У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗМІСТ

курсова робота

Емісійна політика підприємства господарювання

(на прикладі підприємства «Русь»)

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………………………3

Розділ 1. Суть і теоретичне обгрунтування емісійної та дивідендної політики………………………………………………………………………..……5

1.1 Емісійна політика підприємства…………………………………..…….5

1.2 Дивідендна політика підприємства………………………………..….…8

Розділ 2. Формування емісійної та дивідендної політики на практиці……………………....................................................................................14

2.1 Операції з цінними паперами підприємства «Русь»..............................14

2.2 Облігаційні позики: залучення фінансових ресурсів підприємством..19

2.3 Інвестиції підприємства в цінні папери..................................................22

2.4 Модель виплати дивідендів за залишковим принципом……………..26

2.5 Дивіденди корпорації «Chevron»............................................................33

Розділ 3. Дивідендна та емісійна політика акціонерного товариства……..36

3.1 Дивідендна політика акціонерного товариства……………………….36

3.2 Порядок збільшення статутного капіталу на основі додаткової емісії корпоративних прав………………………………………….…………………….42

Висновок……………………………………………………………………………50

Список використаної літератури……………………………………………….52

Вступ

Актуальність дослідження. У зв'язку з процесами приватизації та створення нових підприємств в Україні останніми роками набуває поширення такий тип господарської структури, як відкрите акціонерне товариство (ВAT).

Існує кілька цілей, яких повинні прагнути досягнути ВAT. Основні з них такі:

Ю розширення діяльності;

Ю збільшення прибутку;

Ю підвищення доходів акціонерів, поліпшення їх добробуту.

Остання з названих цілей може досягатися шляхом підвищення курсів акцій та збільшення дивідендів, проведення ефективної дивідендної політики та емісійної політики.

Дивіденд – це грошова виплата доходу за акціями їхнім власникам, яка проводиться в порядку, передбаченому статутом ВAT, за рахунок прибутку, що залишається в його розпорядженні після сплати встановлених законодавством податків, інших платежів до бюджету та відсотків за банківський кредит.

Дивідендна політика – це сукупність заходів, які здійснюються ВAT і спрямовані на прийняття рішень із нарахування та виплати дивідендів власникам акцій цього ВAT.

Використання коштів на виплату дивідендів акціонерам – перший із двох основних шляхів розподілу прибутку ВAT після оподаткування, другим є спрямування коштів на інвестиції для подальшого розвитку ВAT, що приводить до збільшення майбутніх грошових потоків.

Емісія цінних паперів як механізм залучення капіталу акціонерними товариствами ще недостатньо використовується в Україні для вирішення фінансових та управлінських завдань (лише 18,49% від загального обсягу складають емісії ВАТ з метою залучення додаткового капіталу). Зростання обсягів емісій акцій пов’язано головним чином з процесами первинного розміщення акцій підприємств, створених у процесі приватизації, та збільшення статутних фондів товариств переважно у зв’язку з індексацією основних фондів, що не сприяє залученню капіталу в їх діяльність. Недостатній розвиток емісійної діяльності обумовлений недосконалістю чинного законодавства у цій сфері, відсутністю остаточно відпрацьованої політики держави стосовно державної частки акцій та досконалої емісійної стратегії українських ВАТ.

Емісійна стратегія ВАТ повинна ґрунтуватись на визначенні реальної вартості підприємств, яка стане основою для підготовки концепції емісії (або політики підприємства щодо випуску та обігу власних корпоративних цінних паперів). Дослідження вартості енергопостачальних компаній показало, що вона є значно заниженою порівняно з ринковою оцінкою внаслідок застосування в процесі приватизації Фондом держмайна недосконалої методики оцінки. Проведення попередніх конкурсних торгів доводить, що вартість акцій енергопостачаючих компаній в 1,5-1,7 разу перевищувала  початково запропоновану ціну.

Отже, актуальність дослідження полягає в тому, що необхідність вивчення проблем акціонерного капіталу та дивідендної та емісійної політики є особливо важливою в наш час, коли в країні проходить становлення ринкової системи, створюється нові підприємства акціонерного типу і особливого значення набуває необхідність відповідних знань.

Об’єктом дослідження даної курсової роботи виступає організація емісійної та дивідендної політики підприємницьких структур.

Предметом дослідження даної курсової роботи є фінансова оцінка емісійної та дивідендної політики підприємств.

Мета дослідження полягає у вивченні фінансової оцінки емісійної та дивідендної політики підприємств.

Мета роботи передбачає виконання таких завдань: розгляд суті і теоретичного обґрунтування емісійної та дивідендної політики; висвітлення практичного аспекту формування емісійної та дивідендної політики; висвітлення дивідендної політики акціонерного товариства

Розділ 1. Суть і теоретичне обґрунтування ЕМІСІЙНОЇ ТА дивідендної політики

1.1 Емісійна політика підприємства

Емісійна діяльність підприємства охоплює широкий спектр проблем, які виходять за рамки інвестиційного менеджменту. Тому, розглядаючи питання емісійної політики підприємства як форми залучення власних інвестиційних ресурсів із зовнішніх джерел, ми введемо низку обмежень.

Залучення власного капіталу із зовнішніх джерел шляхом додаткової емісії акцій є складних і дорого коштуючим процесом. Тому до даного джерела формування власних інвестиційних ресурсів слід прибігати лише у вкрай обмежених випадках. З позицій інвестиційного менеджменту основною метою емісійної політики є залучення на фондовому ринку необхідного обсягу власних інвестиційних ресурсів у мінімально можливі строки.

З урахуванням сформульованої мети емісійна політика підприємства представляє собою частину загальної політики формування власних інвестиційних ресурсів, що заклечається у забезпечені залучення необхідного їх обсягу за рахунок випуску і розміщення на фондовому ринку власних акцій. Розробка ефективної емісійної політики підприємства охоплює наступні етапи (рис. 1.1).

Емісія цінних паперів – це встановлена в законодавчому порядку послідовність дій емітента з випуску й розміщення цінних паперів.

Емітент і посадові особи органів управління емітента, на яких статутом або внутрішнім документом емітента покладено обов’язок відповідати за повноту й достовірність інформації, що є в указаних документах, несуть відповідальність за виконання цих зобов’язань згідно із законодавством.

Рис. 1.1 Основні етапи формування емісійної політики підприємства при збільшенні акціонерного капіталу

Розміщення цінних паперів – це відчуження цінних паперів емітентом первинним власникам через укладання громадянсько-правових угод.

Розміщення звичайно має форму передплати – закритої або відкритої. Закрита передплата – розміщення цінних паперів поміж заздалегідь визначених інвесторів без публічного (тобто з використанням засобів масової інформації) оголошення пропозиції. Відкрита передплата – розміщення цінних паперів серед потенційно необмеженого кола інвесторів через оголошення публічної пропозиції і укладення громадянсько-правових угод.

Рішення про випуск акцій приймають засновники акціонерного товариства з наступним затвердженням його на Загальних зборах акціонерів. Розмір випуску не може перевищувати 1/3 розміру статутного фонду. Рішення про випуск акцій оформляється протоколом, котрий повинен мати дані, достатні для забезпечення обсягу прав власників цих паперів. Зокрема в протоколі зазначають мету випуску, види акцій, їхню номінальну вартість, порядок виплати дивідендів, порядок розміщення й викупу


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14