У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Любов Ярова (Костянтин Треньов)
4



Короткий переказ твору Любов Ярова (Костянтин Треньов)

Короткий переказ твору Любов Ярова (Костянтин Треньов)

Дійові особи

Любов Ярова - вчителька.

Михайло Яровий (Вихор) - її чоловік, білий офіцер.

Павла Петрівна Панова - друкарка.

Роман Кошкін - комісар.

Швандя - матрос.

Хрущ, Грізній, Мазухін - помічники Кошкіна.

Максим Горностаєв - професор.

Олена Горностаєва - його дружина.

Малінін, Кутова - полковники.

Аркадій Елісатов - діяч тилу.

Дунька - покоївка, потім спекулянтка.

Марія - селянка.

Семен, Григорій - її сини.

Фольгін - ліберальний чоловік.

Барон. Баронеса. Чир і ін

Дія перша

Колишній багатий особняк, де поміщається ревком. Червоні отримують повідомлення про те, що жегловськи міст вже у білих. Поки командири збираються на нараду, Швандя розповідає Панової про те, як він бачив Маркса: варто той на крейсері і по-французьки закликає матросів боротися проти буржуїв і «охвіцерьев». Панова йому повідомляє, що Маркс давно помер, але Швандя не вірить. У цей час до них підходить Грізній в Камергерському брюках і починає загравати з друкаркою Панової. Пропонує їй прикраси, але та відмовляє.

Входять Горностаєва і скаржаться на те, що їх квартирант перерізав всіх курей. Грізної заарештовує Горностаєва як представника контри. Швандя зауважує, що Горностаєв дуже схожий на Маркса. Елісатов звільняє Горностаєва, видного європейського професора. Кошкін збирається призначити професора тимчасовим комісаром народної освіти.

Марія скаржиться Швандя, що сини залишили її одну. Входить Любов Ярова і повідомляє, що білі вчора були в семи верстах. Любов сперечається з Панової. Панова говорить, що її чоловік, архітектор, загинув від укусу воші, і та ж сама воша з'їла культуру Росії. Ярова заперечує, що є паразити гірше воші, вони з'їли її чоловіка і дітей, а культуру можна і нову створити

Любов помічає у Горностаєвої рушник, в якому дізнається те, що віддала в дорогу своєму чоловікові. Кошкін вирішує цієї ж ночі підірвати жегловськи міст. Зголосився Вихор. З собою він узяв Хруща та Мазухіна. У розмові з Кошкіним Панова проговорилася, що у Горностаєва є золото. Кошкін знаходить у Грознова крадене золото і розстрілює його.

Дія друга

Спішно закінчується евакуація. Йде бій під містом. Міст не підірваний, і Вихор з людьми не повернувся. Кошкін вирішує залишитися тут зі Швандя і спробувати підірвати міст. Тримати зв'язок він має намір через Яровий. Горностаєва зауважує Ярового і впізнає в ньому свого квартиранта, Вихора. Любов зустрічає чоловіка, якого вважала загиблим. На подив Горностаєвої, він представляється поручиком Яровим. Любов не хоче вірити, що її чоловік став білим. Вводять полонених Хруща, Мазухіна та інших жегловцев. Швандя вдається намовити одного конвойного убити іншого і разом утекти до червоних.

Дія третя

Любов і Колосов хочуть з'ясувати, коли будуть страчувати жегловцев. Яровий наполягає на знищенні банди Кошкіна. Горностаєва просить у Ярового звільнити чоловіка, якого тільки що заарештували, прийнявши його за Кошкіна. Професори звільняють. Колосов просить Панову повідомити час страти, але Панова відмовляє йому в допомозі. Кошкін, переодягнувшись у жіночу сукню і погрожуючи Панової револьвером, вимагає, щоб вона сказала, де папір з наказом про страту. Поява Ярового злякало Кошкіна.

Панова кокетує з офіцерами. Ярова просить у Панової допомоги у звільненні жегловцев. Панова говорить, що із задоволенням би їх задушили. Входить Малінін. Ярова видає себе за прихильницю білих. Яровий хоче бути разом з дружиною, але Любов не може пробачити його зраду революції. Вбігає Елісатов і повідомляє, що відбувся напад на полковника Кутова. Злочинець забрав портфель з паперами.

Дія четверта

Яровий просить Малініна бути уважнішими, оскільки він упевнений, що Кошкін тут. Марія впізнає в білогвардійців свого сина Семена. Він повідомляє матері, що Гришко служить в червоних. Семен збирається знайти його і вбити.

Горностаєв при всіх називає Елісатова аферистом і пустоземельніком. Прийшовши Фольгін просить професора допомогти йому порадою: Фольгіна вкусила воша і тепер він помре через 2 тижні. Колосов пропонує Фольгіну врятувати п'ятьох людей, яких сьогодні повинні повісити, але вкушений не бажає рятувати більшовиків.

Панова запитує у Любові, чи знайшла вона у Кутова папір з наказом. Панова вирішує помститися Яровий, але в цей самий момент Елісатов веде Панову на танці. Чир, підслухавши розмову Панової та Яровий, доповідає про нього Ярини.

Любов агітує населення виручити жегловцев. Колосов попереджає комісара, що Яровий полює на нього. Кошкін йде, повідомивши, що о першій годині зустріч у Яровий. Швандя має намір підняти народні маси, але громадяни хочуть побити матроса. Швандя просить «Маркса» (Горностаєва) допомогти пояснити народу, що таке більшовизм. Поки люди говорять з Горностаєм, Швандя ховається.

Горностаєв закликає Ярового скасувати страту. Яровий не погоджується. Горностаєва відганяє від Ярового Дунька, у якої професор тепер працює сторожем. Яровий повідомляє Малініну, що фронт прорваний, армія стрімко відступає, на завтра призначена евакуація. Яровий хоче дізнатися у Панової, кому вона служить і кому шкодить. Панова відповідає, що не служить нікому, а шкодить всім, кого шкідливим вважає. Панова натякає, що Ярового чекає дружина. Встановивши за Панової спостереження, Яровий біжить до Любові. Він клянеться дружині в коханні. Любов погоджується пробачити його за умови, що він врятує жегловцев. Після цього вона зустрічається на пустирі з Кошкіним. Яровий наказує оточити пустир і замкнути дружину в школі. Відбувається сутичка між Яровим і Кошкіним, Семеном і Григорієм. Більшовиків заарештовують.

Дія п'ята

Двір штабу білої армії. Раптова евакуація білих. Заходів, Горностаєва і баронеса лаються через місця в автомобілі. Ярова звинувачує Панову в тому, що вона зрадила більшовиків. Елісатов забирає Панову з собою.

Ярова вимагає у


Сторінки: 1 2