У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ твору Два гусари (Лев Миколайович Толстой)

Короткий переказ твору Два гусари (Лев Миколайович Толстой)

«Часи Милорадовичів, Давидових, Пушкіних» ... У губернському місті К. проходять з'їзд поміщиків і дворянські вибори.

У кращий готель міста приїжджає молодий гусарський офіцер, граф Турбін.Вільних номерів немає; «відставний кавалерист» Завальшевскій пропонує графу зупинитися в його номері, позичає Турбіна грошима. Власне, Завальшевскій ніколи не служив у кавалерії, але був час, коли він хотів туди вступити. А тепер він вже сам щиро увірував у своє кавалерійське минуле. Завальшевскій радий можливості поспілкуватися з Турбіним, який всюди відомий як «справжній гусар».

З Москви їде в свій полк уланський корнет Ільїн, «молоденький веселий хлопчик». Він змушений зупинитися в місті К. Без усякого злого умислу Завальшевскій знайомить його з гравцем Лухновим. До моменту приїзду Турбіна Ільїн грає вже чотири ночі безперервно і програє частина знаходилися при ньому казенних грошей.

Корнет прокидається о шостій годині вечора. До нього в номер приходять Лухнов, інші гравці, а також Завальшевскій з Турбіним. Граф спостерігає за грою, не беручи участь в ній. Він попереджає Ільїна, що Лухнов - шулер. Але корнет не дослухається його застережень. Турбін і Завальшевскій виїжджають на бал до предводителя дворянства.

На балу Завальшевскій знайомить Турбіна зі своєю сестрою, Ганною Федорівною Зайцовой, молоденької вдовиці. Турбін доглядає за нею.Вдовушка зачарована графом, а колишній її залицяльник так засмучений, що навіть уживає жалюгідну спробу посваритися з Турбіним.

Граф, пробравшись у карету Ганни Федорівни, чекає її там. Молода жінка сідає в карету; побачивши Турбіна, вона не лякається і не сердиться ...

Після балу багато хто їде гуляти до циган. Гульня вже йде до кінця, як раптом приїжджає граф Турбін. Веселощі розгорається знову. Граф танцює, багато п'є, знущається над утримувачем готелі, який вже під ранок просить всіх розійтися. На світанку Турбін повертається в готель. Він повинен нині ж покинути місто.

Корнет Ільїн тим часом програв усі казенні гроші. Граф, бачачи відчай корнета, обіцяє виручити його. Турбін силою відбирає гроші у шулера Лухнова і повертає Ільїну.

Вся компанія, кутівшая цієї ночі, їде проводжати Турбіна до застави: на трійках, з циганами, з піснями. У застави всі прощаються. Вже від'їхавши від міста, Турбін згадує про Ганні Федорівні і велить ямщику повертати назад.Він застає вдовицю ще сплячою. Поцілувавши її, граф Турбін назавжди виїжджає з міста К.

Проходить двадцять років. Граф Федір Турбін давно убитий на дуелі.Його синові вже двадцять три роки. Молодий граф схожий на батька тільки зовнішністю. «Любов до пристойності і зручностей життя», «практичний погляд на речі" - головні його якості.

Гусарський ескадрон, яким командує молодий Турбін, ночує в Морозівці, селі Ганни Федорівни Зайцовой. Ганна Федорівна сильно постаріла. Разом з нею живуть її брат - «кавалерист» і дочка Ліза, дівчина простодушна, весела і щира. Лізі двадцять два роки.

Офіцери - граф Турбін і корнет Полозов - зупиняються в сільській хаті. Ганна Федорівна посилає запитати, чи не потрібно їм чого-небудь. Граф просить «кімнату чистіше»; тоді від Ганни Федорівни слід запрошення переночувати в її будинку. Граф охоче погоджується, корнет ж збентежений: йому совісно турбувати господарів. Полозов - юнак боязкий, соромливий. Він перебуває під сильним впливом Турбіна.

Ганна Федорівна схвильована зустріччю з сином графа Федора Турбіна, Вона запрошує гостей провести вечір разом з господарями. Всі сідають грати в преферанс, і граф обігрує бідну стареньку на суму, яка їй видається досить значною. Ганна Федорівна розчарована, граф ж ні краплі не смушен.

Корнет вражений красою Лізи, але ніяк не може зав'язати з нею розмову.Турбіну ж це легко вдається. Дівчина простодушно розповідає, в якій кімнаті вона спить. Граф Турбін розуміє ці слова як запрошення на побачення.

Ніч. Ліза засинає, сидячи біля відкритого вікна Турбін з саду спостерігає за нею і після довгих сумнівів вирішується підійти. Його дотик будить дівчину.Вона в жаху тікає. Граф повертається до своєї кімнати і розповідає корнет Полозову про цю пригоду, додавши, що панночка сама призначила йому побачення. Корнет ж Ліза представляється «чистим, прекрасним створенням». Обурений Полозов називає Турбіна негідником.

На ранок офіцери їдуть, не попрощавшись з господарями і не розмовляючи один з одним. До дуелі справа так і не доходить.