У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ Всесвітня історія ницості (Хорхе Луїс Борхес)

Короткий переказ твору Всесвітня історія ницості (Хорхе Луїс Борхес)

У циклі «Всесвітня історія підлоти» зібрані розповіді про життя вбивць, шахраїв, піратів. Серед них «Хакім з Мерва, фарбувальник в масці»,

Хакім, який згодом отримав прізвисько Пророк під покривалом, народився в 736 році Хреста (тобто нашої ери) в згасаюче місті Мерв на краю пустелі. Брат батька Хакіма навчив його ремеслу фарбаря, «мистецтву нечестивих», надихнув його на єретичні думки. («Так я перекручував справжні кольору тварюк».)

Потім Хакім зникає з рідного міста, залишивши в будинку розбиті котли і фарбувальні чани, а також шіразскій ятаган і бронзове дзеркало. Більш ніж через десять років після цього, напередодні початку Рамадана, біля воріт караван-сараю на дорозі в Мерв сиділи раби, жебраки, викрадачі верблюдів і м'ясники. Раптом вони побачили, як з надр пустелі з'явилися три постаті, які здалися їм незвично високими. Всі три були фігурами людськими, але у йшла посередині була голова бика. Коли фігури наблизилися, люди розгледіли, що на обличчі у того, хто йшов посередині, маска, а двоє інших - сліпі. Вони сліпі, пояснив чоловік в масці, бо побачили моє обличчя. Він назвався Хакімом і розповів, що понад десять років тому в його будинок увійшов чоловік, який, зробивши обмивання і помолившись, і відтяв йому голову ятаганом і забрав її на небо. Там голова його була виявлена Господа, що наказав їй пророкувати і вклав у неї слова настільки древні, що вони спалювали повторювали їх уста, і наділив її райським сяйвом, нестерпним для смертних очей, Коли люди на землі визнають нове вчення, лик буде відкритий їм і вони зможуть поклонятися йому, не боячись осліпнути.

Проголосивши про свій післанництво, Хакім закликав людей до священної війни, джихаду, і до мученицької загибелі. Раби, м'ясники, жебраки, погоничі верблюдів відмовлялися повірити в нього. У когось з постояльців караван-сараю був з собою леопард. Несподівано він вирвався з клітки. Все, крім пророка у масці і його сліпих супутників, кинулися бігти. Коли вони повернулися, виявилося, що звір осліп. Побачивши мертві очі звіра, люди впали до ніг Хакима і визнали його надприродну силу.

Хакім, який змінив згодом бичачу маску на чотиришарове покривало білого шовку, розшите дорогоцінними каменями, став надзвичайно популярний в Хорасані. У битвах з халіфами-Аббасидами військо Пророка Під покривалом не раз брало перемогу. Роль Хакіма в боях зводилася до співу молитов, підносяться до божества з хребта рудого верблюда в самій гущі сутички. Але жодна стріла не торкнулася Пророка. Здавалося, він шукає небезпеки, - якось вночі, зустрівши огидних прокажених, він розцілував їх і обдарував золотом і сріблом. Правління Хакім передоручив шести-семи своїм прихильникам. Сам же він був схильний до роздумів і спокою; гарем з ста чотирнадцяти сліпих жінок призначався для задоволення потреб його божественного тіла.

Єретична космогонія Хакіма грунтувалася на існування якогось примарного Бога, не має ні імені, ні вигляду. Від нього походять дев'ять тіней, населений та очолили першу небо. З першого деміургічний вінця стався другий, теж з ангелами, силами і престолами, а ті, у свою чергу, заснували інше небо, що знаходиться нижче. Друге святе збіговисько було відображено в третьому, то - в наступному, і так до 999. Керує ними владика початкового неба - тінь тіней інших тіней.

Земля, на якій ми живемо, - це просто помилка, невміла пародія. Дзеркала і дітородіння огидні, бо помножують і зміцнюють цю помилку. Основна чеснота - відразу. Рай і пекло у Хакіма були не менш безвідрадні. «У цьому житті, - обіцяє Хакім, - ви терпите муки одного тіла, але в дусі та в відплату - у незліченних тілах». Рай же представляється місцем, де завжди темно і всюди кам'яні чаші зі святою водою, а блаженство цього раю - «особливе блаженство розставань, зречення і тих, хто спить».

На п'ятий рік своєї пророчої життя Хакім був обложений у Санам військами халіфа. Продовольства і воїнів вистачало, до того ж очікувалася швидка підмога сонму ангелів світла. Раптово по фортеці поширився страшний слух. Коли одну з жінок гарему хотіли стратити за перелюб, вона оголосила, що на правій руці Пророка немає безіменного пальця, а на інших пальцях немає нігтів.

На високій терасі, при яскравому сонці Хакім просив своє божество дарувати перемогу. До нього наблизилися два його воєначальники і зірвали з нього розшите дорогоцінними каменями Покривало.

Всі здригнулися. Лик, що побував на небесах, дійсно вражав білизною - особливої білизною плямистої прокази. Брів не було, нижню повіку правого ока відвисали на в'ялу щоку, важка горбкувата гроно із'ела губи, ніс, набряклий і приплюснутий, як у лева,

Хакім в останній раз спробував обдурити оточуючих: - Ваші мерзенні гріхи не дають вам побачити моє сяйво ...

Його не стали слухати і проткнули списами.