У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Маленький Лорд (Юхан Борген)
9



Короткий переказ Маленький Лорд (Юхан Борген)

Короткий переказ твору Маленький Лорд (Юхан Борген)

Норвегія початку XX ст. Герой - Вілфред Саген, Маленький Лорд, росте в лицемірною атмосфері багатою буржуазної сім'ї. Неабиякою натурі чотирнадцятирічного хлопчика неприємно вдавання матері (батька немає в живих) та інших родичів, їх прагнення захистити його від справжнього життя. Герой не допускає в свій внутрішній світ нікого. Проте, намагаючись самоствердитися, Вілфред використовує ту ж зброю, що і знехтувані їм оточуючі, - удавання. «У нього була ще одне життя [...], зовсім не схожа на ту, яку вони собі малювали».

Прокинувшись вранці після прийому гостей, який влаштувала напередодні матір, Вілфред відчуває себе роздратованим, все викликає в нього нудоту: сама кімната, її запахи, думка про те, що треба йти до школи. Користуючись впливом на матір, він просить у неї дозволу пропустити заняття в школі і поїхати на Бюгде: він сподівається знайти під талим снігом рослини, які бракує в гербарії. Коли мати ненадовго виходить з кімнати, він відчиняє секретер і краде з її гаманця півтори крони. Потім приписує у видатковому аркуші акуратним почерком матері суму, яку тільки що привласнив. Звичайно ж він їде не на Бюгде. Мета його подорожі - один з районів міста з поганою репутацією. Проїжджаючи у трамваї по цих місцях, Вілфред відчуває знайомий вже солодкий озноб в тілі. У підворітті одного з будинків він, пускаючи в хід гроші і своє вміння впливати на оточуючих, знаходить одноденних друзів, в компанії яких здійснює пограбування тютюнової лавки. Зрозуміло, герой йде на це лише з бажання випробувати сильні відчуття, відчути владу над людьми: гроші з каси він кидає хлопчакам, як подачку. Перед відходом з крамниці Маленький Лорд завдає сильного удару старому крамаря. Той, оглушений, падає. Тепер у Вілфреда є ще одна таємниця, поганий вчинок, про який знає тільки він сам, - заради цього варто жити! У стані блаженного заспокоєння герой вирішує доставити радість матері - пише їй почерком директора школи лист подяки за виховання сина.

Друга, таємне життя Вілфреда день за днем все більше захоплює героя: світ, в якому він живе, повинен бути повний переживань, нехай і створених штучно. Іноді, щоб підняти собі настрій. Маленький Лорд відвідує однокласника Андреаса, хлопчика з бідної сім'ї. Вдосталь насолодившись «нудьгою», що панує в цій родині, її злиденним побутом, приниженням Андреаса, він повертається в свій багатий будинок, радіючи з того, що його життя так відрізняється від життя шкільного товариша. Ця думка приводить його в чудове настрій.

У ту весну відбувся останній дитячий бал Вілфреда - тут вже йому довелося прикидатися, не шкодуючи сил. Перебуваючи серед однолітків, Вілфред бачив лише один спосіб захистити свою самотність - відчувати себе серед них чужим. Під час балу в таємне життя Вілфреда відбувається ще одна знаменна подія. За вечерею герой виходить на терасу і раптом бачить плаче тітоньку Христину. У збентеженні вона підходить до хлопчика, куйовдить його по плечу. Випадково на одну секунду рука підлітка стосується грудей тітоньки. Його раптом обдає жаром. Перш ніж він збагнув, що робить, Вілфред обняв Христину за шию, притиснувся губами до її губ. Вона відразу відштовхнула його, але не сердито, а ніби шкодуючи про неможливе ...

Після випадку на балу всі думки героя прагнуть до тітки Христині, яка втілює в собі таємницю дорослого життя, невідомою Вілфреду. мати ненадовго виходить з кімнати, він відчиняє секретер і краде з її гаманця півтори крони. Потім приписує у видатковому аркуші акуратним почерком матері суму, яку тільки що привласнив. Звичайно ж він їде не на Бюгде. Мета його подорожі - один з районів міста з поганою репутацією. Проїжджаючи у трамваї по цих місцях, Вілфред відчуває знайомий вже солодкий озноб в тілі. У підворітті одного з будинків він, пускаючи в хід гроші і своє вміння впливати на оточуючих, знаходить одноденних друзів, в компанії яких здійснює пограбування тютюнової лавки. Зрозуміло, герой йде на це лише з бажання випробувати сильні відчуття, відчути владу над людьми: гроші з каси він кидає хлопчакам, як подачку. Перед відходом з крамниці Маленький Лорд завдає сильного удару старому крамаря. Той, оглушений, падає. Тепер у Вілфреда є ще одна таємниця, поганий вчинок, про який знає тільки він сам, - заради цього варто жити! У стані блаженного заспокоєння герой вирішує доставити радість матері - пише їй почерком директора школи лист подяки за виховання сина.

Друга, таємне життя Вілфреда день за днем все більше захоплює героя: світ, в якому він живе, повинен бути повний переживань, нехай і створених штучно. Іноді, щоб підняти собі настрій. Маленький Лорд відвідує однокласника Андреаса, хлопчика з бідної сім'ї. Вдосталь насолодившись «нудьгою», що панує в цій родині, її злиденним побутом, приниженням Андреаса, він повертається в свій багатий будинок, радіючи з того, що його життя так відрізняється від життя шкільного товариша. Ця думка приводить його в чудове настрій.

У ту весну відбувся останній дитячий бал Вілфреда - тут вже йому довелося прикидатися, не шкодуючи сил. Перебуваючи серед однолітків, Вілфред бачив лише один спосіб захистити свою самотність - відчувати себе серед них чужим. Під час балу в таємне життя Вілфреда відбувається ще одна знаменна подія. За вечерею герой виходить на терасу і раптом


Сторінки: 1 2 3 4