У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

КУРСОВА РОБОТА

З курсу «Міжнародної економіки»

На тему:

Валютні ринку світу та валютна політика макроекономіки

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………………………3

Розділ І. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ СВІТОВОГО ВАЛЮТНОГО РИНКУ МАКРОЕКОНОМІКИ………………………………….5

Валютний ринок, його сутність та структура………………………………….5

Сутність валютної політики та політика валютного курсу………………….10

Розділ ІІ. АНАЛІЗ СКЛАДУ І СТРУКТУРИ МІЖНАРОДНОГО ФІНАНСОВОГО РИНКУ………………………………………………………….17

2.1 Система «золотого стандарту». Бреттон-вудська валютна система………...17

2.2 Принципи Ямайської валютної системи……………………………………...21

2.3 Вибір конкретної валютної політики………………………………………….25

Розділ ІІІ. ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ВАЛЮТНОГО РИНКУ СВІТУ…….30

3.1 Об’єктивна необхідність інтеграції України в систему міжнародних фінансів……………………………………………………………………………...30

3.2 Напрямки та шляхи вдосконалення зовнішньоекономічної політики України……………………………………………………………………………...35

Висновок…………………………………………………………………………….41

Література…………………………………………………………………………...43

Вступ

Перехід людства від аграрної до індустріальної цивілізації, що супроводжувався первісним нагромадженням капіталу, поглибленням суспільного і міжнародного поділу праці, інтернаціоналізацією господарського життя, привів до формування світового господарства та світового ринку, сприяв подальшому розвитку міжнародних економічних, у тому числі й валютно-фінансових відносин, відносин, удосконаленню їхньої функціонально-інституційної структури.

Виникнення світового ринку як підсистеми господарства, пов'язаної з обміном товарів за межами національної економіки та валютно-фінансовим забезпеченням такого обміну, стимулювало перетворення грошей у валюту (національну, іноземну, міжнародну), виокремлення валютно-фінансових відносин у відносно самостійну сферу, найважливішими елементами якої є національні, регіональні та міжнародна (світова) валютні системи.

Міжнародна (світова) валютна система - це інституційно-функціональна форма організації міжнародних валютно-фінансових відносин, яка склалася внаслідок еволюції світового господарства і юридично закріплена міждержавними домовленостями.

Головним завданням цієї системи є регулювання міжнародних розрахунків та валютних ринків, опосередкування платежів за експорт та імпорт товарів, капіталів, послуг та інших видів міжнародної господарської діяльності, створення сприятливих умов для розвитку виробництва та міжнародного поділу праці. Ця динамічна, еволюційна система пройшла у своєму розвитку ряд етапів, кожен з яких віддзеркалював рівень зрілості валютно-фінансових відносин.

Основна мета даної курсової роботи - дослідити особливості функціонування та перспективи розвитку міжнародних валютних систем.

Поставлена мета обумовила необхідність вирішення ряду взаємопов'язаних завдань:

· дослідити сутність міжнародних валютних систем;

· вивчити особливості еволюції міжнародних валютних відносин;

· розглянути перспективи створення біполярної валютної системи;

· проаналізувати головні напрями удосконалення міжнародної валютної системи.

Предметом курсової роботи є економічні відносини з приводу функціонування міжнародних валютних систем.

В якості об'єкта курсової роботи виступають міжнародні валютні системи.

Курсова робота складається із вступу, основної частини та висновків. У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, визначено мету, завдання, предмет та об'єкт курсової роботи. Основна частина присвячена дослідженню поставленої проблеми. У висновках сформульовано основні результати дослідження.

Розділ І. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ СВІТОВОГО ВАЛЮТНОГО РИНКУ МАКРОЕКОНОМІКИ

Валютний ринок, його сутність та структура.

Валютний ринок є невід’ємною частиною фінансового ринку країни. У широкому розумінні валютний ринок – це сфера економічних відносин, які виникають при здійсненні операцій купвлі-продажу іноземної валюти, а також операцій щодо руху капіталу іноземних інвесторів. З інституційної та організаційно - економічної точки зору, валютний ринок – це сукупність банків, із яких виділяється центральний банк, валютних бірж, брокерських фірм, страхових компаній, пенсійних фондів, спеціалізованих небанківських фінансових інститутів, корпорацій, насамперед, ТНК, а також мережа сучасних засобів зв’язку між ними для здійснення валютно-фінансової операцій. Таким чином, за своїм призначенням і організаційною формою валютний ринок являє собою сукупність спеціальних інститутів та механізмів, які у взаємодії забезпечують можливість вільно продавати-купувати іноземної валюти за національним курсом, що складається на основі попиту та пропозиції.

Головними функціями валютних ринків є такі:

забезпечення здійснення міжнародних розрахунків;

страхування валютних ризиків;

забезпечення кредитування в іноземній валюті;

диверсифікація валютних резервів банків, підприємств, держав;

отримання спекулятивного прибутку учасниками ринку;

вплив на державне регулювання національної економіки й узгодження валютної політики на рівні світового господарства.

За спеціалізацією валютні ринку можна підрозділити на :

ринки процентних ставок на іноземні валюти;

ринки конверсійних операцій;

ринки окремих розрахункових одиниць.

За видами валютних операцій:

спорт-ринки;

форвард-ринки;

ф’ючерсні ринки;

своп-ринки.

За об’єктами торгівлі валютні ринки можуть мати такі сегменти:

форексний ринок, де торгують безготівковою валютою (форексом). За безготівкового обороту необхідні платежі здійснюватися з одного рахунку на інший засобом бухгалтерських записів. Як правило, на внески в іноземній валюті нараховуються проценти;

готівковий, банкнотний ринок, де валюта фізичного рухається від продавця до покупця. При цьому підвищуються витрати на транспортування, охорону, страхування, зберігання валюти (у спеціальних сховищах).

Ефективність праці валютного ринку залежать від низки факторів, а саме: рівня його розвитку, структури та правил функціонування, які охоплюють нормативно-законодавчу базу щодо правил здійснення валютних операцій, визначення статусу торгівців, ступеня інформаційної прозорості на ринку, яка в сучасному світі вважається центральним елементом ринкової інфраструктури. Уряд і центральний банк обирають торговий механізм поміж різними типами в залежності від обраного напрямку розвитку валютного ринку, рівня прозорості та необхідного контролю за учасниками ринку. При цьому велике значення має створення й впровадження ефективної сучасної електронної торгової системи. Крім офіційного регулювання з боку уряду та центрального банку, валютний ринок зазнає впливу асоціацій професійних дилерів, які теж мають право встановлювати правила проведення валютних операцій.

Валютний ринок має три сегмента – біржовий, позабіржовий та готівковий, які тісно взаємопов’язані. Біржовий ринок дія згідно з формалізованими й твердо встановленими правилами: усі основні параметри угод фіксуються офіційною статистикою, тому інформація є достатньо повною й достовірною. На позабіржовому ринку, де поведінка учасників визначається їхньою взаємною домовленістю, умови угод є комерційною таємницею, і тому про діяльність цього сегмента валютного ринку можна судити лише за експертними оцінками. Ринок продажу готівки обслуговує готівковий оборот і суб’єктами цього ринку є фізичні та юридичні особи, які безпосередньо купують валюту в обмінних пунктах.

Роль валютних бірж у більшості провідних індустріальних країн на сучасному етапі є незначною. Але в трансформаційних економіках вони відіграють значну роль у стабілізації валютного ринку і


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11