У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Миттельшпиль (Віктор Пєлєвін)
2



Короткий переказ Миттельшпиль (Віктор Пєлєвін)

Короткий переказ твору Миттельшпиль (Віктор Пєлєвін)

Спочатку мені здалося, що ця розповідь - не більш ніж легка жарт, проста развлекалки для автора, а заодно і для читача. Але, згадавши, що у Пелевіна нічого не буває просто так, я став уважніше придивлятися до тексту, намагаючись за деревами побачити ліс. А ліс-то стояв, шелестів листям і не дуже засмучувався, що я його не помічаю. Ба! Та ось же він, - скрикнув я, обернувшись по сторонах і виявивши, що заблукав у саму гущавину.Філософська ідея, яку порушено в цьому оповіданні виявилася настільки фундаментальною, до такого ступеня глибокої архетипической, що вона присутня практично в кожному творі мало-мальськи пристойного письменника (пристойно що складають прозу). Але Пєлєвін знайшов для розкриття ідеї несподівану форму, яка як не можна краще підходить для нього. Справа в тому, що автор присвятив розповідь принципом Ян - Інь.Чоловіче, світле, тверде і так далі протистоїть жіночому, темному, м'якому в будь-якій парі взаємин, які коли-небудь виникали на Землі. Але Пєлєвін вибрав відносини не двох чоловіків і не двох жінок, а двох пар ... як це по науковому називається ... тьху! Яка гидота!

У парі з двох чоловіків один завжди відіграє провідну власне чоловічу роль (Ян), а інший - жіночу (Інь). У парі жінок одна завжди лідирує (Ян), а друга за першої слід (Інь). Тут же автор, мало того, що показав лідирування всередині двох пар, але порівняв їх між собою, попередньо вивернувши навиворіт.

На основну конструкцію розповіді накладені фонові проблеми, розташовані всередині парних конфліктів, але виходять далеко за рамки самих пар. Дві повії з Тверський виявляються колишніми чоловіками, та ще працівниками райкому комсомолу (повіями були, ними і залишилися, але за хороші гроші).Два морських офіцера з підводного човна опинилися колишніми жінками ... Ну наворочено! Проте другі і треті плани я вже розглядати не стану, обмежуся сказаним.