У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





План

Механізм досягнення рівноваги сукупного попиту і сукупної пропозиції.

Фіксальна та грошово-кредитна політика в “IS-LM” моделі

 

Модель IS-LM і коливання економічної активності

Бюджетно-податкова політика в моделі IS-LM

Застосування бюджетно-податкової політики в моделі IS-LM з фіксованими цінами спричиняє зміну рівня доходу і процентної ставки. Розглянемо, яким чином діє механізм бюджетно-податкової политики.

Припустімо, що держава впроваджує стимулювальну бюджетно-податкову політику за постійної пропозиції грошей. Якщо в економіці зростають державні видатки, то при кожній заданій процентній ставці такі заходи в політиці мають збільшити рівень доходу на ?Y=?G/(1-MPC). Якщо скорочуються податки, то при кожній заданій процентній ставці рівень доходу має збільшитись на ?Y=?T*MPC/(1-MPC). Зростання доходу сприяє підвищенню попиту на гроші, оскільки в економіці провадиться більша кількість операцій. Збільшення попиту на гроші при незмінній пропозиції грошей викликає зростання процентної ставки. У свою чергу, це підвищення

Мал. 1. Стимулювальна бюджетно-податкова політика.

процентної ставки знижує рівень планових! інвестицій і приватного спожи-вання, що частково зменшує рівень доходу. Отже, стимулювальна бюджет-но-податкова політика зсуває криву IS праворуч вгору вздовж кривої LM і призводить до зростання процентної ставки та рівня доходів. Але внаслідок зростання процентної ставки відбувається витіснення інвестицій: муль-типлікатор державних видатків та податковий мультиплікатор повністю "спрацювати" не можуть. Спричинене зростанням ставки процента змен-шення планових інвестицій, яке частково елімінує вплив стимулювальної бюджетно-податкової політики на економіку, отримало назву ефекту витіснення.

Таким чином, згідно моделі IS-LM, ефект витіснення зменшує дієвість стимулювальної бюджетно-податкової політики. Тому в моделі IS-LM мультиплікативне розширення доходу виявляється меншим, ніж у кейнсіанській моделі доходів і витрат (модель "кейнсіанського хреста").

Протилежним чином на економіку впливає обмежувальна бюджетно-податкова політика. У цьому випадку відбувається зсув кривої IS ліворуч вниз, що, відповідно, знижує процентну ставку та рівень доходу в економічній системі. З іншого боку, зменшення процентної ставки стимулює планові інвестиції, що певною мірою компенсує негативний вплив обмежувальної бюджетно-податкової політики на доход.

Грошово-кредитна політика в моделі IS-LM

Грошово-кредитна політика в моделі IS-LM впливає на рівень доходу через зміну процентних ставок. Коливання пропозиції грошей і відповідна зміна процентної ставки стимулюють або обмежують інвестиції в економіку і таким чином спричиняють коливання сукупного попиту.

Розглянемо механізм впливу на економічну систему стимулювальної, грошово-кредитної політики. В короткостроковій моделі зростання пропозиції грошей (М) підвищує їхні реальні запаси (М/Р), оскільки рі-вень цій (Р) не змінюється. За даного рівня доходу зростання реальних запасів грошових коштів веде до падіння процентної ставки, тому крива LM пересувається пра-воруч вниз уздовж кривої IS. За зни-ження процентних ставок зменшу-ються витрати, пов'язані з фінан-суванням інвестицій. Фірми реа-гують на це підвищенням планових інвестицій, що збільшує обсяг ви-робництва в економіці. Таким чи-ном, зсув кривої LМ і зменшення проводжується зростанням рівноважного доходу. Як уже відомо, описаний механізм, через який зміни в пропозиції грошей впливають на економічну систему, отримав назву кейнсіанського передатного механізму грошово-кредитної політики.

Застосування стимулювальної грошово-кредитної політики дає змогу за-безпечити короткострокове економічне зростання без ефекту витіснення.

Обмежувальна грошово-кредитна політика в короткостроковому періоді призводить до зменшення реального обсягу виробництва. В умовах зменшення пропозиції грошей відбувається зсув кривої LM ліворуч вгору. Згідно з кейнсіанським передатним механізмом, це збільшує ставку процен-та, її зростання викликає скорочення планових інвестицій і, відповідно, зменшує рівноважний рівень доходу в економіці.

 

Відносна ефективність грошово-кредитної та бюджетно-податкової політики у моделі IS-LM

Відносну ефективність грошово-кредитної та бюджетно-податкової політики з погляду їхнього впливу на рівноважний рівень доходу визначають параметри моделі IS-LM: чутливість попиту на гроші та інвестицій до про-центної ставки.

Відносна ефективність стимулювальної бюджетно-податкової політики залежить від розміру ефекту витіснення. Якщо ефект витіснення інвестицій менший за ефект зростання доходу, то, за інших рівних умов, бюджетно-податкова політика ефективна. Стимулювальна бюджетно-податкова політика відносно неефективна, якщо ефект витіснення інвестицій перевищує ефект зростання доходу.

Ефект витіснення відносно незначний у двох випадках: коли інвестиції мало чутливі до підвищення процентної ставки, тобто d — мале, або якщо

Мал. 3. Ефективна бюджетно-податкова політика | Мал. 4. Неефективна бюджетно-податкова політика

попит на гроші високо чутливий до процентної ставки, тобто h - велике (мал. 8.11). При невисокій чутливості інвестицій до ставки процента навіть значне зростання ЇЇ внаслідок фіскальних заходів спричинить невелике ви-тіснення інвестицій, і тому загальне зростання доходу буде суттєвим. Графічно цю ситуацію відображає крутіша крива IS. Якщо інвестиції взагалі не чутливі до ставки процента, крива IS - вертикальна. Це означає, що коливання процентної ставки зовсім не впливає на плановані інвестиції, і при її зростанні інвестиції не зменшуються. В цій ситуації ефект витіснення відсутній, і бюджетно-податкова політика "спрацьовує" повністю.

У випадку, коли попит на гроші високо чутливий до ставки процента, достатньо незначного її зростання, щоб урівноважити грошовий ринок при зростанні попиту на гроші. Оскільки підвищення процентної ставки невелике, то й витіснення інвестицій буде відносно малим, а зростання доходу -суттєвим. Графічно ця ситуація характеризується пологішою кривою LM.

І навпаки, ефект витіснення є значним, коли інвестиції мають високу чутливість до зміни процентної ставки, тобто d — велике, а попит на гроші — мало чутливий до неї, тобто h — мале (мал. 4). У першому випадку навіть незначне підвищення процентної ставки спричинить значне падіння інвестицій, і тому загальне збільшення доходу буде невеликим. Графічно цій ситуації відповідає пологіша крива IS. У ситуації невисокої чутливості попиту на гроші до процентної ставки врівноваження ринку грошей потребує значного підвищення процентної ставки, що призводить до великого витіснення інвестицій та незначного зростання доходу. Графічно цю


Сторінки: 1 2 3 4