У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ твору Повість про кохання Херея і Калліроя (Харитон)

Короткий переказ твору Повість про кохання Херея і Калліроя (Харитон)

Дія першого зі збережених грецьких романів відноситься до V ст. До н. Е.. - Часу найвищого могутності Перської царства, Пелопоннесского конфлікту, греко-перських воєн і багатьох інших історичних подій.

Прекрасна Калліроя, дочка знаменитого сиракузського стратега Гермократ (особа історична), і юний Хереї полюбили один одного. І хоча батько Калліроя був проти цього шлюбу, сторону закоханих прийняло ... Народні збори Сіракуз (незвичайна з сучасної точки зору деталь!) І весілля відбулося.

Але щастя молодят було недовгим. Інтриги відкинутих наречених (а їх було немало у божественно красивою Калліроя) призвели до того, що ревнивий за природою Хереї запідозрив дружину в зраді. Спалахує сварка, яка закінчилася трагічно. Надовго втратила свідомість Каллірою рідні приймають за померлу і ховають заживо ...

Багатим похованням спокусився морський розбійник Ферон. Вже прокинувся на той час від глибокої непритомності Калліроя (страшне пробудження у власній могилі!) Потрапляє в полон до піратів, які відвозять її в малоазійський місто Мілет і там продають у рабство. Її пан - недавно овдовілий, знатний і багатий Діонісій («... головна людина в Мілеті і у всій Іонії»).

Діонісій не тільки багатий, але і шляхетний. Він пристрасно закохується в Каллірою і просить прекрасну рабиню стати його дружиною.

Але полоненої сіракузянке противна навіть думка про це, бо вона як і ранішелюбить тільки Херея і до того ж чекає дитину.

В цій критичній ситуації (положення рабині, яку господар хоче зробити пані) розумна Калліроя після довгих коливань удавано погоджується, але під різними пристойними приводами весілля просить відкласти ...

Тим часом в Сіракузах виявлена пограбована гробниця, в якій немає Калліроя. І на розшуки її відправляються експедиції до Лівії, Італії, Іонію ...

І ось в морі затримано човен з траурними предметами - прикрасами з пограбованої гробниці. Тут же лежить напівмертвий Ферон - ватажок піратів.Привезений в Сіракузи, він під тортурами зізнається у скоєному. Народні збори одностайно засуджує його до смертної кари: «За Ферон, коли його вели, йшла велика юрба народу. Розп'ятий він був перед могилою Калліроя: з хреста дивився він на морі, по якому віз він полонянкою дочка Гермократ ... »

І тоді з Сіракуз до Мілета направляється посольство на чолі з Херея - визволяти Каллірою з рабства. Досягнувши берегів Іонії і зійшовши з корабля, Хереї приходить до храму Афродіти - винуватця і щастя його і нещасть. І тут він раптом бачить зображення Калліроя (принесене в храм закоханим Діонісієм). Молодша жриця повідомляє: Калліроя стала дружиною іонійського владики і загальної їх пані.

... Раптово численний загін варварів нападає на мирний корабель сіракузян.Майже всі вони загинули. Лише Хереї зі своїм вірним другом Поліхарма взяті в полон і продані в рабство.

Все це не випадковий збіг обставин. Фока, відданий економ Діонісія, побачивши сіракузький корабель з посольством, зрозумів, чим це загрожує його хазяїну. І направив сторожовий загін на прибуло судно.

... А Калліроя бачить уві сні полоненого чоловіка. І, не в силах більше стримуватися, розповідає Діонісію, що у неї був чоловік, який, ймовірно, загинув.

Зрештою економ Фока зізнається у скоєному: трупи сіракузян ще довго гойдалися на кривавих хвилях. Думаючи, що її коханий теж мертвий, Калліроя болісно вигукує: «мерзенне море! У Мілет призвело ти Херея на смерть, а мене на продаж!»

... Делікатний і благородний Діонісій радить Каллірое влаштувати Херею поховання (греки так робили для невідомо де загиблих - споруджували порожню гробницю «кенотаф"). І на високому березі поблизу гавані Мілета споруджується могила ...

Але Калліроя не може прийти в себе і хоч трохи заспокоїтися. А тим часом від її небесної краси чоловіки навіть непритомніють. Так сталося, наприклад, з карійські сатрапом Мітрідатом, який побачив Каллірою, будучи в гостях у Діонісія.

А саме до Мітрідату потрапляють у рабство Хереї і Поліхарма. І - новий поворот долі: за уявне участь у бунті рабів ним загрожує розп'яття на хресті.Але за щасливим збігом обставин вірний Поліхарма отримує можливість поговорити з Мітрідатом, і Херея буквально в останню мить знімають з хреста ...

Сатрап підтверджує те, що їм уже відомо: Калліроя - дружина Діонісія і в них навіть народився син. Але він (як і всі інші) не знає, що дитина - не від іонійського владики, а від Херея. Невідомо це і нещасному батькові, який вигукує, звертаючись до сатрапові: «Благаю тебе, владико, поверни мені назад мій хрест. Змушуючи мене після такого повідомлення жити, ти мене наражаєшся ще більш жорстокої катуванню, ніж хрест! »

... Хереї пише Каллірое лист, але потрапляє воно прямо в руки Діонісію. Той не вірить, що Хереї живий: це, мовляв, підступний Мітрідат хоче збентежити спокій Калліроя помилковими вістями про чоловіка.

Але обставини складаються так, що сам Ахашверош, великий цар Персії, викликає до себе Діонісія з Калліроя і Мітрідата для справедливого суду ...

Отже, Діонісій з Калліроя їдуть до Вавилону до Артаксеркса в ставку царя. Туди ж більш коротким шляхом, через Вірменію, мчить Мітрідат.

По дорозі сатрапи всіх царських областей з пошаною зустрічають і проводжають Діонісія і його прекрасну супутницю, поголос про неперевершену красу якої летить попереду неї.

Схвильовані, природно, і перські красуні. І аж ніяк не без підстав. Бо і сам Ахашверош з першого погляду закохується в Каллірою ...

Настає день царського суду. І Мітрідат викладає свій головний козир - живого Херея, якого він привіз із собою. І виходить, що Діонісій хоче одружитися з чоловікової дружині?! Або рабині?!

Але цар зволікає з рішенням, відкладаючи судове засідання


Сторінки: 1 2