У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Роль лізингу в розвитку економіки

Лізинг – це середньостроковий фінансовий інструмент для придбання основних активів підприємств (обладнання, транспортних засобів тощо). На відміну від прямого надання грошового капіталу, він забезпечує процес фінансування основних фондів підприємств. Лізингові установи – лізингові компанії, банки та небанківські фінансові установи – купляють обладнання для подальшої передачі його лізингоодержувачу на певний строк. Протягом цього строку лізингоодержувач здійснює періодичні платежі лізингодавцю. Після закінчення строку лізингового договору обладнання передається у власність лізингоодержувача або повністю амортизується та списується, чи повертається лізингодавцю.

Лізинг передбачає отримання прибутку шляхом використання лізингових активів, які не є власністю лізингоодержувача, а лише знаходяться у його користуванні. Лізингові компанії звертають увагу, в першу чергу, на здатність лізингоодержувача генерувати грошовий потік для того, щоб сплачувати лізингові платежі, а вже потім - на фінансовий стан чи кредитну історію. Це є однією з переваг лізингу для малих та середніх підприємств, а також для підприємств аграрно-промислового комплексу, оскільки у них, як правило, відсутні належна кредитна історія та активи для забезпечення банківського кредиту.

Лізинг має позитивний вплив на економіку будь-якої країни, оскільки він дозволяє:

· прискорити розвиток малого та середнього бізнесу, підприємств аграрно-промислового комплексу;

· підвищити обсяги реалізації нового обладнання;

· збільшити обсяги інвестицій у національну економіку;

· поліпшити конкурентне середовище на фінансовому ринку;

· здійснити технічне та технологічне переоснащення підприємств, підвищити конкурентоспроможність економіки держави.

Прискорення розвитку малого та середнього бізнесу, підприємств аграрно-промислового комплексу.

Розвинений малий та середній бізнес – це необхідна складова стабільного розвитку ринкової економіки країни. Лізинг є ефективним механізмом фінансування підприємств малого та середнього бізнесу, які у своїй більшості не завжди відповідають вимогам ліквідності, необхідним для отримання банківського кредиту.

Ступінь фізичного зносу сільськогосподарської техніки та обладнання в Україні становить майже 90 відсотків Координаційна Рада з питань політики фінансового сектору Кабінету Міністрів України, Стан та першочергові завдання фінансового лізингу в Україні, Київ 2004, с.2.. За експертними оцінками, для заміни застарілого сільськогосподарського та переробного обладнання, Україні потрібно інвестувати 5-10 млрд. дол. США Irina Dushnik, U.S.Commercial Service, Київ 2004.. Лізинг надає унікальну можливість оновити основні фонди підприємств аграрно-промислового комплексу та забезпечити їх економічне зростання.

Підвищення обсягів реалізації нового обладнання.

Питання збуту готової продукції залишається однією з актуальних проблем сучасної ринкової економіки. Світова практика свідчить, що лізинг розширює вітчизняним та зарубіжним виробникам і постачальникам обладнання доступ до нових клієнтів, і, як наслідок, збільшує можливості нарощування обсягів продажу товарів та послуг.

Збільшення обсягів інвестицій у національну економіку.

На початку ХХІ сторіччя частка лізингу у світовому ВВП у середньому становила близько 1,6 відсотка World Leasing Yearbook 2004, A Euromoney Publications, Лондон 2004, с.6.. Близько третини обсягу інвестицій в основні фонди країн Західної

Європи здійснюється через фінансовий лізинг. В Україні, незважаючи на гостру потребу в інвестиціях, обсяг лізингових операцій у 2003 році був менше 0,5 відсотка ВВП За розрахунками спеціалістів проекту..

Поліпшення конкурентного середовища на фінансовому ринку.

Лізинг є ефективним інструментом та привабливим продуктом для учасників фінансового ринку. Через розширення пропозиції фінансових послуг лізинг сприяє пожвавленню конкуренції на фінансовому ринку і, як наслідок, здешевленню та підвищенню якості фінансових послуг.

Технічне та технологічне переоснащення підприємств, підвищення конкурентоспроможності економіки держави.

В Україні підприємства майже всіх галузей економіки невідкладно потребують оновлення технологічного парку. Середній рівень зносу обладнання в країні складає майже 50 відсотків Послання Президента України Верховній Раді України, Київ 2004, с.278.. Лише за умов широкого застосування ефективних фінансових механізмів, одним з яких є лізинг, можна очікувати зростання конкурентоспроможності економіки України.

У відносинах фінансового лізингу приймають участь три основні групи гравців, для кожної з яких лізинг має свої переваги:

· лізингоодержувач отримує у користування обладнання, за допомогою якого він може підвищити продуктивність праці, а отже і прибутковість свого підприємства;

· зацікавленість лізингодавця ґрунтується на зменшенні фінансового ризику операції, оскільки він залишається власником предмету лізингу протягом усього терміну дії договору лізингу;

· виробники та постачальники обладнання зацікавлені у розвитку ринку лізингових послуг, тому що це допомагає їм розширити ринки збуту товарів та послуг.

Крім того, учасники фінансового ринку (банки, небанківські фінансові установи тощо) зацікавлені у розвитку ринку лізингу, оскільки це створює додатковий попит на їх послуги.

Взаємовідносини між учасниками операції фінансового лізингу можна відобразити наступною схемою:

1 – Вибір лізингоодержувачем можливого постачальника та специфікація необхідного обладнання.

2 – Укладання договору фінансового лізингу.

3 – Укладання договору на придбання обладнання за встановленою лізингоодержувачем специфікацією.

4 – Укладання договору між лізингодавцем та представником фінансового ринку щодо отримання фінансових ресурсів для закупівлі обладнання у постачальника.

5 – Надання фінансових ресурсів лізингодавцю.

6 – Оплата обладнання закупленого лізингодавцем.

7 – Поставка обладнання лізингоодержувачу безпосередньо або через лізингодавця.

8 – Лізингоодержувач сплачує лізингодавцю лізингові платежі.

9 – Лізингодавець здійснює погашення кредиту.

Юридичні та фінансові аспекти лізингу

Важливим етапом на шляху розвитку лізингу в Україні став 2004 рік. У цьому році набули чинності новий Закон України “Про фінансовий лізинг” та Цивільний кодекс України – головні документи, що регулюють цивільно-правові відносини лізингу.

Норми Закону України “Про фінансовий лізинг” (надалі – Закон) об’єднали правову природу цивільно-правових відносин фінансового лізингу з їх економічною сутністю. Закон є позитивним зрушенням у напрямку створення дієвого правового механізму фінансового лізингу, оскільки у ньому:

· послідовно розкриті поняття фінансового лізингу, договору фінансового лізингу предмету лізингу, сублізингу тощо;

· більш чітко окреслені права й обов’язки учасників договору фінансового лізингу та його основні умови;

· закріплена можливість сублізингу;

· містяться норми про можливість


Сторінки: 1 2