У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Брати (Теренцій)
2



Короткий переказ твору Брати (Теренцій)

Короткий переказ твору Брати (Теренцій)

Вічна тема: пізно увечері батько в тривозі чекає вдома десь затримався сина й бурмоче собі під ніс, що немає великих хвилювань, ніж хвилювання батьківські ...

Старий Микион рідних дітей не має. У його ж брата Демеі - двоє синів. Одного з них, Есхіна, усиновив Микион. Виховує юнака в рамках розумної дозволеності і повної довіри. Демея часто дорікає йому за це.

І ось як раз син Демеі Ктесифон закохується в арфістку Вакхіду, яка поки що є власністю звідника Санніона.

Шляхетний Есхін, розумний і енергійний (щоправда, при нагоді і сам не проти гульнути і повеселитися), суворо пріструнівает цього користолюбця: Санніон його явно побоюється. І є підстави для цього.

Більше того, щоб захистити брата від занадто вже серйозних докорів, частина його гріхів Есхін приймає на себе, реально ризикуючи завдати шкоди своїй репутації. І ця братська самовідданість зворушлива.

Сір, раб Микиона, дуже відданий господарям: виручає їх і словом, і ділом.Допомагав він виховувати обох юнаків. До речі, кмітливий Сір приймає найактивнішу участь і в «приборканні» 'користолюбного звідника Санніона.

І знову - традиційний сюжетний хід: свого часу Есхін збезчестив гарну дівчину Памфілії. У тієї вже наближаються пологи, І чесний Есхін готовий прийняти на себе всі турботи батьківства: він ні від чого не відрікається.

Але уявні його гріхи (він, як пам'ятаєте, часто прикривав свого непутящого брата Ктесифона) пошкодили його стосункам з нареченою і її ріднею; Есхіна просто відмовлено від будинку.

Все ж загальними зусиллями родичів, друзів і відданих слуг істина і світ будуть відновлені. Але це ще попереду.

До речі, і в такій ситуації раби частенько виявляються розумніший і людянішим деяких панів. А вже винахідливість - так вже завжди!

Демея все більше переконується, що брат його ласкою і добром добивається більшого, ніж він - суворими обмеженнями і причіпками.

Завдяки дружньому сприяння Есхіна і Сіра легковажний Ктесифон весело проводить час з співачкою. Їхні почуття щирі і тому викликають симпатію глядачів. Але це, зрозуміло, хвилює його батька Демею. Тому в особливо критичні моменти відданий Сір вміло випроваджує його подалі від місця любовних побачень сина.

Щоб перевірити надійність почуттів Есхіна, його батько розповідає про нареченого-родича з Мілета, який готовий забрати Памфілії разом з дитиною.Тим більше що Есхін свого часу легковажно (щоб не сказати - недозволено) тягнув зі сватанням; майбутня його дружина була вже на дев'ятому місяці!

Але, бачачи щире каяття і навіть розпач сина, батько його заспокоює: все вже залагоджено і рідня нареченої повірила, що він не настільки вже винен, як твердила чутка. І молода мати повірила теж.

Сплативши двадцять мiн звіднику за співачку, Микион вирішує і її залишити в будинку - веселіше буде жити!

А все ще бурчав Демею він перестерігає: кожен має право жити так, як звик, якщо, звичайно, це не дуже заважає оточуючим.

І Демея змінюється прямо на очах! Ще недавно - суворий і гордовитий, він стає привітний навіть по відношенню до рабів. І в пориві почуттів велить слугам знести паркан між двома будинками:

нехай двір буде загальна, щоб весілля грати широко, спільно, і тоді нареченій не доведеться йти в будинок нареченого, що в її нинішньому становищі було б вже нелегко.

І нарешті, той же Демея пропонує Микиону дарувати свободу відданим рабові Сіру. А заразом - і його дружині.