У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Макроекономічне прогнозування.

Суть та способи економічного прогнозування. Класифікація прогнозів. Макроекономічне прогнозування та його принципи. Основні функції макроекономічного прогнозування..

1. Суть та способи економічного прогнозування. Класифікація прогнозів.

Прогноз (грец. - передбачення):

- науково обґрунтоване судження, що дає випереджаючу інформацію про розвиток об'єкта у майбутньому;

Економічне прогнозування - виявлення стану та можливих напрямків розвитку економічних явищ і процесів на різних рівнях економічної системи (мікро-, мезо-, макрорівні).

Джерела прогнозної інформації:

накопичені знання та досвід (теоретичні та емпіричні знання про закономірності розвитку процесів); фактична і статистична інформація про об'єкт прогнозування;

- економіко-математичні моделі. Способи прогнозування:

експертний (лат. - досвідчений) - шляхом опитування спеціалістів стосовно об'єкта прогнозування; екстраполяції (лат. - поза і згладжувати) - збирання інформації про розвиток об'єкта у минулому і перенесення закономірностей цього розвитку на майбутнє; моделювання (франц. - ліпити, формувати) - дослідження, що базуються на побудові моделей об'єкта відповідно до очікуваних (бажаних) змін у його стані.

Класифікація прогнозів:

За масштабом:

Мікропрогноз (окремого підприємства); Галузевий; Макропрогноз (національної економіки); Суперпрогноз (світової економіки) За часом: Оперативний (до 1 місяця); Короткостроковий (до 1 року); Середньостроковий (1-5 років); Довгостроковий (15-25 років); Далекостроковий (понад 25 років).

За об'єктом:

Природних ресурсів Трудових ресурсів Інвестицій Науково-технічний Соціальний Зайнятості Доходів Зовнішньоекономічний тощо За функціональною ознакою: Пошуковий; Нормативний.

2. Макроекономічне прогнозування та його принципи.

Макроекономічний прогноз - виявлення та аналіз закономірностей і тенденцій розвитку національної економіки, передбачення змін у ньому, створення наукової бази для економічної політики та ДРЕ.

Принцип наукової обґрунтованості передбачає, що прогнозування базується на системних знаннях про закономірності розвитку економіки і враховує реалії економічного, політичного і соціального життя країни, вітчизняний та світовий досвід. А також використовує систему наукових методів.

Принцип системності розглядає економіку, з одного боку, як єдиний об'єкт, а з іншого - як сукупність самостійних напрямків і блоків прогнозування.

Принцип адекватності означає, що прогноз як теоретична модель (узагальнення) має достатньо повно і точно відображати реальні процеси національної економіки.

Принцип багатоваріантності (альтернативності) передбачає розробку не одного, а кількох (мінімум трьох) варіантів майбутнього розвитку національної економіки, оскільки хоч її розвиток і детермінований конкретними умовами чи певними закономірностями, але відбувається за різними траєкторіями. Останнє обумовлено дією факторів, які впливають на функціонування народного господарства, їх інтенсивністю, можливістю виникнення інших чинників та умов у майбутньому.

3. Основні функції макроекономічного прогнозування.

Роль макроекономічного прогнозування виявляється через його функції.

Основні функції:

науковий аналіз розвитку національної економіки; оцінка можливих наслідків прийнятих рішень; оцінка об'єкта прогнозування на основі вибраних альтернатив;

4) підготовка рекомендацій урядовим структурам для ухвалення оптимальних /. Науковий аналіз - передбачає з'ясування вихідного рівня і найсуттєвіших проблем та факторів, виявлення тенденцій і закономірностей, що визначають подальший її розвиток.

Оцінка можливих наслідків прийнятих рішень - запропоновані рекомендації мають супроводжуватися передбаченнями результатів майбутнього державного втручання (невтручання) в економічне життя суспільства. Оцінка об'єкта прогнозування на основі вибраних альтернатив - реалізація принципу багатоваріантності: розробка кількох варіантів майбутнього розвитку, їхній аналіз і порівняння за певними критеріями (мінімізація витрат, максимізація результату, часовий критерій, політичні, зовнішньоекономічні фактори тощо). Для оцінки враховуються два аспекти: детермінованості (обмеженості) й невизначеності (ймовірного розвитку в разі можливої дії невідомих факторів). Підготовка рекомендацій для прийняття адекватних управлінських рішень — формування макроекономічного прогнозу передбачає розробку відповідних рекомендацій і пропозицій щодо набору і характеру конкретних заходів державного впливу (обґрунтування напрямків соціально-економічного розвитку, форм, методів та інструментів державного регулювання економіки для урядових структур).

Етапи (стадії) наукового аналізу об'єкта прогнозування:

1. Ретроспекція - дослідження історії розвитку об'єкта прогнозування для
забезпечення його систематизованого опису:

визначення джерел прогнозної інформації; збирання, зберігання й обробка інформації; з'ясування й уточнення кількісних та якісних характеристик об'єкта прогнозування, методів виміру і представлення інформації.

2. Діагноз - визначення нинішнього стану об'єкта прогнозування (науковий опис
основних характерних ознак):

аналіз об'єкта прогнозування, що становить основу прогнозної моделі; розробка моделі прогнозування; вибір адекватного методу прогнозування.

3. Проспекція - розробка самого прогнозу (за даними діагнозу складається прогноз
розвитку національної економіки):

верифікація (оцінка достовірності, точності та обґрунтованості прогнозу); синтез (систематизація окремих прогнозів); оцінка повноти інформації, уточнення; коригування прогнозної моделі відповідно до нової інформації, що надходить.