У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ твору Анна на шиї (Антон Павлович Чехов)

Короткий переказ твору Анна на шиї (Антон Павлович Чехов)

«Після вінчання не було навіть легкої закуски». річна дівчина Аня вийшла заміж за річногочиновника Модеста Олексійовича. Після весілля вони їдуть в монастир, на прощу.

У поїзді Модест Олексійович, посміхаючись, пригадує один випадок: «Коли Косоротов отримав орден св. Анни другого ступеня і прийшов дякувати, то Його сіятельство висловився так:" Значить, у вас тепер три Анни: одна в петлиці, дві на шиї ". У той час до Косоротова щойно повернулася його дружина, особа сварлива і легковажна, яку звали Анною. Сподіваюся, що коли я отримаю Анну другого ступеня, то його сіятельство не буде мати приводу сказати мені те ж саме ». А Аня думає про те, що хоч вона і вийшла заміж за багатого, «грошей у неї все-таки не було, і, коли сьогодні її проводжали батько і брати, вона по їхніх обличчях бачила, що у них не було ні копійки». Після смерті матері, її батько (вчитель чистописання та малювання в гімназії) Петро Леонтьіч запив, у Петі і Андрійка (молодших братів-гімназистів) не було навіть чобіт. «Але от знайомі дами заметушилися і стали шукати для Ані хорошої людини. Скоро знайшовся ось цей самий Модест Олексійович, не молодий і не гарний, але з грошима».

Подружжя стало жити на казенній квартирі. Аня цілими днями грала на роялі, або плакала від нудьги, або читала романи і модні журнали. Модест Олексійович за обідом говорив про політику, про призначення і нагороди, про те, що сімейне життя є не задоволення, а борг. У суспільстві Модест Олексійович змушував Аню улесливо кланятися людям, що мають високі чини. Скупився, коли Аня просила його щось купити їй. Коли Аня приходила провідати батька і братів, то відчувала, що вони ніяковіють і не знають, як себе вести. Слабкий і добрий батько Петро Леонтьіч у свята грав на старій фісгармонії і як і раніше пив. А брати «Петя і Андрійко, худенькі, бліді хлопчики з великими очима, забирали в нього графин і говорили розгублено:" Не треба, татко ... Досить, татко ... "»

З грошима у Ані після заміжжя стало ще гірше. Тільки раз Петро Леонтьіч попросив у Аніного чоловіка 50 рублів. Модест Олексійович грошей дав, але пригрозив, що в останній раз, тому що Петро Леонтьіч п'є, а це ганебно. І брати, які приходили до Ані в гості, теж повинні були вислуховувати настанови Аніного чоловіка: «Кожна людина повинна мати свої обов'язки!» Грошей Модест Олексійович не давав, але зате він дарував Ані коштовності, кажучи, що ці речі добре мати про чорний день. І часто перевіряв: чи всі речі цілі.

Задовго до різдва Модест Олексійович став готувати Аню до традиційного зимового балу і навіть дав їй 100 рублів на сукню.

Настав час балу. Аня блищала, зачаровувала навіть самих байдужих чоловіків. Аню помітив навіть сам Його сіятельство і запросив її вести благодійний базар. Речі з Аніних рук розходилися нарозхват. «Підійшов Артинов, багач. Не відриваючи очей від Ані, він випив келих шампанського і заплатив сто рублів, потім випив чаю і дав ще сто ». Аня «зрозуміла, що вона створена виключно для цієї гучної, блискучою, що сміється життя з музикою, танцями, шанувальниками». Свого батька вона почала соромитися: «їй уже було соромно, що у неї такий бідний, такий звичайний батько».

На наступний день до Ані приїхав Артинов з візитом, а потім - Його сіятельство. Коли прийшов її чоловік, Модест Олексійович, то «перед нею також стояв він тепер з тим же холопський-шанобливим виразом, яке вона звикла бачити у нього в присутності сильних і знатних. І із захопленням, вже впевнена, що їй за це нічого не буде, вона сказала, чітко вимовляючи кожне слово: "Підіть геть, бовдур!" »

Після цього у Ані не було вже ні одного вільного дня, так як вона брала участь то в пікніку, то в прогулянці, то у виставі. Поверталася вона додому кожен день під ранок. Грошей потрібно було дуже багато, але вона тільки посилала чоловікові рахунку або записки: «негайно сплатити 100 р."

На Великодня Модест Олексійович отримав Анну другого ступеня. Його сіятельство сказав на це: «Значить, у вас тепер три Анни: одна в петлиці, дві на шиї». Модест Олексійович відповів: «Тепер залишається чекати появи на світ маленького Володимира. Насмілюся просити ваше сіятельство в восприемники ». Він натякав на Володимира IV ступеня і вже уявляв, як він буде всюди розповідати про це своєму каламбурі.

А Аня каталася на трійках, їздила з Артиновим на полювання і все рідше бувала у батька і братів.Петро Леонтьіч запивав сильніше колишнього, грошей не було, і фісгармонію давно вже продали за борг. І коли під час прогулянок їм зустрічалася Аня на трійці з Артиновим, «Петро Леонтьіч знімав циліндр і збирався щось крикнути, а Петя і Андрійко брали його під руки і говорили благально: "Не треба, татко ... Буде, татко ..." »