У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Випрямила (Гліб Успенський)
2



Короткий переказ твору Випрямила (Гліб Успенський)

Короткий переказ твору Випрямила (Гліб Успенський)

У «Димі» Тургенєва Потугін сказав: «Венера Мілоська несомненнее принципів вісімдесят дев'ятого року». Що означає це слово «несомненнее»?Насправді всі стоять на одній лінії: і принципи, і Венера Мілоська, і я, сільський вчитель Тяпушкін. Вчора я їздив у губернію і був засмучений тим, що тамтешнє суспільство абсолютно не має ніяких переконань. Коли я їхав назад, потяг був зупинений на дві хвилини, щоб посадити на нього новобранців. Мене вразила ця сцена, яка підкреслювала нещастя кожної сім'ї, позбавленої сина. Вдома я став думати про минуле і зрозумів, що моє життя - низка неприємних спогадів. У сні раптом я відчув щастя, але, прокинувшись, не міг зрозуміти, яке спогад стало тому причиною. І тут переді мною постав образ Венери Мілоської з Лувру.

Дванадцять років тому я був у Парижі вчителем дітей Івана Івановича Полумракова. Мене вважали нігілістом, але дозволяли навчати дітей, тому як вважали нігілістів не здатними прищепити дітям нічого поганого. У цей час Париж відходив після війни і Комуни. Ми зробили висновок, що основна відмінність Росії і Франції в тому, що «їх» людина залишається людиною, навіть підносячи тарілки, а у нас лакейство - це риса. Те ж і з жінками розв'язного поведінки. Були присутні ми і на судах, де з усіма комунарами обробляли без жалю, але і без фальші. У чиновництво Версаля теж немає фальші. У Лондоні ми теж бачили «правду», коли в ресторані подавали м'ясо без усяких надмірностей. У Грінвічі ми спробували знаменитий обід - «маленьку рибку», що складається з рибних страв також без прикрас. Ми бачили жахливу бідність і сліпуче багатство, і все це тільки підкреслювало правдивість Лондона.

У Парижі нам стало нудно, ми без інтересу ходили по виставках.Надивившись на англійську «правду» і на трупи комунарів, хто уособлював «правду» французьку, я вранці пішов гуляти в самому жахливому настрої і набрів на Лувр. Там я зупинився у Венери Мілоської. Раніше я був схожий на зім'яту рукавичку, а тепер мене нібито наповнили повітрям. З того дня я часто став приходити до Лувру, але ніяк не міг зрозуміти, як же скульптура здатна «випрямити» людську душу. Тепер я по-іншому дивився на попередні висновки. Яке може бути людське гідність у лакея? Прислуговувати - це образа людини в принципі. Це не «правда», це «неправда». Немає нічого природного в каторжній праці. Людина цим понівечений. Я згадував вірші Фета «Венера Мілоська». Фет не зрозумів Венери, оспівуючи в ній просто жіночу красу. Але скульптор не хотів демонструвати красу жіночого тіла. Він не думав про поле, віці. Мета його була - випрямляти зім'яті душі.

Я, Тяпушкін, радий, що твір мистецтва підтримує мене у моєму прагненні працювати для народу. Я не буду принижуватися до тієї "правди", що побачив у Європі. Зберегти гідність, будучи лакеєм, банкіром, жебраком, «кокотки» - це все одно принизити себе до необхідності терпіти ці каліцтва.

Через чотири роки я знову був у Парижі, але не пішов дивитися на Венеру Мілоську, тому як душа моя знову зім'ятим, і я не думав, що вона випрямиться. А ось тепер тут у глушині спогад про неї повернуло мені щастя.Я повішу собі її фотографію, щоб вона мене підбадьорювала.