У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Податковий менеджмент та його сутність

Процес реформування економіки України вимагає перейти до раціонального управління податками через систему його функцій. Управління - це сукупність прийомів та методів цілеспрямованого впливу на об’єкт зметою досягнення певного результату.
Обєктом впливу в сфері податк діяльності є відносини з приводу розподілу вартості ВНП, а результатом має бути з одного боку - формування централізованого грошового фонду держави, а з іншого - створення сприятливих умов для розвитку підприємницької діяльності.
Податковий менеджмент – сукупність прийомів та методів з приводу розподілу ВНП = централізований фонд держави + сприятливі умови господарювання.
В економіці основні функції под.мен. виконує держ. под. служба Укр., яка має багаторівневу ієрархічну под. структуру, до якої входить сукупність держ. органів, що організовують і контролюють надходження податків, под. і окремих видів непод. платежів.
Тактичні вимоги до функцій под.мен. здійснює організація-податкоплатник.Податковий мен. – це система принципів, методів, засобів і форм організації под. платежів.
Функції под.мен. – це вияв сутності под. платежів, специфічні способи вираження їх властивостей, реалізація суспільного призначення податків як економічної категорії.
Основними функціями под.мен. є податкове планування і прогнозування, под. регулювання, под. стимулювання і под. контроль.
Под. планування і прогнозування – це набір дій і рішень, що ведуть до розробки специфічних стратегій, призначених для забезпечення бюджетних завдань держави і под. зобов’язань організації.
Под. регулювання – це система екон. заходів оперативного втручання в хід виконання по. зобов’язань.
Под. стимулювання – це комплекс заходів і принципів, спрямованих на збільшення надходжень до бюджету і мінімізацію под. зобов’язань.Под. контроль – це комплекс методів перевірки надходжень до бюджету та виконання под. зобов’язань.
Основною функцією менеджера щодо управління податками – передбачати зміни под. політики країни, законодавчої бази оподаткування і оцінювати їх з метою виявлення і використання легальних можливостей мінімізації под. зобов’язань.

Под.мен. охоплює три рівні под.політики: 1.Держ.под.мен.2.Под.мен.підп-ва.3.Под.мен.громадян.

Мета держ.под.мен.-здійснення й виконання под.політики держави, збору податків і контролю за їх отриманням.Принципи под.мен. 1.Єдність і взаємодія з іншими системами в загальному управлінні.2.Комплексний х-ер прийняття рішень з питань опод-ня.3.Динамізм под.мен.4.Багатоваріантність підходів при прийнятті управл.рішень.