У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





1 Характеристика лісової промисловості

1.1 Поточна ситуація і тенденція розвитку галузі

Лісова та деревообробна промисловість об’єднує галузі і виробництва, що здійснюють заготівлю, механічну і хімічну переробку деревини. Основні її галузі – лісозаготівельна, деревообробна, целюлозно - паперова і лісохімічна. Ця галузь розвивається на власних (1/3 потреб) і привізних лісових ресурсах (переважно з Росії). Це зумовлено недостатньою сировинною базою: невисока лісистість(14%), невеликі обсяги заготівлі деревини (14 млн. м за рік), переважання лісів з обмеженим експлуатаційним значенням (52%).

Рисунок 2.1 – Основні галузі лісової промисловості

В Україні лісова (лісозаготівельна) промисловість розвинена в лісових районах – у Карпатах і на Поліссі. Її продукція – ділова деревина, яка використовується у деревообробній, целюлозно – паперовій промисловості, будівництві.

Деревообробна промисловість поділяється на лісопильну, фанерну, меблеву, виробництво деревостружкових плит, сірників тощо. Лісопильна промисловість виробляє пиломатеріали, тяжіє до лісозаготівель ( Чернівці, Берегомет, Надвірна, Брошнів, Вигода, Рахів, Свалява, Стрий, Костопіль, Сарни, Ковель, Коростень, Овруч, Малин, - на Поліссі).

Фанеру і сірники виробляють із берези. Підприємства тяжіють до сировини ( Львів, Костопіль, Оржів, Березне тощо).

Деревостружкові плити виробляють для потреб меблевої промисловості переважно у лісових районах, найбільші центри – Свалява, Сколе, Тересва, Брошнів, Київ, Костопіль, Ковель, Чернігів, Малин тощо.

Меблева промисловість орієнтується на споживача (Київ, Харків, Львів, Дніпропетровськ, Одеса, Донецьк, Івано – Франківськ, Чернівці).

Целюлозно – паперова промисловість розвивається в тих місцях, де є сировина, електроенергія і водні ресурси. Найбільші підприємства з виробництва целюлози – в Ізмаїлі (із тростини), Херсоні, паперу – у Жидачеві, Полінці, Дніпропетровську, Малині, картону – у Рахові, Обухові, технічного паперу – у Корюківці.

Лісохімічна промисловість виробляє синтетичні смоли, оцтову кислоту, скипидар тощо із відходів лісозаготівельної і дерево обробленої промисловості ( сучків, гілок, хвої, кори тощо). Підприємства розміщенні у Карпатах (Свалява, Вигода), на Поліссі (Коростень).

Основні проблеми розвитку лісової і дерево обробленої промисловості – дефіцит сировини та її некомплексна переробка.

1. 2 Загальна характеристика підприємства

Сколівське державне лісогосподарське підприємство, надалі Держлісгосп, засноване на державній власності, входить до складу державного лісогосподарського об’єднання “Львівліс” і підпорядковане Державному комітету лісового господарства України, надалі – Орган управління майном.

Сколівський Держлісгосп розташований на території двох районів Сколівського і Стрийського. Загальна площа лісів складає 22,8 тис.га, в тому числі покрита лісом – 21,1 тис.га. В лісовому фонді хвойні насадження становлять- 54%, твердолистяні- 46%. Запас насаджень складає- 6937,5 тис.м^3, в тому числі стиглих та перестояних- 2066,4 тис.м^3.

Держлісгосп створений з метою:

- організації ведення лісового господарства включаючи питання охорони захисту раціонального використання лісових ресурсів та відтворення лісів, що знаходяться в його використанні;

- охорони, відтворення та раціонального використання державного мисливського фонду на території мисливських угідь, наданих у користування Держлісгоспу

Головними завданнями діяльності Держлісгоспу є:

1. проведення заходів по відновленню лісів, підвищенню їх продуктивності, створенню насаджень із швидкоростучих і технічно цінних деревних порід;

2. збереження та поліпшення стану водоохоронних захисних лісів і насаджень зелених зон навколо міст;

3. поліпшення стану і підвищення продуктивності лісів;

4. охорона лісів і захисних лісонасаджень від незаконних порубів, пошкоджень, самовільного сінокосіння, випасання худоби в заборонених місцях та інших лісопорушень;

5. охорона лісів, захисних лісонасаджень від пожеж, здійснення протипожежних заходів: захист лісів від хвороб та шкідників;

6. облік лісових користувань;

7. виробництво товарів народного споживання з відходів деревини ;

8. організація ведення мисливського господарства;

9. ведення підсобного сільського господарства.

10. торгівельна діяльність у сфері гуртової, роздрібної, комісійної торгівлі та громадського харчування.

11. виробництво товарів народного споживання;

12. виробництво продуктів харчування, переробка сільськогосподарської продукції;

13. розробка та реалізація інноваційних проектів з метою вдосконалення виробництва.

Держлісгосп випускає такі види промислової продукції: пиломатеріали, тара дерев’яна, паркет, тріска технологічна, будиночки садові.

Поряд з основною діяльністю, Держлісгосп займається бджільництвом та вирощуванням лікарських рослин. Виготовляє лісовий чай „Сколівські Бескиди” на основі цілющих культивованих та дикоростучих лікарських рослин, який має оздоровчі профілактичні властивості.

Посадка лісових культур проводиться на площі 150-200га., догляд за лісовими культурами- на площі 500га. Рубки, пов’язані з веденням лісового господарства, проводяться на площі більше 450га.Рубки головного користування ведуться виключно в межах розрахункової лісосіки- 30,4тис.м^3.

1.3 Права власності Держлісгоспу

Згідно Статуту (ст.5) Держлісгосп має свої права та обов’язки .

Права Держлісгоспу: - самостійно планує свою діяльність, визначає стратегію та основні напрямки свого розвитку відповідно до галузевих науково-технічних прогнозів, кон’юнктури ринку продукції, товарів, робіт і послуг; - реалізує свою продукцію, послуги, залишки від виробництва за цінами, що формуються відповідно до умов економічної діяльності; - має право на випуск цінних паперів, реалізацію їх юридичним особам і громадянам України у відповідності з чинним законодавством; - вправі створювати філії, представництва, відділення та інші відособлені підрозділи з правом відкриття поточних та розрахункових рахунків.

Обов’язки Держлісгоспу : - забезпечувати відтворення, охорону, захист і підвищення родючості грунтів, продуктивності лісових насаджень і посилення їх корисних властивостей; - дотримуватись науково обґрунтованих норм і порядку спеціального використання деревних та інших ресурсів лісу та користування земельними ділянками лісового фонду; - при визначенні стратегії господарської діяльності Держлісгосп повинен враховувати державні контракти, державні замовлення та інші договірні зобов’язання.

Майно Держлісгоспу становлять основні фонди та оборотні кошти, а також цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі Держлісгоспу. Майно Держлісгоспу є державною власністю і закріплюється за ним на праві повного господарського відання. Здійснюючи право повного господарського відання, Держлісгосп володіє, користується і розпоряджається зазначеним майном на свій розсуд, вчиняючи щодо нього будь-які дії, які не суперечать чинному законодавству. Джерелами формування майна Держлісгоспу


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7