певну дату, на відміну від балансу доходів і видатків, який складається за певний період.

Платіжний календар скл. з таких показників: 1.Початкове сальдо. 2.Надходження коштів. 3.Витрачання коштів. 4.Сальдо за період (рядок2-р.3).5.Кінцеве сальдо (р.1+р.4). 6.Мінімально допустиме сальдо. 7.Залишок коштів [(р.5-р.6)>0]. 8. Нестача коштів [(р.5-р.6)<0].

При складанні платіжного календаря обов'язково враховуються: строки виплати заробітної плати, премій, внесення податків та здійснення інших платежів. розрахунків з постачальниками і споживачами; стан дебіторської і кредиторської заборгованості та ін.

Касовий бюджет — це прогноз надходження гр.. коштів, з якими співставляються фактичні гр. операції. Аналогом касового бюджету у нас є план гр. потоків та платіжний календар.
Бюджет фірми служить засобом контролю над майбутніми операціями, оскільки керівники мають можливість порівнювати фактичні результати діяльності з нормативами, які були встановлені у бюджеті.

Упр-ня гр. потоками на пві — непросте завдання. Деколи воно потребує значних творчих зусиль від відповідальних за цю діяльність працівників. Нині більшість компаній стикаються з різними проблемами, пов’язаними з втратами від неефективного використання грошей, і як результат — проблемами зі своєю ліквідністю. Механізм, що дозволяє контро-лювати ліквідність компанії і максимально ефективно використовувати гр. кошти, — платіжний кал.

Платіжний кал.— це система управління гр. потоками (надходженнями і виплатами) компанії. Ми акцентуємо увагу на слові «управління». У цьому варіанті управляти — означає планувати, контролювати й аналізувати. Для того щоб пл..кал. запрацював, слід почати планувати гр. потоки, розробити принцип проходження і затвердження заявок виплати, який буде зрозумілий кожному працівникові. Реалізація цього завдання неможлива без усвідомлення принципового положення: пла-ням надходжень і виплат не може займатися фін. директор, фін. служба або бухгалтер.

Запровадження платіжного календаря передбачає послідовне виконання таких завдань: a) скласти регламент планування, в якому вказати, хто, в які терміни, які бюджети планує, погоджує та затверджує; б) скласти регламент взаємодії різних відділів з фінансовою службою з метою здійснення виплат (хто і коли подає заявку на виплату коштів, у які терміни і ким вона повинна бути затверджена, сплачена); в) автоматизувати згадані регламенти, забезпечивши автоматичний контроль перевищення лімітів