У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота на тему:

«Структура та зв’язки машинобудівного комплексу України»

План:

Вступ.

Значення та склад машинобудівного комплексу України.

Особливості територіального розміщення машинобудівного комплексу України.

Характеристика розвитку машинобудівного комплексу України.

Характер сучасних зв’язків машинобудівного комплексу

Зв’язки машинобудівного комплексу та міжгалузеві зв’язки.

Внутрішньодержавні зв’язки машинобудівного комплексу України.

Зовнішньоекономічні зв'язки машинобудівного комплексу України.

Перспективи розвитку машинобудівного комплексу України.

Висновок.

Використана література.

Вступ.

Машинобудування — одна з провідних галузей сучасної промисловості. Воно створює найактивнішу частину основних виробничих фондів — знаряддя праці, тому машинобудування істотно впливає на всі напрями науково-технічного прогресу в інших галузях господарства, зростання продуктивності праці та інші показники, що визначають ефективність виробництва.

Важко переоцінити значення енергетичного машинобудування, тому що воно як одна з важливих галузей машинобудування у цілому є матеріальною основою енергетичного забезпечення економіки.

Підвищення ефективності енергетичного машинобудівного виробництва визначається не лише впровадженням у виробництво нових типів машин і устаткування, вдосконаленням його галузевої структури, реконструкцією та технічним переозброєнням. Великі можливості приховані у вдосконаленні територіальної організації галузі, кращій розміщуваності її підприємств.

Машинобудування є великою комплексною галуззю обраної промисловості України. В ній зайнята понад третина промислового персоналу. Машинобудування є основою технічного і технологічного прогресу.

В Україні розвинуте широко профільне машинобудування, підприємства якого формують складний взаємопов’язаний машинобудівний комплекс. До його складу входять усі основні галузі машинобудування. Провідне місце посідають приладобудування, тракторне і сільськогосподарське машинобудування, де зайнято близько п’ятої частини тих, хто працює в машинобудуванні. Розвиваються транспортне машинобудування, промисловість металевих конструкцій, конструкцій, верстатобудівна та інструментальна тощо.

Характерною особливістю галузі є розширення випуску виробів, що раніше доставлялися з-за кордону, підвищення якості деяких видів продукції. Проте машинобудування не поминули кризові явища, які призвели до значного скорочення випуску продукції, погіршення зв’язків, розбалансування виробництва.

Машинобудування - система взаємозв'язаних галузей, що виробляють маши-ни і устаткування, і тим забезпечують технічне переоснащення всього господарст-ва, задовольняють споживчий попит населення на різноманітні апарати та прила-ди побутового призначення, створюють економічний та оборонний потенціал ок-ремих країн. Особливо важливим є внесок машинобудування в прискорення темпів НТР, інтенсифікацію економічного розвитку та підвищення продуктив-ності праці як за рахунок постійного технічного прогресу в самій галузі, так і з» рахунок забезпечення всіх галузей господарства найновішими знаряддями праці. Для машинобудування характерні особливо велика складність і розгалуженість внутрішньогалузевої структури, широкий асортимент продукції, активна участь У територіальному та міжнародному поділі праці.

Особливий сектор становить військове машинобудування. З машинобу-дуванням тісно пов'язана металообробна промисловість (металоконструкції, побудові вироби тощо) і різноманітні машиноремонтні підприємства. Сучасні тенденції машинобудування пов'язані із значним збільшенням обсягів досліджень та зро-станням виробництва в таких наукоємних галузях, як радіоелектроніка, приладо-будування, виробництво ЕОМ, офісного устаткування, сучасних засобів зв'язку, ро-ботів, авіакосмічних комплексів.

Значення та склад машинобудівного комплексу України.

Машинобудування – одна з провідних галузей промисловості. Створюючи найактивнішу частину основних виробничих фондів – знаряддя праці, машинобудування істотно впливає на темпи й напрями науково- технічного прогресу в інших галузях господарства зростання продуктивності праці. Інші показники, що визначають ефективність виробництва.

Виняткове значення машинобудівного комплексу в господарському комплексі країни полягає передусім у тому , що він дає знаряддя праці для матеріального і нематеріального виробництва, радикально примножує його силу та інтелектуальні можливості людини.

Велике значення машинобудування в народногоспо-дарському комплексі визначається тим, що воно вироб-ляє знаряддя праці як для галузей, що виготовляють за-соби виробництва (робочі машини і апарати, верстати, технологічне і силове устаткування, контрольно-вимірю-вальні прилади, технічні засоби автоматики тощо), так і для галузей, які виробляють предмети споживання (ма-шини для сільського господарства, технологічне устат-кування для легкої і харчової промисловості і т. п.), а та-кож самі предмети споживання (легкові автомобілі, по-бутову техніку, телевізори, радіоприймачі, відеотехніку, годинники тощо). Крім того, машинобудування вироб-ляє різноманітне устаткування для будівництва, транс-порту, зв'язку, торгівлі, спецобладнання для невиробни-чих галузей, а також продукцію оборонного призначення.

Машинобудівний комплекс – міжгалузевий комплекс країни, що об’єднує систему науково- дослідних, констукторсько-технологічних організацій, підприємств, продукція яких має загально-економічне призначення. Виробничу та економічну спільність.

Єдність цілей, засобів виробництва, пропорційний розвиток галузей, функціональних, виробничих і кооперативних зв’язків визначають ефективності машинобудівного комплексу в системі суспільного поділу праці. До складу машинобудівного комплексу входять такі три великі групи галузей: машинобудування (16 комплексних інтегрованих галузей, 90 галузей і підгалузей), промисловість металевих конструкцій і виробів (14 галузей), ремонт машин і устаткування(16 галузей). Машинобудівний комплекс країни на кінець 2000р. формували 2840 підприємств (об’єднань)що перебувають на самостійному балансі (без малих виробництв і кооперативів)

Машинобудування характеризується складною структурою і великою кількістю галузей. Провідне місце в машинобудівному комплексі України посідають сільськогосподарське машинобудування, автомобілебудування, електротехніка, важке і тракторне машинобудування. Розвинене такоє : виробництво засобів автоматизації й управління, верстатобудівна і інструментальна галузі виробництва, які слід віднести до галузей високої технології.

Окремі галузі машинобудування належать до металомістких. Так, для виготовлення металургійного обладнання вартістю 1 млн крб. (у цінах до квітня 1991 р.) потрібно 2000 т металу, а цементного — 3000 т. У зв'язку з цим металомістке машинобудування тяжіє, як правило, до джерел сировини. Оскільки більшість машин і техно-логічного обладнання має великі габаритні розміри, їх виробницт-во розміщується в районах споживання, що сприяє зменшенню витрат на транспортування.

Машинобудування — важлива галузь промисло-вості розвинутих країн світу. Воно значною мірою визначає не лише галузеву структуру промисловості, а й її розміщення. Рівень розвитку машинобудування є одним з основних показників економічного, і насампе-ред промислового розвитку країни.В розвинутих країнах світу машинобудування, як правило, визначає їх експортний потенціал і забезпечує від 32 до 40% всього експорту.

Машинобудування має багатогалузеву структуру і характеризується


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7