У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

Курсова робота з макроекономіки

Тема: Інфляція: суть, причини та антиінфляційні заходи держави

Зміст

Вступ………………………………………………………………………...……...3

1. Інфляція в системі господарського механізму………………………….….….5

1.1 З історії виникнення інфляції…………………………………...…….....6

1.2 Суть, причини, види та механізми дії інфляції………………………....9

1.3 Соціально-економічні наслідки інфляції……………………………....24

2.Державна система антиінфляційних заходів……………..…………..…...…...28

2.1 Адаптаційна політика…………………………………………………...29

2.2 Компромісна політика………………………………………………......31

2.3 Кейнсіанська та монетаристська антиінфляційні політики………......34

3. Особливості інфляції та антиінфляційних заходів на Україні в 90-х рр.......40

Висновок…………………………………………………………………………..56

Використана література..........................................................................................59

Вступ

Інфляція - економічне явище, яке характеризує якісний стан грошового обігу в умовах, коли перестає діяти механізм автоматичного забезпечення сталості грошей.

Інфляція – один з найважчих проявів макроекономічної нестабільності. У світі не знайдеться країни, яка б в останні десятиліття тією чи іншою мірою не зазнала втрат від інфляції. Її симптоми зафіксовані в господарствах не лише ринкової економіки, а й тих економік, де механізми ринку були зруйновані командно-адміністративною системою. Особливо негативно відбилася інфляція на всіх сторонах соціально-економічного життя в Україні.

Якщо раніше інфляція носила локальний характер, то у наш час вона існує постійно, якщо раніше вона охоплювала більші чи менші періоди, тобто мала періодичний характер, то зараз – хронічний. Сучасна інфляція знаходиться під впливом не лише грошових, але й негрошових чинників.

Головним завданням економістів усього світу вже протягом багатьох років є швидке подолання темпів інфляції. Найважливiша функцiя уряду полягає в тому, щоб стабiлiзувати економiку, тобто допомагати їй забезпечувати повну зайнятiсть ресурсiв i стабiльний рiвень цiн. Перед вченими-економiстами стоїть завдання глибоко й конкретно вивчати явища i тенденцii у розвитку свiтової економiки. Одне з перших мiсць посiдає аналiз iнфляцiї та факторiв, що її обумовлюють.

У процесi розвитку сучасної змiшаної економiки ступiнь державного втручання, а у рамках останнього - вибiр адекватної макроекономiчної полiтики, що дозволяє запобiгти зростанню iнфляцiї та безробiття, має особливе значення.

Макроекономiчна теорiя дає достатньо чiткi рекомендацiї вiдносно умов і наслiдкiв подiбних рiшень.

Жодна з вiдомих нинi ринкових економiчних систем не функцiонує стихiйно. Всi вони являються об’єктами державного регулювання. При цьому напрямок й форми державного втручання змiнюються вiдповiдно до ситуацiї, що склалася у економiчнiй системi.

Манiпулювання податками й розмiрами видаткiв бюджету, контроль за цiнами є одними з головних iнструментiв, за допомогою яких уряд може сприяти подоланню безробiття та iнфляцiї.

Дана курсова робота розглядає суть, причини, основні соціально-економічні наслідки інфляції, а також причини інфляційного спалаху в Україні у 90-х роках та засади антиінфляційної політики, спрямованої на оздоровлення економіки і підвищення життєвого рівня народу.

1. Інфляція в системі господарського механізму

Від чого ж залежить кількість грошей, необхідна для забезпечення товарного обігу ? Передусім від суми цін товарів, що підлягають реалізації протягом певного періоду, скажімо року. Чим більше товарів, тим більше потрібно грошових одиниць для їх реалізації.

Кількість грошей в обігу залежить далі від швидкості обігу кожної грошової одиниці. Це пов'язане із тим, що одна і та ж сума грошей може обслугувати більше чи менше число актів купівлі-продажу.

Перевищення кількості грошових одиниць, що знаходяться в обігу, над сумою товарних цін і поява внаслідок цього грошей, не забезпечених товарами, означає інфляцію. Вона призводить до зростання цін на товари (явному чи прихованому). Тому індекс цін - це один із головних і найбільш наочних показників наявності чи відсутності інфляції, її глибини. Інфляція може бути викликана різними чинниками - це і випуск зайвої кількості грошових одиниць, і відставання виробництва товарів від зростання платоспроможного попиту, і надходження на ринок товарів, що не користуються попитом.

Інфляція - це переповнення фінансових каналів паперовими грошима, що призводить до їх знецінювання. Це грошове явище, яке не обмежується знеціненням грошей. Вона проникає у всі сфери економічного життя і починає руйнувати ці сфери. Від неї страждає держава, виробництво, фінансовий ринок, але більше за все страждають люди.

1.1 З історії виникнення інфляції

Інфляція як специфічна якість паперових грошей відома вже багато століть. Ще у 18 ст. з’явилася велика кількість наукових робіт, в яких розглядалась залежність між кількістю золота, срібла в Європі, ростом цін та розвитком виробництва. Більшість авторів стверджували, що ціни не обов’язково зростають, коли для забезпечення більших обсягів виробництва використовуються додаткові обсяги срібла та золота. І хоч сама по собі кількість грошей не має абсолютно ніякого економічного значення, процес збільшення кількості грошей в обігу може значно впливати на виробництво. Найбільш яскравими представниками доктрини «Гроші стимулюють торгівлю» були так звані паперово-грошові меркантилісти Джон Лоу з його працею «Аналіз грошей та торгівлі» (1705), Якоб Вандермет- «Гроші відповідають всім речам»(1734), єпископ Берклі- «Вопрошающий» (1737), які робили висновок, що повзуча інфляція може сприяти економічному зростанню, припускаючи при цьому наявність постійної ринкової нерівноваги.

Протилежні погляди на ці речі можна знайти у Кантільона в «Нарисі про природу торгівлі»(1755), що перевернув грошовий аналіз з голови на ноги, показавши, що вплив зростання кількості грошей на ціни та доходи залежить від способу попадання готівкових грошей в економіку.

Велику увагу приділяв проблемі інфляції і Рікардо, який вважав, що конвертованість паперових грошей забезпечує автоматичний контроль за надлишковою емісією грошової одиниці або паперово-грошовою інфляцією.

Джон Стюарт Мілль повторював стосовно інфляції основні положення Рікардо. Докази Юма-Кантільона про позитивний вплив на виробництво більшої кількості грошей він заперечував, стверджуючи, що в подібній ситуації доходи одних перекриваються збитками інших.

Надзвичайно цікавими є ствердження Кейнса по проблемах інфляції, який розглядає останню як такий стан економіки, коли крива сукупного попиту перетинає криву сукупної пропозиції в точці доходу,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16