У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Ворон (Джованні Боккаччо)
3



Короткий переказ Ворон (Джованні Боккаччо)

Короткий переказ твору Ворон (Джованні Боккаччо)

Назва твору символічно: ворон - це птах, викльовуються очі й мозок, тобто осліплююча і позбавляє розуму. Про таку любов ми і дізнаємося з розповіді головного героя.

Отже, відкинутого закоханому сниться сон. Він виявляється вночі один в похмурій долині і зустрічає там духу, який попереджає його про те, що вхід в цю долину відкритий для кожного, кого ваблять сюди хтивість і нерозсудливість, але піти звідси нелегко, для цього будуть потрібні і розум і мужність. Наш герой цікавиться, як називається таке незвичайне місце, в якому він опинився, і чує у відповідь: є кілька варіантів назви цієї долини - Лабіринт кохання, Зачарований дол, Свинарник Венери; а мешканці цих місць - нещасні, що колись перебували при Дворі Любові, але відкинуті нею і заслані сюди у вигнання. Дух обіцяє допомогти закоханому вибратися з лабіринту, якщо той буде з ним відвертий і розповість історію свого кохання. Ми дізнаємося наступне.

За кілька місяців до описуваних подій наш герой, сорокарічний філософ, тонкий знавець і цінитель поезії, розмовляв зі своїм приятелем. Мова зайшла про видатних жінок. Спочатку були згадані героїні давнину, потім співрозмовники перейшли до сучасниць. Приятель почав вихваляти одну знайому даму, перераховуючи її гідності, і поки він просторікував, наш оповідач думав про себе: «Щасливий той, кому прихильна Фортуна подарує любов настільки досконалою дами». Потай прийнявши рішення спробувати щастя на цьому терені, він став розпитувати, як її ім'я, якого вона звання, де живе, і на всі питання отримав вичерпні відповіді. Розлучившись з приятелем, герой відразу ж прямує туди, де сподівається її зустріти. Засліплений красою тієї, про яку раніше він тільки чув, філософ розуміє, що потрапив в мережі любові, і вирішується зізнатися у своєму почутті. Він пише листа і отримує відповідну записку, суть і форма якої не залишають сумнівів у тому, що його приятель, настільки гаряче розхвалювала природний розум і вишукане красномовство незнайомки, або сам обманюється у них, або ж хоче обдурити нашого героя. Однак полум'я, що бушувала в грудях закоханого, зовсім від цього не згасло, він розуміє, що мета записки - підштовхнути його на нові листи, які він тут же і пише. Але відповіді - ні письмової, ні усної - так і не отримує.

Здивований дух перебиває оповідача: «Якщо справа далі не пішла, чому ж ти вчора заливався слізьми і з такою глибокою скорботою закликав смерть?» Нещасний відповідає, що на межу відчаю привели його дві причини. По-перше, він усвідомив, як безглуздо вів себе , з ходу повіривши, ніби жінка може мати настільки високими достоїнствами, і, заплутавшись у мережах любові, подарував їй свободу і підпорядкував розум, а без цього душа його стала рабою. По-друге, обманутий закоханий розчарувався у своїй коханій, коли дізнався, що вона відкрила іншим його любов, і за це він вважав її самої жорстокої і підступної з жінок. Одному зі своїх численних коханців вона показала листа нашого героя, знущаючись над ним як над рогоносцем. Коханець розпустив плітки по всій Флоренції, і незабаром нещасний філософ став у місті посміховиськом. Дух уважно вислухав і у відповідь виклав свою точку зору. «Я добре зрозумів, - сказав він, - як і в кого ти закохався і що привело тебе в такий відчай. А тепер назву два обставини, які можна навести тобі в докір: твій вік і рід твоїх занять. Вони-то і повинні були навчити тебе обачності і застерегти від любовних спокус. Тобі варто було б знати, що любов висушує душу, збиває з шляху розум, віднімає пам'ять, губить здібності ». Все це я випробував на собі, - продовжив він. - Моя друга дружина, добре засвоївши мистецтво обману, увійшла в мій будинок під виглядом лагідної голубки, але незабаром перетворилася на змію. Безжально утискаючи рідних, заправляючи мало не всіма моїми справами і прибираючи до рук доходи, внесла вона в будинок не мир і спокій , а розбрат і біду. Якось несподівано я побачив у нашому домі її коханця і зрозумів, що він, на жаль, не єдиний. З кожним днем все більше доводилося мені терпіти від цієї розпусниці, якій байдуже були мої докори, і в серці моєму накопичилося стільки мук і терзань, що воно не витримало. Ця підступна жінка зраділа моєї смерті, вона оселилася поруч з церквою, щоб сховатися подалі від чужих очей, і дала волю своєї ненаситної похоті. Ось портрет тієї, в яку ти був закоханий. Сталося так, що я відвідав ваш світ якраз на наступну ніч після того, як ти написав своїй дамі перший лист. Було вже за північ, коли я зайшов у спальню і побачив її веселиться з коханцем. Вона читала вголос лист, знущаючись над кожним твоїм словом. Ось як потішалася над тобою ся мудра дама зі своїм недоумком коханцем. Але ти повинен зрозуміти, що жінка ця не виняток серед інших. Всі вони виконані підступності, пристрасне бажання панувати переповнює їх, ніхто не зрівняється за злостивості і підозрілості з жіночою статтю. І тепер я хочу, щоб ти помстився цієї негідною жінці за образу, що принесе користь як тобі, так і їй ».

Вражений герой намагається дізнатися, чому дух саме цієї людини, якого


Сторінки: 1 2