У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ Рінкітінк в країні Оз (Лаймен Френк Баум)

Короткий переказ твору Рінкітінк в країні Оз (Лаймен Френк Баум)

Острів Пінгарея знаходиться в Невідоме океані, на північ від королівства Рінкітінкіі, відокремленого від країни Оз згубною пустелею і володіннями Короля Гномів. Пінгареей править король Кіттікут, а його піддані займаються в основному видобутком перлів, який потім вони привозять в Рінкітінкію, в місто Гілгед, де його купують для короля Рінкітінка. Життя на Пінгарее йде мирно, хоча у свій час її спробували захопити розбійники з островів Регос і Корегос, але, отримавши відсіч, вони повернули назад і, потрапивши в бурю, потонули всі до єдиного.

Одного разу Кіттікут показує своєму синові принцові Інге три перлини і розповідає про їх чарівні властивості. Блакитна наділяє свого володаря величезною силою, рожева охороняє від усіх небезпек, а біла вміє говорити і дає мудрі поради. Саме ці перлини, за словами Кіттікута, допомогли йому відстояти острів від розбійників, і тепер він робить принца Інгу зберігачем чарівних талісманів, повідомляючи про схованку у палаці, де вони знаходяться.

На Пінгарею прибуває корабель, а на ньому веселий товстун, король Рінкітінк. Йому давно вже хотілося подивитися на острів, де видобувають такий прекрасний перли, але придворні не бажали відпускати свого повелителя, і ось, знайшовши зручний момент, той поплив потайки. З ним прибуває і досить сварливий козел Білбіл, на якому Рінкітінк зазвичай роз'їжджає, коли залишає палац.

Рінкітінку надають теплий прийом, і він не поспішає залишати Пінгарею. Але ідилія порушується появою кораблів з Регоса і Корегоса. Цього разу загарбникам вдається застати зненацька королівську сім'ю. Зруйнувавши палац і розграбувавши острів, вони відпливають назад, навантаживши свої кораблі доверху чужим добром і везучи жителів острова в полон. Король і королева поділяють доля своїх підданих.

Інге вдається врятуватися від озброєних грабіжників. Незабаром виявляється, що і Рінкітінку з Білбілом пощастило уникнути полону. Розшукавши в руїнах палацу дорогоцінні перлини, але не розповівши про них своїм супутникам, Інга відпливає з Рінкітінком і Білбілом до островів Регос і Корегос, щоб спробувати визволити з неволі нещасних.

Коли Інга і його друзі висаджуються на Регосе, його володар, жорстокий король Держ, висилає проти них військо, але перлини роблять свою справу, і Гос і його поплічники в жаху біжать на Корегос, де панує його дружина королева Кор.

Здавалося б, все йде чудово. Але тут Рінкітінк здійснює помилку. Йому і невтямки, що дві з трьох перлин Інга зберігає в черевиках. Розсердившись на кішку, що заважала йому спати своїм нявканням, Рінкітінк запускає в неї одним черевиком принца. Спохватилися вранці черевика, Інга кидається на пошуки, але той наче крізь землю провалився. Поки Інга шукав перший черевик, служниця викинула на смітник другий. І його знайти не вдається. В Інги залишається лише біла перлина, яка радить йому запастися терпінням, проявляти стійкість і чекати, але ці мудрі слова мало втішають хлопчика ..

Тим часом хитра Кор є на Регос, щоб зрозуміти, що до чого. Зрозумівши, що Інга не такий сильний, як здалося її чоловікові Державна, вона захоплює в полон і юного принца, і товстуна Рінкітінка. Вона привозить їх до свого палацу на Корегосе і перетворює на слуг.

Башмаки, як з'ясовується, не пропали безслідно. Просто їх знайшов проходив повз вугляр Нікобоб і відніс в свою лісову хатину, де подарував доньці Зелле. Незабаром Зелла відправляється на Корегос з відерцем меду, щоб продати його королеві. Прибуває дівчинка в палац як не можна вчасно. Розсердившись на полонених жінок з Пінгареі, королева засуджує їх до ударів батогом і посилає Інгу за батогом. Той скрушно відправляється виконувати наказ і зустрічає Зелле.Побачивши на ній свої черевики з перлинами, він пропонує їй помінятися, обіцяючи натомість зробити її батьків багатими людьми.

Розсерджена тим, що їй не несуть батіг і не можна почати розправу, Кор вирушає на пошуки Інги.Побачивши, що він змінюється башмаками з дівчиною, вона в люті вистачає батіг, але та не стосується хлопчика. Королева вдаряє його кинджалом, і знову без толку. Зрозумівши, що до її противнику знову повернулося могутність, яке так переполошило Госала, королева в паніці біжить з палацу.

Втім, вона і її чоловік Держ залишають Корегос не з порожніми руками. Вони забрали з собою батьків Інги, сіли на корабель і, допливши до володінь Короля Гномів, прохали того гарненько заховати бранців.

Попрямував слідами повелителів Регоса і Корегоса, Інга і Рінкітінк теж опиняються у підземному королівстві Гномів. Тепер вже Інга розповідає своєму супутнику про перлини, і Рінкітінк просить хлопчика дати йому рожеву, щоб та допомогла йому уберегтися від біди, якщо вони з Інгою розлучаться в печерах.

Король Гномів, зрозуміло, і не збирається видавати їм своїх бранців і самими різними способами намагається вапна прибульців, Однак, до своєї досади і здивування, він раз по раз зазнає невдачі.Але і Інге ніяк не вдається з'ясувати, де знаходяться його батьки. Про те, що сталося на Пінгарее, дізнається Дороті і просить Озму дозволити їй відправитися на допомогу. Та нічого не має проти, і Дороті, захопивши з собою Чарівника Смарагдового міста, який навчився непогано чаклувати, з'являється у Короля Гномів. Той, як і раніше не збирається звільняти батьків Інги, але Дороті, знаючи, чим пройняти підлого монарха, показує йому кошик з курячими яйцями. Це призводить Короля в жах, і він віддає своїх бранців.

Чарівник між тим з'ясовує, що козел Білбіл не хто інший, як принц Бобо з країни Боболандія, перетворений на тварину злою чарівницею. Після повернення в Смарагдове місто він розвіює злі чари, і сварливий козел зникає,


Сторінки: 1 2