У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Методи боротьби з ухиленням від сплати податку

Осн. завдання под. контролю – перешкоджання можливості платників под. ухилятися від їх сплати. Це явище має історичний х-ер і почалося з моменту появи под. Здебільшого це зворотна реакція на под. політику дер. ЇЇ головна мета-зменшення под. тягара. Зовн. под.контроль здійсн. держ.органами стосовно конкр. п-ва. До контр. органів нал. держ. под. служби всіх рівнів, органи внутр. справ, служба безп. Укр..Вони мають право проводити як суцільний, так і тематичний контроль. Його проводять не тільки держ. органи, а й уповноважені державою орг-ції та служби. Суцільний контроль проводять, згідно з чин. зак-вом Укр.., 1 раз на рік, завчасно попередивши п-во.При цьому перев. стан сплати под. п-вом у цілому, порядок і правильність нарах-ня та сплати под. платежів, своєчасність їх сплати. Після перевірки скл. документ про її результати, де вказують недоліки, строки їх усунення та можливі штрафні санкції за допущенні помилки. Контр. органи можуть також проводити і тематичні перевірки, які стосуються окремих под. платежів і под. здійсн. вони як за певний зв. пер., так і на окрему дату залежно від розмірів сплачених под. або при підозрі под. служб про порушення нарах. тих сум, які мають бути повернуті п-ву под. адміністраціями.

Крім цих перевірок, може здійсн. так званий стикувальний контроль. Якщо при суцільній перевірці виявляються недоліки, то проводиться перехресна перевірка з ін. п-вами, тобто вибіркова перевірка п-в, у яких були ділові відносини з цим п-вом щодо окремих видів д-сті та сплати под. за ними.

Контроль окремих напрямів д-сті можуть здійсн. недерж. органи та ті, що уповноважені проводити цей контороль. Так, перевіряє правильність нарах., дотримання порядку та строків сплати обов’язкових пенсійних відрахувань ПФУ та його відділення в регіонах. Відповідні органи контролюють порядок нарахувань і сплати, а також строків та інших питань, які стосуються відрахувань на соц. страх-ня, стр-ня на вип.. безробіття, будівництво, ремонт і реконструкцію авто. Шляхів, внески до інноваційного фонду. Але вони перевіряють порядок сплати под., обов’язкових платежів і внесків тільки щодо тих фондів, які очолюють. Третій тип організацій, які здійсн. под. контроль, умовно можна назвати незалежними. До них нал. орг-ції, які не мають безпосереднього підпорядкування держ. управл. структурам, але несуть повну відп-сть (у т.ч. і кримінальну) за рез-ти перевірок, а також аудиторські фірми, банківські установи. Виділяють 2 напрями боротьби з правопорушенням под. зак-ва: 1)Профілактика, або попередження. Для цього застос. превентивні методи, до яких нал. консультування, методична допомога платникам под., своєчасне висвітлення в пресі змін у под. зак-ві, різноманітні публікації про найтиповіші порушення порядку сплати под., відкриття у пресі рубрики «Питання-відповіді», огляд і коментарі арбітражних та судових процесів і судової практики. 2)Покарання. Здебільшого це репресивні заходи.