У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

Написання творів у 4 класі

1. Твір-опис «Зацвіла в лузі червона калина».

План

1. Калина — символ України.

2. Як ставиться наш народ до калини?

3. Коли зацвітає калина та які в неї квіти?

4. Чому ягоди калини цілющі?

5. Що символізує калина?

Словник: рослини-символи, клен, берізка, калина, канадці, росіяни, дбайливо, напруга, ганьбою, дівоча врода, насамкінець весни, кетяги, пестить, голубить, напуває, незабаром, цілюща сила, дух боротьби.

Зразок

Зацвіла в лузі червона калина

У багатьох народів є рослини-символи. У канадців — клен, у росіян — берізка, у нас — верба та калина. Дбайливо охороняє наш народ калину. Наруга над нею вкриває людину ганьбою. Зацвітає калина насамкінець весни, коли вже відходять заморозки. І що може порівнятися з її легкими запашними кетягами квітів? Радісно стає на серці, коли стоїш біля цього дива! Пестить і голубить сонце ці кетяги. Напуває їх дощ. І незабаром на їх місці з'являться ягоди, налиті соком землі нашої і теплом сонця. Тому й сила в них цілюща. Цвіте калина, символізуючи дух боротьби за волю та щастя України.

2. Письмовий переказ із елементами характеристики.

Лисичка й Журавель

План

1. Де жили Лисичка та Журавель?

2. Як лисичка пригощала Журавля?

3. Що вчинив Журавель?

4. Чим повчальна ця байка?

Зразок

Лисичка й Журавель

Жили в лісі Лисичка та Журавель. Одного разу запросила Лисичка Журавля до себе в гості. Хитра Лисичка намазала тарілочку кашею й поставила перед Журавлем. Швидко вилизала Лисичка кашу, а Журавлю незручно клювати дзьобом, не зміг він наїстися каші, так і залишився голодним. Лисичка ж більше нічим його не пригостила.

Запросив і Журавель Лисичку до себе в гості. Зварив він вареників з сиром, полив сметанкою, поклав у глечик з вузькою шийкою та поставив перед Лисичкою. Журавель їсть, а Лисичка тільки дивиться, бо голова не влазить у глечик. Журавель поїв усі вареники, а Лисичка тільки облизалася та й побігла додому, приховавши образу на нього. Схитрувала Лисичка, образила Журавля, тим і поплатилася. Нечемно й нечесно вона повелася.

3. Твір-розповідь за спостереженнями в природі.

План

1. Фарби осінньої палітри.

2. Який із осінніх кольорів нагадує золото?

3. Чому осінь у такий період називають золотою?

4. Які червоні кольори горять в осінньому золоті?

Зразок

Золото осені

Вкривається багрянцем клен. У нього прямий і тонкий стовбур. У різні боки розкидав клен своє пружне гілля. Листя в нього красиве, візерунчасте, велике, ніби позолочене.

Стоїть клен на узліссі, замріяний, ніби сумує, що надійшов жовтень. Іноді тихо зронить вирізьблений свій лист. А налетить вітер і почне безжалісно зривати осінню красу зажуреного клена, оголить його й гулятиме серед безлистого гілля. А як ніжно світиться золота берізка на тлі синюватих ялинок, зеленавих сосон! Вона опустила свої віти й журиться, що скоро прийдуть холоди.

А ось горять червоні кольори в осінньому золоті. Це пломеніють серед осіннього пейзажу ягоди горобини та калини.

4. Твір-опис картин природи за власним спостереженням.

Дуб

План

1. Де красується міцний крислатий дуб?

2. Які зморшки поорали його кору?

3. Скільки років дубові?

4. Чим він сягає до неба?

5. Куди простягає свої розлогі віти?

6. Що охороняє дуб?

Словник: віти, велетень, віковічний, величний, розлогі, осінній, міцний, крислатий, червонувато-бурий, товстий стовбур, кора потріскана, шорстка, у глибоких зморшках, гілля міцне, шатроподібне, листя темно-жовте, аж руде, довгасте, розсічене.

Зразок

Дуб

Широко розкинув міцне гілля величезний крислатий дуб. Його верхівка високо в небі розчісує хмарам коси.

Скільки йому років? Глибокі зморшки проорали його кору. Цьому дубу вже понад 400 років. Він був свідком багатьох подій. Повз нього проносились урагани битв. Дуб гордо стоїть на узліссі. Ніякий вітер не в змозі обірвати його темно- жовте, аж руде, довгасте листя. Він, немов вартовий, охороняє тишу осіннього лісу.

5. Письмовий твір за серією малюнків і самостійно складеним планом.

Зразок

Провчив

План

1. Чекання свята.

2. Морозного ранку до лісу.

3. Несподіванка.

4. Сміх товариша.

5. Лісова пригода.

Наближався Новий рік. Нетерпляче чекав його Петрик. До свята він вирішив принести з лісу ялинку.

Одного тихого морозного ранку хлопчик тепло вдягнувся, узяв сокиру й вирушив у дорогу. Ліс зустрів його надзвичайною красою. Мовчазною стіною стояли засніжені ялинки. Вони були такі чудові, що Петрик розгубився. Яку ж вибрати? І ось він побачив її. Висока лісова красуня стояла посеред галявини. Хлопчик наблизився до неї. Не вагаючись, він замахнувся сокирою. Та раптом гілля ялинки заворушилося і висунулася голова вовка. Від несподіванки хлопчик завмер. Сокира випала з тремтячих рук. Щодуху Петрик кинувся тікати. Він уже не бачив загублених рукавичок, не чув дзвінкого веселого сміху, що лунав позаду.

Насправді ж за ялинкою ховався Дмитрик. У нього була маска вовка. Хлопчик був задоволений, що вдалося врятувати ялинку.

Надовго запам'ятає Петрик цю лісову пригоду. Більше ніколи не піде він у ліс із сокирою.

6. Твір на основі вражень учнів «Літні канікули».

Подорож у гори

Минулого літа тато, мама і я їздили в Карпати. Подорож була дуже цікавою. Я вперше побачив гори. Особливо вразили мене велетенські буки. Вабила зелень сосон, смерек, ялівцю.

У величезних малинниках ми нарвали чимало малини. У лісі на схилі гори назбирали повне відро білих грибів.

На згадку про нашу подорож тато зробив багато знімків. Пізно ввечері ми поїхали додому. Ця подорож у гори мені запам'яталася назавжди.

7. Стислий переказ.

Анотація на казку Л. Українки


Сторінки: 1 2 3